zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Met je elektrische auto in één keer naar Zuid-Frankrijk

 

5 april 2019 - Behalve de stevige prijzen is er één ander aspect dat consumenten ervan weerhoudt om massaal over te stappen op de elektrische auto: range anxiety. Oftewel de angst om voortijdig te stranden omdat het accupakket leeg is. Het Zwitserse bedrijf Innolith belooft dat die angst binnen een paar jaar tot het verleden behoort. Dankzij een superaccu met een bereik van 1000 kilometer.

Toegegeven: de ontwikkeling van de elektrische auto's en de bijbehorende accutechniek heeft de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet. Toch blijven de actieradius en de laadtijd voor veel mensen een bottleneck. Een bereik van 530 kilometer is op dit moment het hoogst haalbare. Daarvoor ben je bovendien aangewezen op een peperdure Tesla. De meeste andere elektrische auto's komen veel minder ver op één acculading. Het jonge Zwitserse bedrijf Innolith beweert dat het bezig is met een oplossing: een nieuw soort lithium-ionaccu, die je 1000 kilometer ver brengt.



In de rij voor het laadstationHet rijden met een elektrische auto vereist een andere mindset. Dat geldt al bij normaal dagelijks gebruik. Laat staan als je met een elektrische auto op vakantie wilt. Naar Zuid-Frankrijk bijvoorbeeld. Als je je vakantiedagen optimaal wilt benutten, neem je dan de snelweg. En dat is nu net niet het favoriete territorium van EV's. En al helemaal niet als je de airco op MAX zet en de auto tot de nok toe is volgeladen met gezinsleden en kampeerspullen ... Daar komt nog bij dat laadstations in de meeste vakantielanden veel dunner gezaaid zijn dan bij ons. En wie heeft er zin in om bij 30 graden Celsius herhaaldelijk urenlang in de rij te staan bij een laadstation?

Energiedichtheid verdievoudigdGeen wonder dat de auto-industrie en grote toeleveranciers als Panasonic druk doende zijn om accu's te ontwikkelen met een hogere energiedichtheid. Daarnaast is het terugdringen van de hoeveelheid kobalt in accu's een uitdaging.

Maar ondanks de inspanningen van al die industriële grootmachten is het nu dus het kleine Innolith dat wellicht verlossing biedt. Volgens de Zwitsers hebben ze een batterij ontwikkeld met een energiedichtheid van 1000 wattuur per kilo. Dat is driemaal zoveel als de accu's waarmee de Tesla Model 3 binnenkort op de markt komt. Niet voor niets spreekt de directeur van Innolith, Alan Greenshields, van 'een grote stap'.

Brandgevaar accu's uitgebannenInnolith maakt voor zijn baanbrekende lithium-ionbatterijen nog steeds gebruik van natte elektrolyten. Maar het bedrijf verbant het zeer brandbare oplosmiddel dat andere producenten in hun accu's toepassen. De Zwitsers vervangen het door anorganische, zoutachtige stoffen. Die maken niet alleen een eind aan het brandgevaar, maar ze zijn ook stabieler, waardoor de accu's minder snel ontladen.

Nog even geduld a.u.b.Vooralsnog zijn de beweringen van Innolith niet door onafhankelijke instanties bevestigd. Bovendien duurt het nog 3 tot 5 jaar voordat de techniek klaar is voor marktintroductie. Voor die tijd wil Innolith de batterijen testen in een Duits proefproject. We wachten de resultaten in spanning af.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   1 reactie

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Frank Wouters  |   | 
9-04-2019
 | 
12:37 uur
Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke bereik. Het zal vast 'een grote stap' zijn maar ga je Zuid Frankrijk daadwerkelijk halen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10