Beursupdate: zorgen fiscal cliff drukken Damrak dieper in het rood
21 december 2012 - Het Damrak is in de loop van de ochtend dieper in het rood gezakt nadat een Republikeins plan om de fiscal cliff te vermijden is afgeschoten. De Republikeinse leider John Boehner kon zijn eigen partij in het Huis van Afgevaardigden niet achter zich krijgen.
De AEX daalt 1,0 procent naar 343,06 punten. Een slot op dat niveau zou een weekverlies van nog geen half procent betekenen.
Boehner zei in een verklaring dat het nu aan Obama en de Democratische leider in de Senaat Harry Reid is om met een plan te komen en daarmee de fiscal cliff ongedaan te maken. Dat kan betekenen dat de de Senaat een wetsvoorstel opstelt dat ook door het Huis kan worden aangenomen
Volgens econoom Lewis Alexander van Nomura betekent de mislukking dat het onwaarschijnlijk is dat er dit jaar nog een akkoord komt om de 600 miljard dollar aan bezuinigingen voor 2013 ongedaan te maken.
“Wij verwachten dat onderhandelingen [tussen Democraten en Republikeinen] door zullen blijven gaan in het nieuwe jaar. Mogelijk is de dreiging van het bereiken van het schuldenplafond in februari, of maart op zijn laatst, nodig om een akkoord te forceren,” schreef Alexander in een commentaar.
Andere Europese beurzen zijn in de loop van de ochtend ook verder weggezakt vanwege de fiscal cliff zorgen. Londen (-1,0%) leidt de verliezers. Frankfurt daalt 0,7 procent. In Madrid blijft het verlies beperkt tot 0,4 procent. De risico-aversie onder beleggers heeft er voor gezorgd dat de Amerikaanse rente wat daalt en de dollar wat harder wordt.
Volgens André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer blijft de fiscal cliff vooral op de achtergrond rondspoken.
“De beurs zakt natuurlijk wat terug na een prachtige week. Er zitten wat winstnemingen in,” aldus Van Eerden.
Van Eerden zegt dat de markt nog steeds er van uit gaat dat er dit jaar nog of begin 2013 een akkoord komt om de fiscal cliff te vervangen door bezuinigingspakket van grofweg 2 biljoen dollar over een periode van tien jaar. Volgens de marktkenner zullen de Republikeinen bakzeil moeten halen en akkoord moeten gaan met een zwaardere belastingdruk voor de rijken omdat president Barack Obama, die de publieke opinie achter zich heeft, dit wil.
Beleggers kijken vandaag wederom uit naar een rits macrocijfers, waaronder de Amerikaanse orders voor duurzame goederen en de consumentenbestedingen voor november. Ook vindt vandaag de laatste optie-expiratie voor 2012 plaats, wat voor volatiliteit kan gaan zorgen.