5 juli 2010 - Voorheen gevestigd op hetzelfde terrein als dat van de Nederlandse importeur van Toyota en Lexus heeft het nagelnieuwe Louwman Museum een andere locatie gevonden. Afgelopen weekend opende Koningin Beatrix in Den Haag officieel het museumgebouw met daarin een van ?s werelds grootste en meest geroemde collecties historische automobielen. Vanaf 7 juli kan het grote publiek een kijkje komen nemen.
Het Louwman Museum telt drie etages en heeft ruim 10.000 m2 expositieruimte. Verantwoordelijk voor het ontwerp, waar niet alleen 230 historische automobielen te zien zijn maar wordt ook de grootste collectie automobiele kunst, is de Amerikaanse architect Michael Graves. Landschapsarchitect Lodewijk Baljon ontwierp de inrichting van het park rondom het gebouw. In samenspraak met eigenaar Evert Louwman, die tevens het importschap van de eerdergenoemde merken bezit, hebben ze het museum zo vormgegeven dat er een helder en boeiend beeld van de ontwikkeling van de automobiel sinds 1886 wordt weergegeven; zodoende zijn er zowel pionierauto’s uit het einde van de negentiende eeuw te vinden als raceauto’s, sportwagens en luxe limousines.
Brede collectie
In het Louwman Museum verkeren vrijwel alle, veelal zeldzame, voertuigen in hun oorspronkelijke en vaak ongerestaureerde staat. Eén van de pronkstukken is de Dion Bouton & Trépardoux uit 1887 waarop nog de oorspronkelijke gebruikssporen te zien zijn. En wat te denken van de Jaguar D-type 1957 Le Mans-winnaar en de originele Aston Martin DB5 van James Bond. Daarnaast bestaat de collectie zoal uit luxe automobielen uit de jaren ’20 en ‘30 en bijzondere voertuigen als bubble cars, steam cars, elektrische auto’s en historische racers van onder meer legende Tazio Nuvolari.
Nederlands erfgoed
Ook het Nederlands erfgoed komt ruim aan bod. Het Louwman Museum heeft de grootste collectie Spykers wereldwijd, maar toont ook de laatst overgebleven Eysink uit Amersfoort en een DAF 600 prototype uit 1957. Daarnaast omvat de collectie andere auto’s met een Nederlandse historie, zoals de Ferrari van ZKH Prins Bernhard en de oranje race-Porsche van jonkheer Carel Godin de Beaufort.
Kunst zonder wielen
In het museum zijn niet alleen automobielen te zien. De tentoonstelling is een uniek tintje gegeven met een uitgebreide collectie aan automobiele kunst, zoals schilderijen, sculpturen en affiches. Deze grootste collectie ‘automotive art’ ter wereld is nog nooit eerder getoond aan het publiek en wordt tentoongesteld in een speciaal hiervoor ingerichte ruimte.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com