zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Citroën C-Crosser in detail

 

6 juli 2007 - De Citroën C-Crosser is de eerste SUV van de Fransen. Voor de ontwikkeling werd de samenwerking met Peugeot en Mitsubishi opgezocht en daardoor heeft de C-Crosser een prima basis. Met standaard vierwielaandrijving, een rijke uitrusting en zowel een diesel- als een benzinemotor is de C-Crosser een echte SUV.

Om de C-Crosser te ontwikkelen besloot Citroën de samenwerking op de zoeken met PSA-dochter Peugeot (4007). De beide Franse fabrikanten besloten daarbij tevens om Mitsubsihi in te schakelen. De Japanners hebben tientallen jaren ervaring als het gaat om het ontwikkelen en bouwen van 4x4´s en dat sprak Citroën bijzonder aan. De complete basis van de auto is dan ook gelijk aan die van de Mitsubishi Outlander en dat kun je zelfs aan de buitenzijde en in het interieur zien. Slechts de neuzen van de auto´s verschillen van elkaar en dat maakt de C-Crosser, de 4007 en de Outlander tot een drie-eiige tweeling.



Eigen gezicht
De C-Crosser mag dan duidelijk zijn overeenkomsten tonen met de 4007 en de Outlander, Citroën heeft de SUV wel een eigen gezicht proberen te geven. Het Centre de Style Citroën heeft het front compleet opnieuw ontworpen. Het resultaat is een typisch Citroën-gezicht waarbij vooral de koplampen en de double chevron in de grille boekdelen spreken.

Interieur
Het interieur is rechtstreeks overgenomen uit de Outlander. En op zich is daar niets mis mee, want dat interieur ziet er verzorgd en modern uit. De gebruikte materialen zijn van een goede kwaliteit en het interieur biedt veel ruimte. Er is plaats voor maximaal zeven personen verdeeld over drie zitrijen. De achterste twee zitplaatsen zijn daarbij eenvoudig in de vloer op te klappen. De tweede zitrij is in lengte te verschuiven waardoor kan worden gekozen voor meer beenruimte voor de derde zitrij of voor meer bagageruimte wanneer de derde zitrij is neergeklapt. In de meest gangbare opstelling (vijf zitplaatsen) is 510 liter bagageruimte beschikbaar. Dat stijgt tot 1.686 liter wanneer ook de tweede zitrij is neergeklapt. Wanneer alle zitplaatsen in gebruik zijn blijft er helaas nog maar 184 liter over. De bagageruimte is toegankelijk via de in twee delen te openen achterklep. Het onderstel deel kan daarbij dienen als bijvoorbeeld een bankje (maximaal 200 kg). Diverse kleine en grote opbergvakjes zorgen voor voldoende bergruimte in het interieur.

Benzine- en dieselmotor
Vanaf zijn introductie is de Citroën C-Crosser leverbaar met een 2.2 liter HDi dieselmotor en een 2.4i benzinemotor. De HDi-motor ontwikkelt een vermogen van 156 pk en een koppel van 380 Nm. Daarmee weet de C-Crosser in 9.9 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 200 km/h te behalen. Het gemiddelde verbruik moet daarbij uitkomen op 7,2 l/100 km. De motor is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en tevens voorzien van een roetfilter. In een later stadium zal Citroën waarschijnlijk nog meer motoren gaan leveren.

4WD
Voor de aandrijving heeft Citroën uiteraard dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van Mitsubishi. Het gehele aandrijfsysteem is dan ook door de Japanners ontwikkeld. Daarbij verdeelt een natte koppeling het koppel tussen de voor- en achtertrein. Met een knop tussen de voorstoelen kan de bestuurder kiezen voor drie soorten aandrijvingen; 2WD, 4WD en Lock. Bij 2WD wordt het vermogen op twee wielen overgebracht. In de stand 4WD wordt onder normale omstandigheden 85% naar de voorwielen gestuurd en 15% naar de achterwielen. Als de situatie eromvraagt is het bovendien mogelijk dat het systeem automatisch 50/50 het vermogen verdeelt. In de Lock-stand wordt in alle gevallen 50% van het koppel naar de vóór- en achterwielen gestuurd. Deze functie is vooral in het terrein en op glad wegdek van toepassing.

Veiligheid
Het veilgheidsniveau in de C-Crosser is dik in orde. ASC (Active Stability Control) versterkt de stabiliteit van de auto door de remmen en het motorvermogen op elk wiel te regelen. Verder zien we ABS, ASR en een zestal airbags; twee frontairbags, twee zijairbags en twee windowairbags. Optioneel leverbare bi-xenon koplampen die meedraaien in de bochten moeten de zichtbaarheid vergroten.

Uitrusting
Op uitrustingsniveau is de C-Crosser een echte SUV. De auto is leverbaar met tal van opties die het de inzittenden aangenaam maken. Daarbij valt te denken aan elektrische bediening van ramen en spiegels, climate control, cruise control, een elektrisch schuif-/kanteldak en lederen bekleding. Parkeersensoren en een achteruitrijcamera vergemakkelijken het inparkeren. Op audiogebied zien we een radio/CD-speler met MP3 en tevens een optionele 6 CD-wisselaar. Muziekliefhebbers kunnen kiezen voor het Rockford audiosysteem dat 650 watt vermogen het interieur instuwt. Ook optioneel is een navigatiesysteem met een 7-inch kleuren-touchscreen. Op de ingebouwde harde schijf van 30 Gb staat het kaartmateriaal van Europa (NAVTEQ), waarbij ongeveer 10 Gb vrije schijfruimte overblijft om ongeveer 180 uur muziek in MP3-formaat op te slaan.

Prijzen Citroën C-Crosser
De Citroën C-Crosser staat vanaf september bij de dealers. De prijzen beginnen bij € 36.145,- voor de 2.4i Dynamique. De prijzen van de diesel beginnen bij € 40.995,- voor de 2.2 HDiF Dynamique.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10