Asha coacht en adviseert managers in leiderschapsontwikkeling om met een heldere visie en aanpak zichzelf en anderen succesvol mee te nemen naar de volgende stap in organisaties. En ze begeleid managers bij de implementatie van toekomstgerichte programma’s, zoals Impact met SDG’s, IT in beweging, inclusive leadership en inner leadership. Ze is auteur van het FAQ-boek voor managers en 75 Checklisten voor de nieuwe manager. En draagt ruim 14 jaar als online Coach bij tot het delen van kennis via Managersonline.
Vraag het Asha
Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. U ontvangt direct antwoord per email. Later wordt de vraag volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. Klik hier om uw vraag in te sturen.
"Ik ben werkzaam als accountmanager bij een B2B-bedrijf. Gelijktijdig volg ik een managementopleiding zodat ik mij verder kan ontwikkelen. Met de directeur heb ik hierover gesprekken gevoerd en hij ziet graag dat ik doorgroei in de organisatie. Echter, mijn directe manager ziet geen reden en/of mogelijkheid om meer met mijn opgedane kennis en inzicht te doen, waardoor ik niet verder kom. Wellicht is hij bang dat ik een bedreiging vormt. Wat moet ik nu doen? Kan ik beter naar een andere betrekking omzien?"
"Uit gesprekken en enquêtes is gebleken dat onze medewerkers graag aanvullende arbeidsvoorwaarden willen, zoals bedrijfsfitness, stoelmassage en POP-gesprekken. Als management zijn we daar aan tegemoet gekomen, maar nu we deze zaken aanbieden wordt er geen gebruik van gemaakt met als voornaamste excuus 'tijdgebrek'. Wat moeten we hiermee? Moeten we de mindset van medewerkers veranderen?"
"Een medewerker voert een nogal geslepen "fluister-campagne". Over allerlei onderwerpen spant ze heel subtiel collega's voor haar karretje. Die gaan vervolgens actie ondernemen en maken van haar probleem ook hun probleem, bijvoorbeeld over het betalen van overuren. Wij reageren geprikkeld omdat we weten wie er achter zit. Het heeft een negatieve invloed op de sfeer, maar ook op de productiviteit. Omdat het zo subtiel gebeurt, is het lastig haar aan te pakken. Wat kan ik doen? Haar confronteren of een gesprek met het hele team aangaan?"
"Eén van mijn medewerkers is geregeld ziek, zo'n 20 dagen per jaar. Volgens de KNO-arts komt dit onder meer doordat hij rookt. Hij zegt echter niet te kunnen stoppen. Kan ik hem verbieden te roken op het werk, terwijl ik dit van andere medewerkers niet vraag? Hier komt nog bij dat deze medewerkers niet erg goed functioneert en weinig collegiaal is."
"Ik ben voorman bij een olie maatschappij en geeft leiding aan vijf operators. De werkzaamheden die zij verrichten zijn het opvangen, verwerken en verpompen van ruwe olie. Wat voor competenties heb ik nodig om goed leiding te kunnen geven aan deze mensen?"
"Momenteel werk in de sales, maar in mijn huidige organisatie kan ik niet verder groeien. Ik zou graag een leidinggevende functie willen, maar heb daarvoor niet de juiste opleiding. Waar vind ik de juiste opleiding die voor mij geschikt is? En is het wel nodig een managementopleiding te volgen? Vaak moet je de juist contacten hebben en maakt de opleiding niet zoveel uit. Daarom ben ik sceptisch; zijn al die managementopleidingen niet gewoon een hype?"
"Als leidinggevende werk ik met een leuk, goed communicerend team van jonge mensen (vanaf 16 jaar). Eén ding wil ik echter graag nog verbeteren: betrokkenheid en een innovatieve houding. Zelf ben ik voordurend bezig om dingen te verbeteren, waardoor er een sfeer ontstaat dat 'ik het wel allemaal bedenk en regel'. Gezien de lage leeftijd en gebrek aan ervaring in het team ben ik huiverig om taken volledig te delegeren. Wat kan ik doen om het team een meer innovatieve houding te laten krijgen zonder dat het ten koste gaat van kwaliteit?"
"Wegens verschuivingen in werkzaamheden en toenemende drukte in mijn kleine bedrijf is het nodig dat een van mijn medewerksters volgens een ander rooster gaat werken. Deze medewerkster leen ik in via een payrollingbedrijf. In de afgelopen zeven maanden heeft ze een rooster gehad dat op de schooltijden van haar kinderen is afgestemd. Ze werkt drie dagen in de week van 8.30 tot 15.00 uur. Nu wil ik dat ze tot 17.00 of 18.00 uur blijft doorwerken. Zij wil dit echter niet en ze houdt voet bij stuk. Heb ik hierin een dwingende stem?"
"Een medewerker heeft zich flexibel opgesteld en is bijvoorbeeld bereid geweest om tijdens de vakantie een dag terug te komen toen het druk was. Ze eist echter ook een voorkeurspositie. Zo is ze op eigen initiatief verder van haar werk gaan wonen en nu wil ze de reiskosten volledig vergoed hebben. Geef ik dat niet, dan heb ik een probleem, zegt ze. Ik voel me daardoor gechanteerd. Ook heb ik het gevoel dat ze consequent haar werk traineert. Ze heeft bijvoorbeeld de inlogcode van haar pc veranderd, zonder dat te melden. Hoe moet ik hier mee omgaan?"
"Onze organisatie, waar ik manager ben, is in de laatste paar jaar hard gegroeid, wat heeft geleid tot aanname van veel nieuw personeel. De directie wil een platte organisatie behouden. Daar is op zich niks mis mee, maar in dit geval wel. De directrice wil namelijk overal van op de hoogte zijn en alles zelf beslissen. Ze kan niet loslaten of delegeren, waardoor ontwikkelingsprocessen vertraging oplopen of verkeerd worden uitgevoerd. Ik heb dit al eens aangekaart, maar dat werd me niet in dank afgenomen. Hoe doorbreek ik deze tunnelvisie van de directie?"
"De afdeling (een secretariaat) die ik leid wordt onverwacht gereorganiseerd. Die komt er op neer dat taken die nu nog door ons worden uitgevoerd, worden verdeeld over andere afdelingen. Als het allemaal doorgaat word ook ik in een afdeling geplaatst (manager-af dus). Ik wil me graag constructief opstellen, maar dat is lastig als je jezelf daarmee wegstructureert. Heb jij tips?"
"Ik ben werkzaam als projectmanager bij een bedrijf met ongeveer 500 medewerkers. Het bedrijf zit midden in een groot verandertraject. Bij het begin daarvan leek er onder de medewerkers draagvlak te bestaan voor de veranderingen, maar bij de implementatie ondervind ik veel weerstand. Ik krijg vaak het excuus 'Daar heb ik geen tijd voor, ik heb het te druk" te horen, vooral als de dagelijkse processen of werkwijzen veranderen. Heb je tips hoe ik deze mensen kan motiveren zodat ze een positieve en coöperatieve houding aannemen?"
"Omdat ik ben verhuisd van Limburg naar Noord-Brabant ben ik op zoek naar een nieuwe baan. Ik heb een managementopleiding afgerond en vier jaar ervaring in de zorg. Ik heb gereageerd op allerhande functies: management-, projectmanagement- en beleidsfuncties, zowel in de profit als non-profit. Mijn CV wordt vaak 'te breed' gevonden. Ik heb nu de boeken Welke kleur heeft jouw parachute? en Gezocht: een baan die bij me past! om te bepalen wat voor baan bij mij en mijn creativiteit past. Kun jij me nog tips geven?"
"Ik geef leiding aan drie mannen en twee vrouwen. Wat ik mis is dat er weinig initiatieven worden ontplooid en dat er weinig samenwerking en betrokkenheid is. Hoe kan ik dat veranderen? Met welke managementstijl maak ik van mijn team een zelfsturend team?"