28 juli 2016 - Wall Street is donderdag nagenoeg vlak gesloten, gedrukt door teleurstellende bedrijfswinsten, een daling in de olieprijs, en verdeelde Amerikaanse macro-cijfers.
De Dow Jones Industrial Average sloot 0,1 procent lager op 18.456,35, de S&P 500 won 0,2 procent tot 2.170,06 en de Nasdaq steeg 0,3 procent tot 5.170,06.
Woensdag sloten de beurzen lager, toen de Federal Reserve aankondigde zijn rente onveranderd te houden, maar de aanwijzing gaf dat een renteverhoging in september tot de mogelijkheid behoort, door erop te wijzen dat de risico's voor de korte termijn vooruitzichten verminderd zijn.
De S&P 500 index werd donderdag gedrukt door telecomaandelen, die worstelden met het besluit van de Fed. Die sector was de grootste stijger op de markt dit jaar, met een winst van 20 procent tot nu toe dit jaar.
"Telecom en aandelen van nutsbedrijven vormden de plek waar beleggers in vaste rendementen naar toe zijn gegaan op het moment dat yields op overheidsobligaties naar lage niveaus kelderden", zei Kim Forrest, senior portfolio manager bij Fort Pitt Capital. Nu een renteverhoging in september op tafel ligt, hoewel december waarschijnlijker is, staan deze obligatie-achtige aandelen onder druk".
Verdere druk kreeg de S&P 500 index van grondstofaandelen, die naar beneden weden getrokken door een zesde verlies op rij voor de olieprijzen.
De september-future sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 1,9 procent lager op 41,14 dollar per vat.
Het WTI contract kwam hiermee "op het laagste niveau in drie maanden tijd", zei Jasper Lawler van CMC Markets. "Een onverwachte toename in de Amerikaanse voorraden bevestigde de bezorgdheid dat een toenemende aantal actieve boorplatformen verder zal bijdragen aan het reeds bestaande overschot."
Morgan Stanley sprak van een "zorgwekkende trend" en voorspelt dat de olieprijzen de daling zullen voortzetten, mogelijk tot een prijs onder de 35 dollar per vat in de tweede helft van 2016. Eén van de belangrijke invloedsfactoren die Morgan Stanley uitlichtte, is een hevig overaanbod van producten die worden gemaakt uit olie, zoals benzine, terwijl de vraag ernaar afneemt.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal mensen dat een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd in de afgelopen week terugkwam van historisch lage niveaus. De steunvragen stegen twee keer zoveel als verwacht naar 266.000. Ondertussen werd het handelstekort groter op 63,6 miljard, terwijl de import sneller steeg dan de export. Groothandelsvoorraden kwamen onveranderd uit, en detailhandelsvooraden stegen licht.
De Dow Jones index werd onder druk gezet door Boeing, die 2,2 procent lager noteerde, maar gestuwd door Apple, dat 1,3 procent hoger stond.
De Nasdaq schommelde tussen winsten en verliezen, waarbij optimistische resultaten van Facebook, dat 1,3 procent won, de technologie zware index ondersteunde. Facebook overtrof woensdag nabeurs de verwachting van Wall Street met zijn omzet en winst.
Weliswaar maakte Facebook's chief financial officer Dave Wehner bekend dat het bedrijf een lagere omzetgroei uit advertenties voorziet in de komende twee kwartalen.
Met aandelen op recordhoogtes en verdeelde bedrijfsrapporten "is al hetgeen de markt wil weten slechts of de winstrecessie tot een einde komt", zei Quincy Krosby, marktstrateeg bij Prudential Financial, verwijzend naar het onvermogen van de toonaangevende beursindices in de afgelopen handelssessies om op nieuwe recordniveaus uit te komen.