Asha coacht en adviseert managers in leiderschapsontwikkeling om met een heldere visie en aanpak zichzelf en anderen succesvol mee te nemen naar de volgende stap in organisaties. En ze begeleid managers bij de implementatie van toekomstgerichte programma’s, zoals Impact met SDG’s, IT in beweging, inclusive leadership en inner leadership. Ze is auteur van het FAQ-boek voor managers en 75 Checklisten voor de nieuwe manager. En draagt ruim 14 jaar als online Coach bij tot het delen van kennis via Managersonline.
Vraag het Asha
Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. U ontvangt direct antwoord per email. Later wordt de vraag volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. Klik hier om uw vraag in te sturen.
"Mijn directe chef, die een relatie met de directeur had is ontslagen en ik neem nu haar taken over. Ik heb een parttime collega en zij werkt me tegen, zegt dat ik niet nauwkeurig ben en stookt werkmannen tegen me op van wie haar man weer de baas is. De directeur is ook negatief, omdat hij denkt dat ik achter het ontslag van mijn chef zit, al staat hij nog wel aan mijn kant. Ook anderen steunen mij juist. Ik heb serieus te lijden onder deze situatie. Wat moet ik doen?"
"Mijn huidige functie is niet uitdagend genoeg en dat valt anderen ook op. Ik ben recent gevraagd door een ander bedrijf voor een hogere functie. Er liggen voor mij veel kansen, maar er zijn interne problemen, het rendement moet beter en ik ben ook medeverantwoordelijk voor de groei van het bedrijf. Een grote uitdaging en de promotie lijken me interessant, maar ik vraag me af of ik het moet doen en ook of ik het wel kan. Wat is wijsheid?"
"Mijn team is voor mijn gevoel te traag in het uitvoeren van taken. Ik zeg er regelmatig wat van, maar het lijkt wel of ze het niet oppakken. Zo complex is het werk niet, maar in hun ogen wel. Ik los veel op en wil niet meer zo opjagen, want dat lijkt ook niet te werken. Ik wil wel dat ze sneller werken en beter presteren. Is hier wat aan te doen of gaat het gewoon niet werken met een paar van de medewerkers?"
"Hoewel ik veel werk verzet en veel bereikt heb, lijkt het wel of men mijn inzet niet op waarde schat. Ik ben gevraagd na te denken over mijn functioneren. Ik zou niet echt meedoen met anderen, afstandelijk zijn en weinig charisma hebben. Het klopt dat ik introvert ben, maar ik boek goede resultaten. Ik ben dan ook erg verbaasd. Hoe moet ik de feedback zien?"
"Ik ben gewend aan medewerkers die snel de juiste mindset vinden om situaties aan te pakken. Daar hoefde ik weinig voor te doen. Maar ik zit nu bij een bedrijf en daar is dat geheel niet het geval en ik krijg mensen niet zover dat ze in die termen denken. Sommigen reageren zelf met wantrouwen. Het is wel mijn manier van leidinggeven. De directie staat achter mij. Hoe vind ik de juiste toon?"
"De trend van duurzaam ontwikkelen heeft ook ons bereikt. We moeten ermee aan de slag. We doen het goed op de markt, maar onze organisatie is niet op veranderingen ingesteld. Daar maak ik me het meeste zorgen om. Waar begin ik, hoe richt ik de organisatie is en hoelang gaat dat duren?"
"Ik ben verantwoordelijk voor een paar afdelingen en moet regelmatig kiezen uit diverse belangen en kansen. Ik wacht daarbij vaak te lang met het nemen van besluiten. Anderen hebben er last en ook mijn autoriteit wordt aangetast. Ik moet met veel zaken op de lange termijn rekening houden en ik wil geen fouten. Hoe leer ik sneller beslissingen te nemen?"
"Ik ben verkoopmanager en heb mijn targets ruimschoots gehaald en wordt overladen met werk. Toch staat in mijn beoordeling dat ik niet zou samenwerken, geen lange termijn visie heb en geen rekening houd met anderen bij mijn beslissingen. Het bedrijf groeit hard en is bezig met professionalisering. Mijn gedrag zou hier niet in passen. Ik vind dit nogal gekleurd. Wat te doen?"
"Een collega en ik zijn aangenomen door de directie om een nieuw project te introduceren. We krijgen echter maar geen bijval van andere afdelingen waarvan hun expertise nodig is. Afspraken die we maken met collega's worden bijvoorbeeld weer gecancelled, vragen die we hebben worden weer terug gekaatst en we worden zo steeds weer terug geworpen. De realisatie vertraagt hierdoor enorm. Wat kunnen we doen om de collega's toch mee te krijgen?"
"Na een aantal mislukte bijeenkomsten, moet ik een teamlid waarschijnlijk laten gaan. Hij is slim, speels, snel en sympathiek, maar heeft geen aandacht voor anderen en het project. Hij verstoort de bijeenkomsten en ik merk dat anderen er onrustig van worden. Ik kan nooit tot de kern van zaken komen. Ik heb diverse malen gewaarschuwd en ook geprobeerd om bijeenkomsten aan te passen aan zijn aandachtsprobleem. Dat helpt niet. Moet ik hem uit de groep zetten en hoe doe ik dat?"
"Ik ben al twee jaar bezig om promotie te krijgen. De kansen zijn er, ik kom in gesprek met mensen, maar zonder het beoogde succes. Ook als ik extern mijn kansen waag, zie ik dat zelfde patroon. Ik vermoed dat ik misschien niet daadkrachtig en overtuigend overkom en onvoldoende invloed uitoefen. Hoe gebruik ik meer invloed om toch promotie te maken?"
"Al tien jaar doe ik hetzelfde werk voor een familiebedrijf. Ik kreeg een opstartrol aangeboden in het leidinggeven en op dat moment wilde ik dat voor een aantal jaren wel doen. Nu ben ik in die rol verder gegaan, maar ik merk al een paar jaar de beperking van die rol op, ook op persoonlijk gebied. Ik kan niet alles doen wat ik ooit ambieerde, maar kan niet anders, want ik ben nodig. Ik schik me, maar is dat wel verstandig?"
"Ik lig goed in mijn team en de werksfeer is goed. Wat toch speelt is dat ik structureel overwerk, veel op mijn bord heb liggen, slecht mijn tijd beheer en mijn doelen niet altijd haal. In feite ben ik met mijn focus altijd bij de ander, bij wat anderen nodig hebben. Op zich vind ik het niet erg om dienstbaar te zijn, want ik geloof in dienstbaar leiderschap. Maar ik denk dat ik wat zaken moet veranderen. Waar begin ik?"
"Voor iemand die vol ideeën zit, is het bijna niet te werken in een bedrijf dat traag opereert. Ik ben juist aangenomen om vernieuwingen te initiëren en aan te haken bij de externe ontwikkelingen. Echter, de organisatiecultuur werkt me tegen. En ik ben niet de juiste persoon om me daarmee bezig te houden. Om ook nog de voor een 'organisatie' fit intern te zorgen, kost mij te veel tijd. Wat is wijsheid?"