zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
autonieuws
 

Rolls-Royce Wraith: alle details

 

5 maart 2013 - Rolls-Royce presenteert haar vierde model, de Wraith. De afgestofte modelnaam gaat ver terug in de historie van het 109-jaar oude Britse merk, naar 1938 om precies te zijn. Ook toen al was de Wraith zijn tijd vooruit. Net als de nieuwe, met een 'helderziende' automaat.

Het zal bekend in de oren klinken dat Rolls-Royce met haar modellen graag de geschiedenis induikt. In vrijwel elk model van het luxemerk wordt veelvuldig verwezen naar het verleden, niet in de laatste plaats via de nog altijd veel gehanteerde ambachtelijke werkwijze binnen het bedrijf. Van alle hedendaagse modellen die Rolls-Royce rijk is grijpt de nieuwe Wraith misschien nog wel het meest terug naar vroeger. Niet enkel met z’n naam, want ook Phantom, Phantom Coupé en Ghost plakte Rolls-Royce al eerder op haar auto’s. Nee, het is vooral de combinatie van naam, carrosserievorm en vooruitstrevende technologieën die de nieuwe Wraith bijzonder maken.



Fastback
Bij het tekenen van de Wraith deed Rolls-Royce inspiratie op bij de fastbacks van weleer. Deze begin jaren ’30 van de vorige eeuw in Amerika ontsprongen carrosserievorm kenmerkt zich door een strakke, nauwelijks gebogen daklijn die begint bij de A-stijl en pas ophoudt waar de achterzijde van de auto eindigt. Later in de 20ste eeuw niet zelden gecombineerd met extra geaccentueerde, brede shouders. Ook de Wraith heeft van die brede heupen, des te meer benadrukt door gehuld te zijn in een two-tone carrosseriekleur. Rollen doet de nieuwe Rolls-Royce Wraith op 20 inch 7-spaaks velgen. Vervolgens zijn er nog twee andere wieldesigns (5- en 7-spaaks) tegen een niet nader te vragen meerprijs verkrijgbaar, beide met een diameter van 21 inch.

Satellite Aided Transmission
Natuurlijk is de Wraith gebaseerd op de vierdeurs Ghost, maar schilder hem niet af als Ghost Coupé, of nog denigrerender, een Ghost met twee portieren minder. Rolls-Royce is namelijk zeker niet over een nacht ijs gegaan om van de Wraith een zelfstandig model te maken. De Wraith is met klem de sportiefste Rolls in lange tijd. Om dit te bewijzen is de spoorbreedte ten opzichte van de Ghost breder (24 mm) en de wielbasis juist korter (183 mm) om de Wraith wendbaarder te maken. Ook het zwaartepunt ligt een stuk lager. Niet alleen vanwege de lagere koets, maar ook doordat de Wraith dichter tegen het asfalt ligt (min 50 mm). Maar het meest bijzondere waarover de Wraith beschikt om zich te onderscheiden van andere, meer ontspannen, Rolls-modellen is toch wel een nieuwe ‘helderziende’ automaat van ZF. Gekoppeld aan GPS weet de transmissie al hoe de route voor de Wraith zich uitstrekt en op basis daarvan en de rijstijl van de bestuurder bepaalt de bak welke van de acht versnellingen hij gaat klaarzetten. Zodra die uitdagende haakse bocht aanbreekt heeft de Wraih al teruggeschakeld, calculeren de adaptieve dempers hoe stijf ze moeten zijn, en hoeft de bestuurder eigenlijk alleen nog maar de gewenste richting op te sturen om pijlsnel de volgende bocht te verorberen.

Sterkste Rolls ooit
Want pijlsnel, dat is de Wraith. Sterker nog, de Wraith is de krachtigste Rolls-Royce ooit gebouwd. De 6.6 liter V12 twinturbo genereert maar liefst 632 pk bij een maximum koppel van 800 Nm dat al vanaf 1.500 tpm volledig vrijkomt en dat vasthoudt tot 5.500 tpm. Accelereren naar 100 km/h duurt in de 2.360 kg wegende Brit slechts 4,6 seconden en wie het gaspedaal blijft vloeren hikt tegen de begrensde top van 250 km/h aan. Sneller kan zonder enige twijfel, maar in een Rolls-Royce moet je een keer van ophouden weten, nietwaar. Wat gemiddeld verbruik betreft zou 1 op 7 haalbaar zijn, maar reken in de praktijk eerder op 1 op 4. Ach, daar zal de Wraith-eigenaar niet rouwig om zijn.

Canadel Panelling
Dat de Wraith momenteel de sportiefste Rolls is, wil niet zeggen dat het aan comfort en luxe op het allerhoogste niveau ontbreekt. De Wraith geniet dezelfde (ambachtelijke) behandeling als iedere andere moderne Rolls. Omdat het teveel om op te noemen is gaan we niet alle verkrijgbare snufjes en verwennerijen beschrijven, op enkele na. Zo is het zogeheten Canadel Pannelling de moeite van het vermelden waard. Deze nieuwe houtafwerking van het al zeer uitgebreide verkrijgbare hout- en lederpalet krijgt een unieke behandeling en lichte satijn-finish voor een natuurlijke uitstraling. Indien gewenst kan de koper ruwweg eenderde van het interieur van de Wraith ermee behangen, wat, zoals je zult begrijpen, uiterst chic afkleedt. Ook niet eerder op een Rolls verkrijgbaar is een blinkende art deco-sterrenhemel, verwerkt in het dak van de auto. Een optie die wij meteen zouden aanvinken is het 1.300 Watt sterke, maar liefst 18 speakers tellende (waarvan twee bass-speakers) hifisysteem. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het geavanceerde 10,25 inch grote multimediasysteem met 20,5 GB grote harde schijf voor data en de eveneens nieuwe Spirit of Ecstasy Rotary Controller. Dit is een toch-pad verwerkt in de multifunctionele draaiknop in de middenconsole waarmee functies, bijvoorbeeld het navigatiesysteem, bediend kunnen worden door ze uit te schrijven.

Rolls-Royce heeft de Wraith officieel gepresenteerd tijdens de Autosalon van Genève en heeft aangegeven kort daarna de productie op te starten.

Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com

 
 Doorsturen   Reageer

 

Laatste autonieuws

  Mercedes-AMG EQS 53 is een olifant. Maar wel een snelle olifant.
  Skoda voert druk op Volkswagen op met Enyaq iV Coupé
  Dit is de volledige elektrische Mercedes EQE! Denken we ...
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10