21 augustus 2013 - In de aanloop naar de première op de IAA presenteert Opel de Monza Concept. Deze studie luistert naar dezelfde naam als het model dat de Duitse autobouwer in 1977 aan de wereld voorstelde en profileert zich eveneens als een coupé, maar is absoluut geen retromodel. De Monza Concept heeft de blik strak op de toekomst gericht.
De stijlkenmerken van de 4,69 meter lange en slechts 1,31 meter hoogte Monza Concept zullen de komende jaren de vormgeving van nieuwe Opels bepalen. De gigantische vleugeldeuren (eigenlijk klapt de ganse flank open) en de afwezigheid van een B-stijl zijn weliswaar nog niet bedoeld om meteen in productie te gaan, de nieuwe grille, de strak gelijnde en erg driedimensionaal geïntegreerde luchthappers en de vorm van de lichtunits, die zouden we zomaar op de volgende generatie Astra kunnen treffen.
4-persoonscoupé
De inspiratie voor het gesculpteerde koetswerk komt volgens Opel uit de golven van de zee die zichzelf in de branding gooien. En ondanks dat het design wellicht anders doet vermoeden is de Monza Concept vrijgevig toe naar inzittenden. Hij biedt plek aan vier volwassenen door onder andere de ganse cockpit 15 centimeter lager in te bouwen dan in een conventionele personenauto. Ook het bagagevolume van een riante 500 liter te kennen dat de Monza efficiënt met ruimte omspringt.
Dashboard uit pixels
Zo’n 35 jaar geleden was Opel één van de autoproducten die begon te experimenteren met een digitaal instrumentarium. Anno 2014 gaat Opel nog een flinke stap verder. Liefst 18 verschillende LED-projectoren maken van het gehele dashboard één groot scherm. Ze genereren een heus driedimensionaal beeld en zijn in staat om informatie weer te geven in meerdere lagen. Uiteraard is het design ervan geheel aanpasbaar. De bediening geschiedt via gesproken commando’s en knoppen op het stuurwiel.
Wereld aan je voeten
Ook bij de tijd is alle multimedia in de Monza. Een concept waarin je niet over een permanente internetverbinding beschikt is immers tegenwoordig ondenkbaar. Opel bedacht een systeem dat in drie stadia (ME, US, ALL) communiceert met de buitenwereld. De eerste functie schakelt de smartphone van de bestuurder uit en geeft alleen belangrijke informatie weer. US maakt het voor de inzittenden mogelijk om hun ervaring te delen met een selecte groep mensen, bijvoorbeeld familie en vrienden. En in de laatste stand zijn alle grenzen weggevallen. Dan kan je bijvoorbeeld de route die je volgt delen met de ganse wereld, als je dat al nuttig zou vinden.
Driecilinder
Onder dat gladde, gestroomlijnde plaatwerk van de Monza gaat een modulaire structuur schuil. Dat betekent dat het chassis zonder al te veel aanpassingen plaats kan bieden aan verschillende krachtbronnen. In z’n meest conventionele vorm is dat een verbrandingsmotor, terwijl een elektrische aandrijflijn met accu’s het andere uiterste is. De Monza Concept wordt evenwel voorgesteld met een 1.0 liter driecilinder SIDI-benzinemotor die enkel aardgas (CNG) lust en dienst doet als range-extender. Deze constructie doet erg denken aan dat van de Ampera, maar of deze versie met aardgasmotor ook levensvatbaar wordt gemaakt, is niet bekend.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com