14 oktober 2008 - Mede door Opel?s marketingstrategieën heeft de Insignia veel in de belangstelling gestaan. Ook de verschillende modelvarianten waarin de Insignia (hatchback en sedan) leverbaar is dragen hieraan bij. De stationwagenvariant Sports Tourer volgt in het voorjaar van 2009. Iedere variant kreeg z?n aandacht. Het overzicht wordt er hierdoor niet duidelijker op. Daarom nog eenmaal de Insignia in detail.
Met een krachtig design, vloeiende lijnen en een coupéachtige daklijn (Sedan en Hatchback) probeert Opel de Insignia in de kijker te spelen. Bovendien geven dit soort lijnen de designrichting van toekomstige Opel modellen aan. Kortom, de Insignia is een zeer belangrijk model voor Opel en tevens een goede graadmeter voor het succes van het komende Opel-gamma. De Insignia Sedan en Hatchback verschillen nauwelijks van elkaar. Behalve de iets langere doorloop van de achterklep hebben de verschillen voornamelijk betrekking op de achterspoiler en de ruitenwisser achter. Deze heeft de sedan namelijk niet.
Motorengamma
Sedan en Hatchback
Opel levert de Insignia vanaf zijn introductie met zeven motoren. Wat benzinevarianten betreft zijn er vier versies verkrijgbaar met vermogens die uiteenlopen van 115 tot 260 pk. Dieselen kan met drie nieuwe 2.0 liter turbomotoren die 110, 130 of 160 pk leveren. De komende maanden zal het motorgamma nog worden uitgebreid met twee nieuwe motoren: een 1.6 liter turbobenzinemotor (180 pk) en een nieuwe 2.0 CDTI BiTurbo-diesel (190 pk). In de tweede helft van 2009 wordt de reeks uitgebreid met een ecoFLEX-versie op basis van de 160 pk sterke 2.0 liter CDTi-diesel. Alle diesel- en benzinemotoren zijn aan een handgeschakelde zesversnellingsbak gekoppeld. De krachtigste diesel- en benzinemotoren zijn ook verkrijgbaar met een zestrapsautomaat.
Sports Tourer
Terwijl de Opel Insignia Sedan en Hatchback eind dit jaar bij de dealer staan, moeten we nog even wachten op de Sports Tourer, de stationvariant. Deze staat vanaf het voorjaar van 2009 in de Opel showrooms. Met een lengte van 4,91 meter is de Sports Tourer acht centimeter langer dan de Sedan en de Hatchback. Dat komt de bagageruimte ten goede, welke met de achterbank omhoog 540 liter bedraagt. De stationwagen is dan ook een echte pakezel geworden, net zoals de Opel Vectra Station dit was. Deze laatste had zelfs 10 liter minder aan ruimte te besteden, terwijl de wielbasis in vergelijking tot de Insignia Sports Tourer (2,74 m) negen centimeter langer was.
Sport Tourer: 9 motorvarianten
Wie van plan is een Sport Tourer aan te schaffen heeft de keuze uit negen motorvarianten; twee meer dan bij de overige twee modelvarianten. Als uitbreiding op de zeven verschillende krachtbronnen voor de sedan en hatchback zijn er een 1.4 liter turbobenzinemotor en een geheel nieuwe 2.9 liter turbodiesel.
FlexRide
Alle Insignia modellen zijn uit te rusten met Opel’s nieuwe technologie FlexRide, een mechatronic-systeem dat de stabiliteit verhoogt en elektronisch gestuurde demping mogelijk maakt. FlexRide biedt de bestuurder de keuze tussen drie rijmodi: normaal, comfort of sportief. Behalve de standaard aanpasbare modus, kan de bestuurder ook kiezen voor een comfortgerichte modus ‘Tour’ of een Sport-instelling die de rijervaring actiever maakt. Bovendien kan de Insignia vanaf de marktintroductie uitgerust worden met zowel voorwiel- als vierwielaandrijving. Het zogenaamde ‘Adaptive 4x4’ verbetert volgens Opel de rijstabiliteit en het dynamische weggedrag. Voor de caravanrijders zou dit wel eens een welkome aanvulling zijn.
Adaptive Forward Lightning
Eveneens op alle modellen is het ‘Opel Eye’-systeem verkrijgbaar. Dit systeem herkent, leest en onthoudt verkeersborden en waarschuwt de bestuurder wanneer deze zich per ongeluk buiten hun rijstrook begeven. Andere innovatieve features zijn de nieuwe generatie AFL-koplampen, die zich aanpassen aan de actuele verkeersomstandigheden. De koplampen bevatten negen verschillende verlichtingsfuncties. Bovendien is LED-dagrijverlichting standaard op alle modellen.
Uitrusting
Tot de standaarduitrusting van iedere Insignia behoort onder andere een CD/MP3-audiosysteem met zeven luidsprekers, boordcomputer met check control, Electronic Climate Control (ECC), cruise control, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, centrale vergrendeling, elektrisch in hoogte te verstellen bestuurdersstoel en ESP Plus. Speciaal voor de zakelijke rijder zijn er de Business- en Executive uitvoeringen. Tegen meerprijs bieden deze extra luxe en comfort als een regensensor, parkeersensoren vóór en achter, telefoonvoorbereiding met Bluetooth en voicecontrol, elektrische handrem en een 230V-aansluiting. De duurdere modellen (afhankelijk van de uitvoering) beschikken daarbovenop nog over een CD/MP3-audiosysteem met 6-CD wisselaar, een audio/navigatiesysteem met 7 inch kleurenscherm, verwarmbare voorstoelen, koplampsproeiers, telefoonvoorbereiding met Bluetooth en voicecontrol, een 230V-aansluiting en een achtvoudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel met geheugenfunctie.
Prijzen
De nieuwe Opel Insignia Sedan is verkrijgbaar vanaf € 26.290,-. De meerprijs voor de 5-deurs hatchback-uitvoering bedraagt bij zowel de benzine- als de dieselvarianten € 400,-. De Insignia Sports Tourer moet nog worden geprijsd.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com