Nieuwe Seat Leon is modern, maar zichzelf gebleven
16 juli 2012 - Feitelijk is de huidige Seat Leon met een leeftijd van zeven jaar nog niet eens zo heel oud. Desondanks keken we erg uit naar de nieuwe Seat Leon. Dit is 'm en wat is hij ? in positieve zin ? zichzelf gebleven terwijl er onderhuids de allernieuwste technieken schuilgaan.
Niets ten nadele van Volkswagen en Audi, maar wanneer deze VAG-merken een nieuwe generatie van een model introduceren weet je voor 75% al wat je kunt verwachten. Anders is dat bij Seat. Er zijn wel vermoedens en ook al ben je bekend met hun merkwaarden en werkwijze, je vinger erop leggen is verdraaid lastig. Dat siert het merk. En dat sierde met name de Leon toen twaalf jaar geleden de eerste generatie het levenslicht zag. De tweede generatie idem dito. Beide modellen waren destijds als een frisse zomerbui over het middenklassersegment waarin de Golf, Astra, Focus, en wat hogerop, de A3 en later de 1-serie de dienst uitmaakten. Nu, al weer zeven jaar verder, zijn we meer gewend. De (sociale) media ontgaat niets meer en zit overal meteen bovenop waardoor nog maar weinig nieuwe auto’s weten te verrassen. Niet Seat. Anno 2012 flikt het Spaanse merk het nog steeds om ons een verbazingwekkende pose aan te laten nemen. En opnieuw met de onthulling van de gloednieuwe Leon.
Voorop lopen Het verrassen begon al met het nieuws dat de nieuwe Leon gebruikmaakt van het MQB-platform van Volkswagen waarmee de nieuwe Audi A3 de primeur had. Nog niet zo lang geleden moest Seat het immers nog met ‘afdankertjes’ van het moederbedrijf doen (motoren, minder variatie in aandrijflijnen). Met de komst van de huidige Ibiza kwam daar verandering in. Volkswagen moest ook wel, want ook financieel begon Seat steeds meer achterop te geraken. Inmiddels krabbelt het weer op. Met de Leon hopen de Spanjaarden weer gezond te worden. Aan de techniek zal dat niet liggen; die is volledig van deze tijd en loopt op sommige punten zelfs voorop op de Audi A3. Zo is de nieuwe Seat Leon de eerste compacte middenklasser met volledige LED-koplampen (optie).
Motoren Aan motoren wordt ons na verloop van tijd een uiteenlopende reeks TSI’s en TDI’s voorgeschoteld die qua inhoud varïeren van 1.2 tot 2.0 liter. Als hardlopers licht Seat de 1.6 liter TDI met 105 pk en een CO2-uitstoot van 99 g/km uit. In de Ecomotive-uitvoering verbruikt deze motorisering slechts 3,8 l/100 km. Ook van de tweeliter TDI met 150 pk en 320 Nm verwacht men veel. Deze noteert in theorie een verbruik van 4,0 l/100 km. Kort na de marktlancering zal het aanbod worden uitgebreid met twee varianten van de 1.2 TSI (86 en 105 pk), evenals een 1.4 TSI (122 pk) en de 180 pk sterke 1.8 TSI, het voorlopige topmodel bij de benzineversies. Bij de diesels zal dat de 2.0 TDI met 184 pk en 380 Nm zijn. Een motor waarover de Audi A3 ook nog niet beschikt. Overigens is afhankelijk van de motor een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak standaard met in de meeste gevallen de optie op de zes- en zeventraps DSG-transmissies met dubbele koppeling.
Temperament Alle krachtbronnen beschikken over directe inspuiting en turbotechnologie en zijn – uiteraard – ontworpen met het oog op efficiëntie. Vergeleken met hun voorgangers is hun brandstofverbruik gemiddeld met 22% gedaald, mede doordat alle motoren nu zijn voorzien van start/stop en ook omdat de nieuwe Leon gemiddeld 90 kilogram lichter is dan voorheen. De toepassing van meer lichtgewicht materialen heeft dit gerealiseerd. Er komt ook weer een FR-uitvoering en die zal beschikken over het nieuwe zogenoemde Seat Drive Profile waarmee de karakteristieken van de stuurbekrachtiging, gasrespons en het motorgeluid (via een sound actuator) is aan te passen. Er zijn drie instellingen: eco, comfort en sport met daarnaast de mogelijkheid om de instellingen geheel op de voorkeuren van de bestuurder af te stemmen. De LED-dashboardverlichting verandert bovendien in lijn met de gekozen stand: wit voor eco en comfort en rood voor sport. Kijk, daar komt het aloude Spaanse temperament om de hoek kijken. Hopelijk geldt dat ook voor de rijeigenschappen. Daarom verkoos je immers ooit een Leon boven een alternatief in het segment. Seat beweert in ieder geval dat ‘het chassis van de nieuwe Leon hoog scoort vanwege zijn sportieve en levendige karakter’.
Korter, maar ruimer Dan het design. Wat is dat verrassend herkenbaar gebleven terwijl je toch kunt zien dat het om de nieuwe gaat. Wanneer je de auto in werkelijkheid ziet zal dat gevoel wellicht nog sterker zijn. Als hatchback is de nieuwe Leon namelijk een stevige vijf centimeter in lengte afgenomen (4,26 meter), terwijl de wielbasis daarentegen een forse zes centimeter groeide. Volgens het merk hebben de gewijzigde proporties met name een positieve bijdrage geleverd aan interieurruimte achterin en de bagageruimte (380 liter).
Moderne snufjes Over het strakke interieur wordt gezegd dat het bestaat het premiummaterialen en de nieuwe Leon ontbreekt het ook niet aan de nieuwste elektronische snufjes. Aan de basis van het infotainmentpalet staat het Easy Connect-systeem, dat de entertainment- en communicatiefuncties aanstuurt, evenals een uitgebreide reeks voertuigfuncties. De Reference-basisversie is voorzien van het zogeheten Media System Touch, een 5 inch radio met vier speakers en SD-kaart-uitbreiding. De Style en FR worden dan weer uitgerust met het Media System Colour met een hoogwaardig 5 inch touchscreen, een radio/CD-speler en zes speakers (acht voor de FR), Bluetooth, USB of Aux-in. Verder is er ook nog het Media System Plus-systeem, bestaande uit een groter 5,8 inch touchscreen met driedimensionale afbeeldingen in hogere resolutie, een iPod-aansluiting, een optionele DAB-tuner en stemherkenning. Het systeem bevat standaard acht speakers en is eventueel uit te breiden met een navigatiesysteem. Op het gebied van veiligheid is er zoal in vermoeidheiddetectie, grootlichtassistent en rijstrooksignalering.
Meer op komst De nieuwe Seat Leon beleeft zijn werelddebuut in Parijs en arriveert nog voor de jaarwisseling bij de dealer. "Daarna zal met aanvullende versies de Leon uit te groeien tot een complete familie," aldus James Muir, President van Seat. Wij weten dat hij daarmee doelt op onder meer een driedeurs Leon SC en zelfs een Leon stationwagon (ST). Prijzen zullen nog bekend gemaakt worden.