8 januari 2019 - Lamborghini heeft de Huracan een facelift gegeven. En hoe!
Een echte Lamborghini hoort bruut, bruusk en nogal over-de-top te zijn. Op het vulgaire af, graag. Zo waren de allereerste modellen, zo waren ze zeker in de jaren '80, maar zo zijn ze niet allemaal meer sinds de Duitsers zich met de Italianen gingen bemoeien. Bij de Aventador kreeg Lamborghini nog enigszins de vrij hand, maar toen de Huracan naar voren werd geschoven eind 2013, was overduidelijk de invloed van Audi zichtbaar. Niet dat de Huracan visueel een ietwat saaie supercar is, maar de scherpe, rebelse randjes waren ontegenzeggelijk gladgestreken. Maar nu is er de Huracan Evo, de gefacelifte versie. En die oogt optisch zoals de Huracan vanaf het begin al had moeten zijn. Wauw!
Nog meer zuigkracht
Er kan echt van een facelift gesproken worden. Vooraan, maar des te meer achteraan. Daar zijn de veranderingen het grootst. Alhoewel"¦ er is ook nog een aanpassing die wellicht nog meer invloed heeft en die zie je niet. Maar daarover later meer.
Natuurlijk zijn er nieuwe kleuren, vers lichtmetaal (zoals de op de foto's geshowde 20 inch Aesir-wielen) en werd er aan de verlichting gewerkt. Zaken die achteraan, samen met nieuwe bumpers zoals gezegd meer verschil opleveren dan bij de spitse snuit. Daarnaast bevatten de flanken van de Huracan Evo nieuwe luchtinlaten die samenwerken met een compleet nieuw getekende bodem. Die zuigt de auto nog harder tegen het asfalt. En geen beetje ook, want er wordt maar liefst vijf keer meer downforce gegenereerd dan bij het prefaceliftmodel volgens Lamborghini.
Carbon zover het oog kan reiken
De cockpit van de Evo wordt getrakteerd op een nieuwe aankleding waarin leder zowel als alcantara de dienst uitmaken. Op verzoek kan je meer carbon krijgen. Véél meer carbon. Het 8,4 inch aanraakgevoelige scherm in de middenconsole heeft nieuwe software en kan nu meer dan één vinger tegelijk herkennen. Het heeft voortaan ook altijd een digitale radio-ontvangst, een geïntegreerde harde schijf, navigatie en Apple Carplay.
Opgepepte V10
De 5.2 liter V10 doet het nog altijd zonder turbo, maar kreeg er niettemin 30 pk bij. Bij 8.000 tpm zijn er nu 640 paarden die aan de koets sleuren. 1.500 toeren eerder komt het maximumkoppel van 600Nm vrij. Met slechts 1.422 kilogram aan de haak levert dat een pk-gewichtsverhouding van 2,23 kilogram per pk op.
2,9 seconden zijn genoeg voor de geijkte 100 km/h-sprint en negen tellen om naar 200 km/h te accelereren. De top bedraagt meer dan 325 km/h. Lamborghini voegt eraan toe hoe snel je wijzer weer naar nul gaat. Vanaf 100 km/h remmen neemt 31,9 meter in beslag. Prestaties die vrijwel identiek zijn aan die van de Huracan Performante, het absolute topmodel uit de reeks.
Met achterwielbesturing
Tenslotte pas Lamborghini het chassis verder aan. Centraal staat een processor die zich meester toont over een aandrijfgeheel dat meer regelmogelijkheden biedt dan voorheen. De wielophanging, tractiecontrole, vierwielaandrijving, de koppelverdeling per wiel en zelfs de nieuwe achterwielbesturing worden allemaal dynamisch gestuurd.
Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.