Asha coacht en adviseert managers in leiderschapsontwikkeling om met een heldere visie en aanpak zichzelf en anderen succesvol mee te nemen naar de volgende stap in organisaties. En ze begeleid managers bij de implementatie van toekomstgerichte programma’s, zoals Impact met SDG’s, IT in beweging, inclusive leadership en inner leadership. Ze is auteur van het FAQ-boek voor managers en 75 Checklisten voor de nieuwe manager. En draagt ruim 14 jaar als online Coach bij tot het delen van kennis via Managersonline.
Vraag het Asha
Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. U ontvangt direct antwoord per email. Later wordt de vraag volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. Klik hier om uw vraag in te sturen.
"Sinds kort werk ik als leidinggevende. In mijn team zit een aantal medewerkers, die voortdurend terugkijken naar vroegere tijden, toen alles natuurlijk beter was. Dat gedrag houdt vernieuwingen tegen. Hoe buig ik dit gedrag om naar een positieve, op de toekomst gerichte blik?"
"Ik ben er recentelijk achter gekomen dat de mensen, aan wie ik leiding geef, meer verdienen dan ik. Zelfs het laagste salaris is netto 300 euro meer dan mijn salaris! Dat heb ik aangekaart bij mijn leidinggevende, maar die stelt het gesprek daarover steeds uit. Ik vind het erg frustrerend om elke maand salarisstroken uit te delen aan mensen die veel minder verantwoording, ervaring en werkdruk hebben. Wat kan ik hier aan doen?"
"Na zes jaar in een bedrijf te hebben gewerkt, waar ik 65 uur per week draaide, heb ik nieuw een nieuwe senior managementfunctie bij een ander bedrijf in dezelfde sector waar ik de Europese activiteiten opzet. Aanvankelijk was dit heel enerverend en kon ik mijn ei kwijt, maar nu is de werkdruk erg afgenomen en zelfs zo laag dat ik er stress van krijg. Ik krijg nu het gevoel dat ik mijn salaris niet waard ben en raak daar onzeker van. Heeft u advies voor deze workaholic?"
"Wij hebben half juli 2007 een nieuwe afdelingsleider aangenomen op basis van een jaarcontract. Hij bleek echter het werk niet aan te kunnen, ook niet nadat we hem ondersteuning en begeleiding hadden geboden. We hebben dat met hem besproken en vervolgens heeft hij zich ziek gemeld. We willen zijn jaarcontract niet verlengen, maar als we hem dit vertellen, zal hij zich ziek blijven melden, maar kan hij wel op zoek naar een andere baan. Vertellen we het niet, dan komt hij terug, maar is hij zich er niet van bewust dat hij eigenlijk op zoek moet naar een andere baan. Wat is wijsheid?"
"Onlangs heb gesolliciteerd als bestuurssecretaris van de Raad van Bestuur. Het selectiebureau legde zware nadruk op de Belbin-test, die mij werd afgenomen. Mijn belangrijkste groepsrol is die van "Bedrijfsman". Doch men zocht meer een "Monitor". Later werd het functieprofiel echter aangepast, waardoor ik als "Bedrijfsman" wel perfect paste op de functie. Toch werd ik het niet, want ik werd niet zwaar genoeg bevonden. Ik ben vrouwelijke vrouw, hoog opgeleid (farmacie en rechten) en word voor veel managementfuncties als "te zwaar" getypeerd. Hoe komt het dat ik misgrijp op zware managementfuncties?"
"In onze instelling vindt het ene jaar een individueel functioneringsgesprek met de medewerkers plaats en het andere jaar een functioneringsgesprek in teamverband. Nu is er legio informatie te vinden over individueel te voeren gesprekken. Heeft u tips voor mij voor het voeren van een teamgesprek?"
"Vorig jaar ben ik leiding gaan geven aan een nieuwe groep. In het team zit een persoon die steeds een negatieve beoordeling kreeg. Ik zag ook wel positieve kanten en wilde hem stimuleren om zijn gedrag te verbeteren, onder andere door hem een cursus aan te bieden. Maar dat heeft niet mogen baten. Hij blijft voortdurend negatief praten over de organisatie en functioneert slecht. Hij is bovendien OR-lid. Wat te doen aan dit negatieve gedrag?"
"Sinds februari 2007 ben ik door een arbeidsconflict werkeloos geworden. Ik heb toen een half jaar sabattical genomen. Nu ben ik weer op zoek naar een leidinggevende baan. Daarin heb ik ruime ervaring, vooral als coachend leidinggevende. Telkens word ik echter afgewezen, omdat een andere kandidaat 'net iets beter in het profiel past'. Nu ben ik een erg vrouwelijke vrouw, ronde vormen, lang blond haar én 47 jaar. Ik gedraag me wel zakelijk en toon mijn enthousiasme. Weet jij wat ik kan doen om weer aan de slag te komen?"
"Ik solliciteer binnen ons bedrijf, een internationaal bedrijf, naar een hoge managementfunctie. De procedure bestaat uit vijf stappen waarvan de tweede een interview is met de Business Development Manager. Het probleem is echter dat deze man, een Zweed, de afspraak steeds annuleert. Ik heb hem gebeld, gemaild, gepraat met HR, maar hij blijft maar annuleren, nu al drie maanden lang. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?"
"Binnen onze non-profitorganisatie in de hulpverlening werk ik als managementcoach. Door een reorganisatie hebben leidinggevenden nu drie verschillende petten op. Voor de helft van hun tijd zijn ze meewerkend voorman, dus ook hulpverlener (1ste pet). Er wordt van ze verwacht dat ze de afdeling en het team managen (2de pet). En er wordt van ze verwacht dat ze hun teamleden individueel gaan coachen (3de pet). Is dit uitvoerbaar en zijn deze drie rollen wel verenigbaar met elkaar?"
"Tijdens een sollicitatieprocedure voor een andere managementfunctie heb ik mij laten verleiden mijn huidig brutojaarsalaris te noemen. Ik heb toen uiteraard een hoger bedrag genoemd dan ik daadwerkelijk krijg. Als iemand mij van het bedrijf nu vraagt een recente salarisstrook te overhandigen, welk antwoord kan ik dan het beste geven."
"Als slag bij heldere hemel ben ik ontslagen. In het kader van competentiemanagement was gebleken dat ik niet op mijn plek zat, maar wel over kwaliteiten beschikte waar de organisatie behoefte aan had. De interim-manager deelde echter mee dat hij voor outplacement ging. Ik kreeg van hem het advies te overwegen een therapeutisch traject te starten. Kan hij zo'n opmerking zo maar maken. Het laat mij niet los, omdat ik niet weet wat ik hier mee aan moet met het oog op het maken van een vervolgstap in mijn carriere. Kun jij mij enige richting geven?"
"Ik ben gevraagd om het verzuimbeleid van een onderneming te evalueren. Er zijn duidelijke regels opgesteld, alleen gaat het mis in de praktijk. Zowel het lijnmanagement als de HRM-afdeling controleren niet of er wel aan de regels wordt voldaan. Wat is hieraan te doen?"
"Ik ben erg benieuwd wat beter is voor mijn persoonlijke ontwikkeling; coachen of studie. Ik ben me ervan bewust dat dit twee verschillende dingen zijn. Ik vraag me dan ook erg af wat een persoonlijke coach voor mij kan beteken. Een coach zal toch kennis van zaken moeten hebben, anders kan hij/zij niet goed een advies geven?"