29 juli 2016 - De Europese beurzen zijn donderdag op winst gesloten, na een plotseling sterke ommekeer in de olieprijzen, en gestuwd door winsten onder banken voorafgaand aan de publicatie van de stresstest onder Europese banken.
De DAX eindigde 0,6 procent hoger op 10.337,50 terwijl de FTSE 100 0,1 procent steeg naar 6.724,43 en de CAC 40 0,4 procent toevoegde tot 4.439,81. De Eurostoxx 50 voegde 0,8 procent toe tot 2.990,76.
Dalende olieprijzen drukten nagenoeg de gehele handelsdag op energie aandelen, en het marktsentiment, maar maakten een plotseling ommekeer vlak voor de slotbel.
De WTI-oliefutures bleven echter op koers om voor de derde maand dit jaar op verlies te sluiten, terwijl slepende zorgen over een overaanbod en een stortvloed van geraffineerde producten tot een verkoopgolf leidde.
Bij het slot van de Europese handel had de september future op de New York Mercantile Index zich weliswaar hersteld tot een winst van 0,1 procent naar 41,20 dollar per vat. Dit is op weekbasis zo'n 6 procent lager, en op maandbasis nagenoeg 14 procent. De olieprijs is tevens op koers voor een zevende verlies op rij, wat de langste verliesreeks zal markeren sinds januari.
De september future voor Brent noteerde bij het Europese slot 0,9 procent lager op 42,30 dollar per vat.
De euro noteerde donderdag bij het slot van de aandelenhandel 0,8 procent hoger op 1,1172 dollar.
Verder verwerkten beleggers het laatste nieuws op monetair beleid van centrale banken, en een reeks aan cijferpublicaties van toonaangevende beursgenoteerde ondernemingen.
Positieve kwartaalcijfers van Europese banken compenseerden voor de tegenvallende verruimingsmaatregelen die de Bank of Japan aankondigde. De centrale bank kondigde aan het inkoopprogramma van exchange-traded stock funds, ofwel ETF's te vergroten. De BoJ liet het overige beleid ongewijzigd, wat tot teleurstelling onder beleggers leidde.
Europese beleggers waren vrijdag in afwachting van de resultaten van de stresstests voor 51 banken van de European Banking Authority later op de dag. Middels de tests wordt gekeken welke kredietverstrekkers meer kapitaal nodig hebben om een potentiële nieuwe economische crisis het hoofd te kunnen bieden. De Stoxx Europe 600 Banks index stond 1,8 procent hoger.
Macro-economische indicatoren deden weinig om het sentiment te ondersteunen. Zo werd bekend dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal minder hard is gegroeid dan in de eerste drie maanden van het jaar. Het bruto binnenlands product steeg op kwartaalbasis met 0,3 procent, versus 0,6 procent een kwartaal eerder. Consumentenprijzen zijn in de eurozone in juli op jaarbasis met 0,2 procent gestegen, versus 0,1 procent in juni. De kerninflatie bedroeg 0,9 procent. De vertraging in Europa kwam deels door de stilstand in de Franse economische activiteit.
Wel bleken de detailhandelsverkopen in Europa's grootste economie in juni op jaarbasis met 2,7 procent te zijn gestegen. Op maandbasis daalden de verkopen in Duitsland echter met 0,1 procent.