12 juli 2016 - De Amsterdamse beurs is dinsdag voor de vierde opeenvolgende dag hoger gesloten.
De AEX sloot 1,1 procent in het groen op 445,44 punten. De AMX steeg 1,1 procent tot 620,57 punten en de AScX dikte 1,6 procent aan op 772,71 punten.
Volgens Frank Bonsee van ABN AMRO liet het Damrak "de hele dag een hele nette prestatie zien", in navolging van de winsten op Wall Street maandagavond en opbeurende woorden uit Japan vanochtend. De Japanse premier Shinzo Abe onderstreepte de bereidheid om via monetaire verruiming, toenemende fiscale flexibiliteit en herstructureringen, de negatieve economische spiraal met onder meer deflatie te doorbreken.
"Beleggers hebben het probleem van een Brexit meer naar achteren geschoven en focussen meer op de tweede kwartaalcijfers", aldus handelaar Bonsee. "Het zonnetje schijnt nog steeds op de beurs, maar de volumes zijn wat lager."
Marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets stelde dat de komst van Theresa May als nieuwe premier van Groot-Brittannië, de hoop op nieuwe stimuleringen in Japan en een mogelijke bailout van Italiaanse banken resulteerde in een "meer risicovolle" houding op de mondiale markten. Media meldden dinsdag dat particuliere beleggers mogelijk zullen worden ontzien bij een reddingsoperatie voor de Italiaanse banken, die grote hoeveelheden slechte leningen met zich meedragen.
Beleggers moesten het verder doen met een matig gevulde macro-economische agenda. Voorbeurs werd al bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in juni op maand- en jaarbasis zijn gestegen met 0,1 en 0,3 procent.
Later op de handelsdag bleek dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in mei met 0,1 procent stegen ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis daalden de groothandelsvoorraden echter met 2,3 procent. De groothandelsomzet lag in mei 0,5 procent hoger dan in april. Op jaarbasis daalde de omzet evenwel met 2,5 procent.
Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot van de aandelenhandel in Amsterdam op 1,1070. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1111 en bij het slot op maandag handelde de euro nog op 1,1048 dollar.
Het Britse pond gaf het herstel van maandag een vervolg en noteerde op 1,3243 Amerikaanse dollar. Bij het slot van de Europese handel op maandag noteerde de pond nog op 1,2987 dollar.
Donderdag komt de Bank of England met het rentebesluit. Een renteverlaging door de centrale bank zou de eerste rentestap betekenen in meer dan zeven jaar. De centrale bank hanteert sinds maart 2009 een zeer laag renteniveau van 0,5 procent.
"De dreun van Brexit is volledig tenietgedaan", stelde Bonsee van ABN AMRO. De handelaar benadrukte dat de centrale bank "zijn kruit droog kan houden voor als de markt er wat zieker bij ligt dan nu" en concludeerde dat "actie misschien niet nodig is". Bank of America Merrill Lynch beweerde evenwel dat de centrale bank de rente sowieso moet verlagen, al is het maar voor de zekerheid. Mochten maatregelen niet nodig blijken, dan kan de rente volgens de analisten altijd weer worden verhoogd.
De prijzen voor olie zaten dinsdag flink in de lift. Een augustus-future op een vat West Texas Intermedia steeg 3,7 procent op 46,41 dollar, terwijl een september-future op een vat Brent 4,0 procent won op 48,10 dollar.
Woensdag kijken beleggers uit naar inflatiecijfers uit onder meer Frankrijk en Italië. Uit de eurozone volgen verder nog cijfers over de industriële productie en later op de dag staan nog de Amerikaanse importprijzen geagendeerd. In de avonduren publiceert de Federal Reserve het Beige Book, wat als leidraad geldt voor het bepalen van het beleid van de centrale bank.