11 juli 2016 - De Europese aandelenmarkten zijn maandag voor de derde opeenvolgende handelsdag hoger gesloten, waarmee de beurzen de opwaartse trend van vrijdag in reactie op het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport een vervolg gaven.
De EuroStoxx 50 sloot 1,7 procent hoger op 2.885,32 punten, de Duitse DAX won 2,1 procent tot 9.833,41 punten, de Franse CAC steeg 1,8 procent tot 4.264,53 punten en de Britse FTSE 100 sloot 1,4 procent hoger op 6.682,86 punten.
De Europese beurzen sloten vrijdag al fors hoger, vanwege het sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat het aantal banen in de niet agrarische sector in juni met 287.000 banen steeg. Economen rekenden vooraf op een stijging van circa 170.000 banen. De data nam de zorgen over de groei van de Amerikaanse economie, 's werelds grootste economie, weg.
Ondanks de sterke cijfers, zal de Federal Reserve naar verwachting niet overtuigd zijn om de rente te verhogen. Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx onderstreepte deze visie. "Niemand praat momenteel over een renteverhoging. Mondiaal voorzien wij eerder een verruiming van het beleid dan dat sprake is van verkrapping of een renteverhoging", aldus Schaaf.
De Bank of England komt dinsdag bijeen en de markt schat de kans op een verlaging van de rente van 0,5 procentpunt tot 0,25 procent op 70 procent, meldde hoofd research Mike van Dulken van Accendo Markets.
De markt putte maandag kracht uit de uitslag van de verkiezingen in Japan, waar de regerende coalitie van premier Shinzo Abe onder leiding van de Liberale Democratische Partij een tweede derde meerderheid behaalde in het Japanse Hogerhuis, waardoor het makkelijker wordt voor de premier om zijn monetair beleid verder te verruimen.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Italiaanse industriële productie in mei is gedaald met 0,6 procent op maandbasis. Op jaarbasis was eveneens sprake van een daling van 0,6 procent.
De ECB kocht afgelopen week voor ruim 16 miljard euro aan staatsobligaties op, fiks meer dan de bijna 10 miljard euro een week eerder.
Maandag ging de aandacht in Europa tevens uit naar een bijeenkomst in Brussel van de ministers van Financiën van de eurozone, waar onder andere gesproken werd over de mogelijke gevolgen van de Brexit-stemming op de economie van de regio. "Hoe eerder we deze problematische situatie kunnen ontrafelen, hoe beter", zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep.
De Britse premier David Cameron maakte bekend aanstaande woensdag formeel ontslag te nemen. In eerste instantie zei Cameron formeel af te treden tijdens het partijcongres begin oktober. Met het vertrek van de premier ligt de weg open voor Theresa May om het stokje woensdagavond over te nemen.
Olie noteerde maandag in het rood. Augustus-futures op een vat West Texas Intermediate daalden rond het slot van de handel in Europa 1,2 procent op 44,89 dollar en een september-future Brent olie handelde 1,0 procent lager op 46,28 dollar.
De euro noteerde ten opzichte van de dollar vlak op 1,1049, terwijl het Britse pond tegenover de greenback 0,3 procent steeg tot 1,2988 dollar.