28 juli 2016 - De Europese beurzen zijn donderdag in het rood gesloten, terwijl beleggers worstelden met een stroom aan bedrijfscijfers die door zwaargewichten als onder meer Royal Dutch Shell en Adidas werden gepubliceerd.
De beurzen schommelden gedurende de dag tussen winst en verlies, waarbij de pan-Europese index uiteindelijk 1,1 procent lager sloot op 2.966,10.
De DAX eindigde 0,4 procent lager op 10.274,93 terwijl de FTSE 100 0,4 procent daalde naar 6.721,06 en de CAC 40 0,6 procent afstond tot 4.420,58.
"Europese markten werden lager gedreven in de middaghandel", zei analist Jasper Lawler van CMC Markets. Een aanhoudende daling van een week in de olieprijzen begint op het sentiment te drukken en het besluit van de Federal Reserve om de rente te handhaven op het huidige niveau genereerde weinig enthousiasme. Met de Fed aan de zijlijn, ging de aandacht uit naar de bedrijfscijfers", zei Lawler.
Het besluit van de Britten om uit de Europese Unie te stappen, vormde een belangrijk thema in de eerste bedrijfsrapporten die naar buiten werden gebracht na het referendum op 23 juni. De impact van de tegenwind van valuta en lage olieprijzen was tevens een punt van zorg voor bedrijven.
Oliegiganten Shell en Total kondigden beide aan dat de dalende olieprijzen hun resultaten troffen. Telefonica en Carrefour ondervonden last van negatieve wisselkoerseffecten.
Brent-olie daalde voor een zesde dag op rij, waarbij de september future voor Brent bij het Europese slot 1,9 procent lager stond op 42,67 dollar per vat. De september future op de New York Mercantile Index noteerde 1,9 procent lager op 41,13 dollar per vat.
"Zowel de Brent- als de WTI contracten komen hiermee op het laagste niveau in drie maanden tijd", zei Lawler. "Een onverwachte toename in de Amerikaanse voorraden bevestigde de bezorgdheid dat een toenemende aantal actieve boorplatformen verder zal bijdragen aan het reeds bestaande overschot."
Op macro-economisch vlak bleek de werkloosheid in Duitsland meer dan verwacht te zijn afgenomen, terwijl de Duitse inflatie en het consumentenvertrouwen in de eurozone opliep. Dit verleende steun aan de euro.
De euro steeg in waarde ten opzichte van de dollar, verder gesteund door het vooruitzicht van verdere actie door de centrale banken. De Amerikaanse dollar daalde ten opzichte van de euro en de yen, terwijl beleggers in afwachting zijn van het monetaire besluit van de Bank of Japan op vrijdag.
De Fed hield woensdag in zijn rentebesluit na het slot van de Europese beurzen de deur open voor een renteverhoging in september, waarbij erop gewezen werd dat risico's voor de korte termijn zijn verminderd. Rabobank ziet het evenwel zo'n vaart niet lopen en verwacht dat de Fed ook in september een pas op de plaats maakt.
De euro noteerde donderdag bij het slot van de aandelenhandel 0,2 procent hoger op 1,11083 dollar.