18 oktober 2012 - Europese leiders komen vandaag bijeen in Brussel voor de twintigste EU-top sinds het uitbreken van de eurozone crisis, die op vrijdag 19 oktober precies drie jaar geleden van start ging met de onthulling door de kersverse Griekse regering van een groot gat in de begroting.
Concrete afspraken worden niet verwacht doordat Duitsland en Frankrijk het niets eens kunnen worden over onder meer de bankenunie.
Duitsland wil geen haast maken met het bekronen van de Europese Centrale Bank als toezichthouder van alle in de eurozone actieve banken. Onder meer Frankrijk en Brussel willen dit juist wel, terwijl Duitsland niet verder wil gaan dan de ECB toezichthouder maken van alleen de grootste systeembanken.
Daarnaast wil Duitsland meer fiscale integratie door een ‘begrotingscommissaris’ vetorecht over nationale begrotingen te geven. Dit is tegen het zere been van Frankrijk, dat juist gemeenschappelijke eurozone obligaties wil, iets waar Duitsland juist weer op tegen is.
Tijdens de EU-top in juni namen de eurolanden nog de grote stap door af te spreken het permanente Europese crisisfonds ESM direct banken te laten herkapitaliseren. De ‘AAA-landen’ Duitsland, Nederland en Finland zijn daar echter later op teruggekomen en eisen dat het ESM niet mag opdraaien voor al bestaande probleembanken, zoals die in Spanje.
De politieke patstelling heeft echter niet voor onrust in financiële markten gezorgd. Markten zijn de afgelopen weken juist meer en meer gekalmeerd nadat de ECB, evenals afgelopen winter, door optreden van president Mario Draghi voor rust heeft gezorgd. Beleggers maken zich wat minder zorgen over Spanje en Griekenland, momenteel de epicentra van de crisis, in de veronderstelling dat Athene de volgende tranche noodleningen krijgt en Madrid vroeg of laat noodhulp verzoekt.
Daarentegen is de economie van de eurozone in het derde kwartaal waarschijnlijk in een nieuwe recessie beland, terwijl dit begin 2012 ternauwernood werd vermeden. Volgens de laatste officiële groeiramingen zal de economie komend jaar maar zeer zwak herstellen, waardoor de werkloosheid naar verwachting nog geruime tijd zal oplopen van het recordniveau van 11,4 procent in augustus.