zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Infiniti Q30: de Mercedes A-klasse op z'n Japans

 

14 september 2015 - Na enkele eerste foto's en wat summiere details heeft Infiniti nu de Q30 volledig uit de doeken gedaan. De Audi A3, BMW 1-serie en Volvo V40 kunnen hun borst natmaken. Net als de Mercedes-Benz A-klasse, de auto waarop de nieuwe Japanner nota bene gestoeld is.

De Q30 is nauw verwant aan de A-klasse, maar zichtbaar is dat nauwelijks. Infiniti heeft een geheel eigen draai aan haar allereerste hatchback geven. Of is het een crossover? De Japanners vinden zelf van wel en gezien het feit dat hij optisch relatief hoog op zijn wielen staat en trekjes ontleend van de GLA is dat niet helemaal kolder. Maar goed, tegelijk wil Infiniti het vooral opnemen tegen de hatchbacks van het Duitse premium-trio, dus wij houden het op dat modelconcept.



Alternatieve doelgroep
Voor Infiniti is de Q30 d'r op of d'r onder om te slagen op de Europese bodem. Als dat met deze auto niet lukt (in een groei-segment), dan mogelijk wel nooit. En toch wilde Infiniti de Q30 een design meegeven dat afwijkt van de algemeen heersende smaak. Want Japanner oogt in vergelijk met de beoogde concurrentie allesbehalve gewoontjes. Vanbinnen wordt een iets alledaagser beeld geschept en wordt ook het Mercedes-gehalte meer zichtbaar. Let bijvoorbeeld maar eens op de raambediening, het stuurwiel en ook het instrumentarium.

Grootste op papier
Dat de Q30 geen A-klasse in een andere verpakking is bewijzen de buitenmaten. Zo is de nieuwe Infiniti zomaar eventjes 13 centimeter langer dan z'n technische evenknie. Toch een significant verschil, net als in de breedte van 2,08 meter (inclusief spiegels) en hoogte van 1,49 meter, waar de concurrentie zo rond de 1,77 en 1,42 meter schommelt. Tussen de beide assen van de Q30 zit een afstand van 2,70 meter, exact gelijk aan de A-klasse. Als standaardbagageruimte wordt 368 liter opgegeven, een gemiddelde hoeveelheid.

Drie gezichten
Net zoals BMW (met haar Line-uitvoeringen met elk hun specifieke kenmerken) gaat Infiniti de Q30 ook beschikbaar stellen met drie 'gezichten'. De basisversie is naamloos en onderscheidt zich cosmetisch van de duurdere Premium en Sport die optisch ook weer van elkaar verschillen.Qua veiligheid is elke Q30 weer hetzelfde met in de prijslijst zoal dodehoekwaarschuwing, Around View Monitor, Moving Object Detection, Forward Collision Warning met noodremhulp, grootlichtassistent en adaptieve cruise control. Verder laat Infiniti weten dat er veel aandacht is besteed aan een zo geluidsarm mogelijk interieur. Active Noise Cancellation, bekend uit van HiFi-hoofdtelefoons, helpt daarbij.

Allemaal 4-cilinders
Het motorgamma kent veel raakvlakken met dat van de A-klasse, te beginnen met de 122 pk en 200 Nm sterke 1.6-benzine. Wie meer vermogen wenst kan deze viercilinderturbo ook krijgen met 156 pk en 250 Nm en nog meer kracht is er met een tweeliter, goed voor 211 pk en 350 Nm

.
Liever dieselen? Dat kan. Er is keuze uit een zuinige 1.5 liter met 109 pk (die ook beschikbaar is voor diverse Renaults) of een 2.2 liter met 170 pk en 350 Nm, bekend van de Q50. Schakelen kan via een manuele 6-bak of een 7-traps automaat.

Voor 2016
Nu Infiniti denkt met de Q30 een serieuze voet tussen de Europese deur te hebben wil het zo snel mogelijk lanceren. Nog voor 2016 zal de Q30 daarom in de showrooms staan. De prijzen? Die zijn nog niet bekend, maar reken gerust op een concurrerend starttarief van om en nabij de 27 mille.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com.

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10