6 januari 2016 - Velen hopen nog altijd op een wederopstanding van de iconische T1 en ook Volkswagen lijkt daar wel wat voor te voelen. Maar veel verder dan een klein handje vol conceptcars gaat het Duitse bedrijf dusver niet. De Budd-e, gepresenteerd op de CES in Las Vegas, is de derde poging, en uiteraard is die weer wat slimmer dan zijn voorgangers.
Na de Mircobus in 2004 en de Bulli in 2011 is de Budd-e Volkswagen's derde concept rond de 'T1 van de 21ste eeuw'. Qua design heeft de Budd-e nog het meeste weg van de Bulli, al beginnen de (strakke) lijnen steeds meer afstand te nemen van de originele T1. Op zich niet zo gek, want mocht er een moderne T1 komen, dan moet die designtechnisch natuurlijk in de pas lopen met de Golf en Passat.
High-tech Onderhuids lijkt de Budd-e Concept in geen velden of wegen op de T1. Want waar die laatste juist geliefd was omwille van zijn sobere, primitieve attitude, moet je van de Budd-e houden vanwege zijn hypermoderne gadgets. Zonnecellen op het dak bijvoorbeeld, alsook een handige schuiflade uit het achtersteven. Volkswagen noemt het de Drop Box. Conventionele spiegels zijn verruild voor bijna onzichtbare camera's en binnenin kun je niet om het gigantische display achter het stuurwiel heen.
Zwaaien en praten helpt Het immense scherm binnenin de 4,6 meter lange Volkswagen Budd-e is eigenlijk ook meteen het voltallige dashboard en feitelijk opgedeeld in drie kleinere schermen, allen te vergelijken met een moderne topklasse smartphone. Elk scherm heeft zo zijn specifieke weergavefuncties, en om daar een beroep op te doen is swipen of een ander handgebaar vaak al voldoende, het steeds vaker gehoorde gesture control. Je kan ermee zelfs de portieren openen. Tegen de Budd-e praten helpt ook om zaken gedaan te krijgen. Roep bijvoorbeeld 'Hello Budd-e!' plus het commando om de airco in te schakelen en het gebeurt.
Modular Electric Platform Al die elektronica staat op de nieuwe MEB-bodemgroep. MEB staat voor Modular Electric Platform en deze is speciaal bedoeld voor alternatieve aandrijflijnen, zoals (plug-in) hybrides en louter elektrisch aangedreven auto's. De Budd-e Concept zelf wordt vooruit geholpen door een 101 kWh sterke batterij (op de achteras), gekoppeld aan een elektromotor waarvan het vermogen niet bekend is gemaakt. De actieradius bedraagt circa 600 kilometer bij een rustige rijstijl. Sneller dan 150 km/h is sowieso niet mogelijk, want dat is de topsnelheid.
Productie? Met de Budd-e Concept lijkt het daadwerkelijk nieuw leven inblazen van de T1 weer een stap dichterbij te zijn. Maar of het echt ooit zover komt, weet alleen Volkswagen. Over productieplannen wordt namelijk wederom met geen woord gerept.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.