8 september 2013 - Volkswagen breidt de Golf 7-familie uit met de nieuwe Golf Plus, voortaan Sportsvan geheten. Opmerkelijk is dat hij tijdens zijn debuut op de IAA gebukt gaat onder de noemer 'concept', terwijl daarvan niet de gebruikelijke sporen te vinden zijn. Het productiemodel, die halverwege 2014 gelanceerd wordt, zal dan ook nauwelijks tot niet afwijken.
Sportsvan in plaats van het vertrouwde Golf Plus. Volkswagen heeft deze wel erg met marketingsaus overgoten modelnaam ongetwijfeld bedacht om de bijgespijkerde uitstraling bij voorbaat wat meer schwung mee te geven. Desondanks zijn de capaciteiten gebleven. Sterker, de Sportsvan ging er qua innerlijke ruimte op vooruit. De wielbasis nam met 10 centimeter toe tot 2,68 meter, terwijl de totale koetslengte slechts 1,3 centimeter langer werd. Hij meet nu 4,34 meter, wat overigens ruim acht centimeter korter is dan de Golf Variant. De kortere overhang vóór, die één van de heilzame kenmerken is van het nieuwe, modulaire onderstel, wordt gecombineerd met een proportioneel langere overhang. En dat zorgde mede voor een wat elegantere uitstraling.
Ruimteaanbod
De Sportsvan blijft trouw aan z’n positionering tussen segmenten in. Zo biedt hij nog steeds maar twee zitrijen, terwijl de Touran er drie krijgt. In vergelijking met die laatste is hij ook nog steeds 5,6 centimeter lager en 5,9 centimeter korter. Maar tegelijk erft de Sportsvan wel enkele typische kenmerken van de stereotype MPV. Een over 18 centimeter verschuifbare achterbank bijvoorbeeld, maar ook opklaptafeltjes voor de passagiers achterin en opberglades onder de zetels.
Het ruimteaanbod ging er zowel voor- als achteraan op vooruit. Volgens Volkswagen kan je de Sportsvan vol mensen van 1,90 meter stoppen, zonder dat één van hen zich oncomfortabel hoeft te voelen. Het laadvolume is natuurlijk afhankelijk van de positie van de achterbank. Met alle rugleuningen rechtop is de standaard bagageruimte ten opzichte van de Golf Plus met 74 liter toegenomen. Leg alles plat en er past 1.512 liter in, een verbetering van 62 liter. Met de voorste passagiersstoel opgeklapt (een optie op alle versies) kan je voorwerpen tot 2,48 meter transporteren.
Features
Moderne technologie is er ook. Denk aan een verwarmbaar stuurwiel, massagestoelen als het op comfort uitkomt, dodehoek-detectie, een radargestuurde snelheidsregelaar die in de stad ook zelf remt en rijstrookassistentie. Er is ook een functie dat het rijden wat levendiger moet maken, en dat is het elektronische sperdifferentieel (een uitbreiding van de stabiliteitscontrole die werkt via de remmen). Dat systeem is er in eerste instantie om ervoor te zorgen dat er minder snel onderstuur optreedt en ten tweede (en minstens zo belangrijk) dat de Sportsvan niet geheel gelogen is.
Motorpalet
Het verkrijgbare motorpalet kennen we van de Golf. De turbobenzinemotoren leveren tussen de 85 en 105 pk, terwijl er gedieseld kan worden met 110 of 150 pk. Voor de 1.6 TDI Bluemotion geeft Volkswagen een gemiddeld verbruik van slechts 3,7 l100 km op bij een CO2-uitstoot van 95 g/km. Start/stop is standaard op alle versies en wie liever niet zelf schakelt kan op nagenoeg elke variant een DSG-automaat aanvinken.