14 februari 2017 - Vijf jaar na de eerste testvlucht vanaf vliegbasis Gilze-Rijen is het moment supràªme voor het Nederlandse Pal-V dan eindelijk aangebroken: de officiële lancering van haar vliegende auto, de Liberty.
Sommigen vonden het idee lachwekkend, anderen zagen het als een utopie. Toch bleef Pal-V erin geloven als mogelijke oplossing voor het fileprobleem, maar vooral een revolutionaire manier van vervoer. Wijzelf idem dito, al was het alleen maar omdat die andere revolutie op het gebied van mobiliteit, de autonome auto, niet voor iedereen is weggelegd. Petrolheads voorop. Bestellen dus, die Pal-V Liberty. Dan wordt 'ie vanzelf betaalbaarder.
Twee versies Want om vervolgens maar meteen met de deur in huis te vallen: de Liberty is geen koopje. Voor 300.000 euro rijd en vlieg je de Sport-uitvoering. Exclusief belastingen welteverstaan. De luxere en geheel naar eigen wens samen te stellen Liberty Pioneer is nog eens twee ton duurder. Afschrikwekkende prijzen, maar vergeet niet dat het met de eerste écht bruikbare EV destijds net zo ging. Kortom, geef de Liberty eveneens kans om te rijpen en wie weet ontpopt Pal-V zich als een soort Tesla in een nieuwe markt op het gebied van mobiliteit.
Niet voor evenwichtsstoornissen Mocht de Liberty van Pal-V, dat overigens staat voor Personal Air and Land Vehicle, je enigszins bekend voorkomen, dan kan dat. De vliegende auto is namelijk gebaseerd op de Carver van VandenBrink. Ook de Liberty kantelt dus in bochten wanneer de rijmodus is ingeschakeld. Een 100 pk sterke motor zorgt daarbij voor de aandrijving en daarmee is een topsnelheid te halen van 160 km/h. Allemaal binnen de bestaande wetten voor voertuigen, dus als bestuurder van de Liberty heb je tot zover geen speciaal rijbewijs nodig.
Kriskras door Nederland Om te kunnen vliegen daarentegen is een vliegbrevet vereist. Eenmaal in bezit, dan kun je vanaf vrijwel elk (klein) vliegveld opstijgen en landen en daartussen met een vaartje van 180 km/h elke file omzeilen op een maximale hoogte van 3,5 kilometer. Als vlieg-actieradius geeft Pal-V een afstand van 400 kilometer op zonder dat daarbij de reservebrandstof wordt aangesproken (goed voor nog eens 100 km). Rijdend kom je zelfs 1.300 kilometer ver met een volle tank.
Tanken kan wat langer duren En de transformatietijd (van auto naar helikopter)? Zo'n 5 minuten. Minder dan de gemiddelde tankbeurt dus. Over tanken gesproken, trouwens. De Liberty kun je gewoon vullen met Euro95. Ook geen speciaal gedoe dus, al duurt elke tankbeurt in de praktijk ongetwijfeld langer omdat hordes enthousiaste toeschouwers zich om je Liberty zullen hebben verzameld voor een glimp van de bijzondere machine. Leuk toch? En dat gaat je met de autonome auto niet gauw gebeuren.Pal-V heeft de orderboeken reeds geopend en verwacht de eerste bestellingen begin 2018 te kunnen afleveren aan klanten.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.