21 februari 2013 - Volkswagen heeft woord gehouden en presenteert hierbij het productiemodel van de XL1. De door Ferdinand Piech uitgesproken wens om een productieauto te presenteren die slechts 1l/100 km verbruikt is, tien jaar na de onthulling van de eerste conceptuele '1-liter auto', realiteit geworden in de vorm van deze Volkswagen XL1.
De Volkswagen XL1 is al tien jaar in beeld. Zijn eerste publieke optreden maakte hij in 2002 toen Ferdinand Piech de auto van Wolfsburg naar Hamburg reed voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Dat was ook het moment dat Piech de wens uitsprak een auto met een dergelijke zuinig karakter in serieproductie te nemen. In de jaren erna volgden de L1 (2009) en de XL1 Concept (2011) als voorbodes van dit productiemodel.
Spectaculaire indruk De XL1 maakt ongetwijfeld een spectaculaire indruk als je deze in het dagelijkse straatbeeld tegen zult komen. Hij is met een lengte van 3,89 meter en een breedte van 1,67 meter weliswaar net zo lang en breed als een Polo, maar met een hoogte van 1,15 meter aanzienlijk lager. Dat maakt dat de XL1 opvallende proporties heeft waar zelfs sportauto’s niet bij in de buurt komen. Die bijzondere proporties hadden uiteraard maar een doel: een zo laag mogelijke luchtweerstand realiseren. En dat is gelukt! De XL1 heeft een CW-waarde van slechts 0,189 en is daarmee de meest aerodynamische productieauto ooit gebouwd. Licht ook overigens, dankzij aluminium, carbon, CFRP, plastic en magnesium toe te passen weegt de XL1 slechts 795 kg.
0.8 liter tweecilinder TDI Dankzij de lichtgewicht constructie en de extreem lage luchtweerstand van de XL1 is er maar beperkte kracht nodig om de auto in beweging te brengen. Zodoende kon Volkswagen dan ook af met een kleine krachtbron. Die meet slechts 0.8 liter en twee cilinders en is daarmee exact de helft van de welbekende 1.6 TDI-motor van de Duitse fabrikant. De 0.8 TDI ontwikkelt een vermogen van 48 pk. Ondersteuning is er van een elektromotor die 27 pk sterk is. Gecombineerd sturen ze 69 pk en 120 Nm via een 7-traps DSG-versnellingsbak naar de achterwielen om indien gewenst een topsnelheid van 160 km/h te halen. Wie haastig is ingesteld kan met een 0-100 km/h sprint in 12,7 seconden nog niet eens echt klagen. Zeker niet als je kijkt naar het verbruik van 0,9 l/100 km en de bijbehorende CO2-uitstoot van 21 g/km. Uiteraard moet daar één kanttekening bij geplaatst worden: het verbruik wordt gemeten volgens de speciale NEDC-methode voor plug-in hybrides waarbij ook de volledig elektrische actieradius van 50 km meegenomen wordt. Maar goed, zuinig is de XL1 absoluut!
Tweepersoons Ten opzichte van het eerste prototype, de Volkswagen 1L en de conceptcar L1 heeft de XL1 behoorlijk aan bruikbaarheid gewonnen. Zo zitten de bestuurder en zijn passagier naast elkaar, in plaats van achter elkaar, zijn er vleugeldeuren gemonteerd voor een ruime instap en is er zelfs enige bagageruimte gecreeerd. De XL1 is van binnen uiteraard Spartaans ingericht, maar met een paar mooie sierstrips en kleurennavigatiesysteem is er geen sprake van behelpen.
Osnabrück Volkswagen bouwt in eerste instantie 50 exemplaren van de XL1. Vervolgens wordt gekeken naar de marktvraag om de verdere productie te bepalen. Die zal plaatsvinden in Osnabrück (Karmann) waar ook de Golf Cabriolet wordt geproduceerd. Veel van de productie zal handwerk zijn.Kijk voor meer autonieuws en rij-impressies op www.autowereld.com