20 juni 2016 - De Europese beurzen zijn de nieuwe handelsweek maandag met flinke winsten van start gegaan, nadat de kans op een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is geslonken.
De EuroStoxx 50 sloot 3,4 procent hoger op 2.945,29 punten, de Duitse DAX steeg 3,4 procent tot 9.962,02 punten, de Franse CAC 40 won 3,5 procent tot 4.340,76 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 3,0 procent in het groen op 6.204,00 punten.
Volgens analisten van KBC openden de Europese aandelenmarkten maandag "scherp hoger als gevolg van signalen dat het pro-Brexit kamp aan momentum verliest". Later op de dag verkozen de beurzen evenwel een zijwaartse richting en werden de winsten geconsolideerd.
Donderdag 23 juni kunnen de Britten in een referendum stemmen over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Afgelopen week maakten beleggers zich in toenemende mate zorgen over een Brexit, wat resulteerde in stevige verliezen op de aandelenmarkten.
Het sentiment draaide vrijdag evenwel na de moord op de Britse politica Jo Cox. Donderdag kwam aan het einde van de middag het trieste nieuws naar buiten over een aanslag op het Britse parlementslid en fervent voorstander van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie, waarop zowel de voor- als tegenstanders hun campagnes stil legden.
Maandag werden de campagnes in aanloop naar het referendum weer hervat, maar dit ging volgens Jasper Lawler van CMC Markets gepaard met een "optimistische toonzetting". De marktanalist wees onder meer op peilingen van Survation en YouGov, waar voorstanders van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie aan kop gaan. Ook de bookmakers, waar Britten bereid zijn geld te betalen voor hun mening, verwachten dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) meldde vrijdag dat een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit het blok "een aanzienlijk negatief effect" zou hebben op het financieel systeem van het land en voor een aantal andere economieën tevens nadelige gevolgen zou hebben, waaronder Ierland, België en Nederland.
Het Britse pond noteerde maandagmiddag op 0,7698 euro. Vrijdag noteerde het muntpaar bij het slot van de Europese beurzen nog op 0,7875. Het pond zette donderdagmiddag zijn herstel al in, nadat de campagnes in aanloop naar het Britse referendum werden opgeschort.
Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse producentenprijzen in mei in een minder hoog tempo zijn gedaald. Vergeleken met een jaar eerder daalden de producentenprijzen met 2,7 procent, na een krimp van 3,1 procent in april.
De euro/dollar noteerde op 1,1315. Bij het openen van de Europese beurzen bewoog het muntpaar op 1,1345, terwijl er bij het slot van de Amerikaanse aandelenmarkten vrijdag een stand van 1,1278 op de borden stond.
Olie gaf de winsten van vrijdag een vervolg, waardoor de psychologische grens van 50,00 dollar voor een vat ruwe olie weer binnen handbereik kwam. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 2,5 procent hoger op 49,78 dollar en een augustus-future Brent werd 2,6 procent meer waard op 50,44 dollar.
Het edelmetaal goud, doorgaans in trek bij volatiele beurzen en angst onder beleggers, noteerde lager. De prijs voor een augustus-future daalde 0,4 procent tot 1.290,15 dollar. Een juli-future zilver werd juist 0,6 procent duurder op 17,52 dollar.
Dinsdag komt de Duitse ZEW-index vrij, wat volgens ABN AMRO iets zegt over hoe beleggers aankijken tegen de investeringsmogelijkheden in de Duitse en Europese economie.