12 juli 2016 - De Europese beurzen zijn dinsdag voor een vierde achtereenvolgende handelssessie op winst gesloten, waarbij hogere olieprijzen het positieve sentiment ondersteunden.
De EuroStoxx 50 sloot 1,7 procent hoger op 2.933,44 punten, de Duitse DAX won 1,3 procent tot 9.964,07 punten, de Franse CAC steeg 1,6 procent tot 4.331,38 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,03 procent lager op 6.680,69 punten.
De winsten op dinsdag betekenden de vierde dag van winsten op rij, gestimuleerd door een op vrijdag verschenen beter dan verwacht Amerikaans rapport en hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen uit Tokio. Aandelenmarkten in Japan eindigden eerder al hoger op dit nieuws.
Optimisme op de markten in Europa werd ook aangewakkerd door nieuws dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May de nieuwe Britse premier en opvolger van David Cameron zal worden, waarmee maanden van onzekerheid wordt vermeden over de opvolgingskwestie.
Rendementen op overheidsobligaties gaven de opwaartse trend dinsdag een vervolg, na eerder de laagste niveaus ooit te hebben bereikt. Beleggers trekken zich terug uit als veilig beschouwde activa, wat op de prijzen drukte en daarmee de yields deed stijgen.
Dinsdag steeg de yield op de 10-jarige Duitse staatsobligatie 43,8 procent tot 0,09 procent negatief. De yield op de 10-jarige Franse staatslening steeg 49,9 procent naar 0,20 procent.
De lage rendementen kwamen tot stand met de volatiliteit op de Europese aandelenmarkten na het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie (EU) te verlaten.
Het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) zag dinsdag een sterke vraag naar de veiling van twee obligaties, waarmee de na de crisis opgerichte intergouvermentele organisatie in totaal 5 miljard euro ophaalde. Het ESM benadrukte dat beleggers vertrouwen hebben in de strategie en het besluit van het Verenigd Koninkrijk om de Europese Unie te verlaten geen effect heeft op het ESM.
Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot van de Europese aandelenhandel op 1,1087. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1111 en bij het slot op maandag handelde de euro nog op 1,1048 dollar.
Het Britse pond gaf het herstel van maandag een vervolg en noteerde op 1,3210 Amerikaanse dollar, een stijging van 1,6 procent. Bij het slot van de Europese handel op maandag noteerde het pond nog op 1,2987 dollar.
De Britse beursindex was de enige toonaangevende index dat lager sloot. Marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets schreef de koersval toe aan de verdere stijging van het pond.
"Het herstel van het pond drukt op de FTSE 100, en voornamelijk de grote multinationals zoals Vodafone, GlaxoSmithKline en Diageo", zei Lawler. Een sterkere pond ondermijnt de export voor de bedrijven, en daarmee de bedrijfsresultaten.
Voorzitter Mark Carney van de Bank of England sprak dinsdag voor een commissie van het Britse ministerie van Financiën. De markt hoopte meer inzicht te krijgen in het toekomstig monetair beleid van de centrale bank in de nasleep van de Brexit-stemming, maar kwam bedrogen uit. De centrale bankier meldde dat voldoende krediet beschikbaar is voor huishoudens en bedrijven en dat banken genoeg ruimte hebben zonder de kapitaalbuffers aan te hoeven spreken. Later deze week volgt het rentebesluit van de centrale bank, waarin een renteverlaging doorgevoerd kan worden.
De prijzen voor olie stegen dinsdag fors. Een rapport van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) onthulde vooruitzichten van een hogere vraag naar olie en een lagere productie in het komende jaar. Dit stimuleerde de olieprijzen. Een augustus-future op een vat West Texas Intermedia steeg 4,5 procent op 46,77 dollar, terwijl een september-future op een vat Brent 4,7 procent won op 48,41 dollar.
Aanhoudende productieonderbrekingen in Nigeria droegen bij aan de olieprijsstijging, zei Lawler van CMC Markets
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland op zowel maand- als jaarbasis in juni zijn gestegen, met achtereenvolgens 0,1 en 0,3 procent.