Damrak sleept kleine weekwinst uit het vuur ondanks Brexit
24 juni 2016 - De Amsterdamse beurs draaide de week maar om één gebeurtenis: het referendum in het Verenigd Koninkrijk over het lidmaatschap van de Europese Unie. Uiteindelijk kwam er een onverwacht Brexit-resultaat uit de bus, waardoor de AEX vrijdag 5,7 procent lager sloot op 424,20 punten. Op weekbasis werd toch nog een kleine winst uit het vuur gesleept, van 0,7 procent.
Bremain of Brexit. Alle nieuwsberichten, analistenrapporten en commentaren spraken deze week in deze twee termen in afwachting van het Britse referendum over het EU-lidmaatschap op donderdag. Wachtend op die historische dag werd door de markt geneigd naar een 'Bremain', met name na de aanslag op het Britse parlementslid Jo Cox waardoor het sentiment draaide, volgens Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.
Tot aan donderdag veranderde dat beeld niet echt en zo wist de AEX zijn winst elke dag tot aan het referendum verder uit te bouwen. Bij het slot op donderdag stond de hoofdgraadmeter zelfs op bijna 450 punten, een weekwinst van 6,7 procent, omdat iedereen; gokkantoren, de markt en peilingen, er van uit ging dat de Britten voor behoud van het EU-lidmaatschap zouden stemmen.
Het liep anders. Na een spannende race werd vrijdagochtend bekend dat bijna 52 procent van de Britse kiezers voor opzegging van het lidmaatschap van de EU had gestemd. Met een opkomst van ruim 72 procent van het Britse electoraat stemden 17,4 miljoen Britten voor een vertrek uit de EU. De Britse premier David Cameron, zelf een voorstander van het EU-lidmaatschap, kondigde kort na de publicatie van de officiële uitslag zijn ontslag aan.
Beleggingsspecialist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx sprak van een teleurstellende uitkomst van het Britse referendum. "Hoewel de AEX fors in de min noteerde, was er evenwel geen sprake van complete chaos", aldus de beleggingsspecialist.
Die chaos was er bij de opening vrijdag wel even, want de AEX verloor ruim 8 procent. De rest van de dag schommelde de hoofdgraadmeter tussen verliezen van 5-7 procent, met een lichte 'opleving' tijdens de middaghandel, toen de verliezen even onder de 4 procent uitkwamen.
Vermogensbeheerder Marcel van der Schaaf van Harmony Vermogensbeheer beaamde dat de paniek in de loop van de dag wat afnam. "De opening was, na enige aarzeling fors lager, maar daarna kwamen verschillende partijen weer enigszins tot bezinning en daar zaten ongetwijfeld ook bodemvissers bij", aldus de vermogensbeheerder, die overigens niet verwacht dat het Brexit-effect na vandaag is uitgewerkt.
"Er kan dit weekend van alles bij elkaar vergaderd worden en afhankelijk van wat daar uit komt, kun je maandag een reactie tegemoet zien. Ik sluit voor maandag een volgende verkoopdruk niet uit", aldus de marktvorser.
Voor beleggingsplatformen was het een drukke dag. "DeGiro zag dat veel particulieren deze daling gebruiken om te kopen. We hebben vijfmaal zoveel accounts geopend vandaag dan op een normale dag. Dat is opmerkelijk gezien de onzekerheid", zei directeur Gijs Nagel van DeGiro.
Uiteraard werd het Britse pond fors geraakt door de Brexit, de munt verloor nog voor de officiële uitslag bekend werd al flink terrein, en leverde vrijdag gedurende de handelsdag zo'n 8 procent in ten opzichte van de dollar en moest ten opzichte van de euro zo'n 6 procent laten gaan.
De euro stond ten opzichte van de dollar ook fors onder druk en daalde van bijna 1,14 dollar donderdagavond naar 1,1160 dollar vrijdagmiddag.
Olie beleefde een volatiele week en ontkwam vrijdag ook niet aan het bloedbad. Donderdag wist de prijs voor een vat ruwe olie nog boven de 50 dollar uit te komen, vrijdag ging daar weer zo'n 5 procent vanaf.
Aan de zijlijn van al het Brexit geweld, verscheen de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen deze week voor het Amerikaanse Congres, waarbij ze al waarschuwde voor de eventuele gevolgen van een Brexit. Nu die werkelijkheid is geworden, is de kans dat de Amerikaanse centrale bank de rente spoedig zal verhogen weel een stuk kleiner geworden.