Asha coacht en adviseert managers in leiderschapsontwikkeling om met een heldere visie en aanpak zichzelf en anderen succesvol mee te nemen naar de volgende stap in organisaties. En ze begeleid managers bij de implementatie van toekomstgerichte programma’s, zoals Impact met SDG’s, IT in beweging, inclusive leadership en inner leadership. Ze is auteur van het FAQ-boek voor managers en 75 Checklisten voor de nieuwe manager. En draagt ruim 14 jaar als online Coach bij tot het delen van kennis via Managersonline.
Vraag het Asha
Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. U ontvangt direct antwoord per email. Later wordt de vraag volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. Klik hier om uw vraag in te sturen.
"Ik erger me aan het gedrag van een medewerker. Hij is deskundig, maar de omgang met mij en anderen is a-communicatief en arrogant. Ik word er ongemakkelijk van. Een beetje sociaal en collegiaal gedrag mag ik toch wel verwachten. Collega’s lopen ook tegen zijn stroeve gedrag op. Binnenkort heb ik een voortgangsgesprek met hem en ik vraag me af hoe ik dit aan zal kaarten. Heb je tips?"
"Na een confrontatie met een medewerker ben ik na gaan denken over mijn managementvaardigheden. De kritiek is dat ik weinig ruimte geef voor eigen inbreng en dat ik dominant en niet vernieuwend ben. Het is lastig om toe te geven, maar misschien klopt dat. Ik weet dat mijn werkstijl efficiënt is en het resultaat is voldoende, maar niet indrukwekkend. Hoe pak ik het anders aan en geef ik ruimte voor zelfstandig werken?"
"Hoewel ik denk dat ik duidelijk ben, worden mijn woorden soms verkeerd uitgelegd door mijn leidinggevende. Hij is een dominante man, die vanuit zijn eigen stramien denkt. Dat is hoogst irritant, ook voor mijn team, want voor je het weet ontstaan er irritaties en misinterpretaties. Ik ben veel voorzichtiger met zeggen wat ik bedoel, maar de relatie loopt niet soepel. Wat te doen?"
"De feedback die ik pas ontvangen heb, is mij wel bekend. Ik zou niet voldoende anticiperen op zaken en daardoor te laat reageren op wat nodig is. Hoewel ik denk dat het best goed gaat, moet ik hier iets mee. Ik werk gestaag, lever zaken op tijd af, maar ik zie wel dat er te weinig omgezet wordt als afdeling. Hoe verander ik mijn houding en gedrag hierin?"
"Als manager ben ik iemand die anderen graag helpt ontwikkelen. Coachend leidinggeven is wel mijn stijl. Maar één persoon maakt daar misbruik van. Zij stelt zich arrogant én ontwijkend op en doet zich vrij belangrijk voor. Daarnaast moet ik het initiatief nemen voor gesprekken en dan stelt ze zich op als een slachtoffer. Eigenlijk heb ik er genoeg van, want ik kan er niets meer mee. Wat raad jij me aan?"
"Ik realiseer me dat ik een luxe probleem heb en toch worstel ik met de diverse externe mogelijkheden die ik zie. In mijn functie vervul ik plichtsmatig mijn taken en er doen zich ook wel enkele mogelijkheden voor, gedreven door de marktwerking. Echter die boeien me iets minder tegenwoordig, al geeft mijn baan mij de zekerheid die ik nodig heb. Hoe kom ik uit mijn keuze of dilemma?"
"Ik ben een vrij daadkrachtig, generalistisch persoon die kwaliteit hoog heeft staan. Die combinatie zou prima passen bij mijn huidige managementfunctie. Maar alleen in de communicatie naar de buitenwereld staat kwaliteit centraal, want intern blijkt daar niets van. Ik presteer altijd meer dan nodig, maar ik heb idee dat ik de enige ben. Dat geeft me een gevoel van machteloosheid. Hoe ga ik hiermee om?"
"Terwijl ik best goede kwaliteit aflever in mijn werk, heb ik niet het gevoel dat het gewaardeerd wordt. Ik werk harder dan de gemiddelde persoon, verleen extra service aan klanten, ben loyaal, maar wordt onderschat; vermoedelijk door mijn bescheiden opstelling. Dat wordt mij verteld. Mijn omgeving is dominant ingesteld en vrij overtuigend, zelfs wat discutabele zaken betreft. Ik ben het beu, wil me niet aanpassen aan de rest, maar wil wel beter tot mijn recht komen. Wat te doen"
"Ik blijf hangen in wat ik doe en sinds kort besef ik dat het werk me niet meer inspireert. Iedereen dendert door, ik ook, op zoek naar meer zekerheid, schat ik in. Eigenlijk doe ik niet meer de dingen die ik leuk vind, namelijk het managen van projecten en innovatie, maar meer van de dingen die ik al een tijd doe: het managen van bestaande zaken. In mijn beoordeling echter werd mijn gesprek aan inspiratie ook al genoemd. Hoe kom ik uit deze spiraal, zonder verlies van mijn zekerheden?"
"In werk sinds een jaar met professionals in de creatieve sector. Destijds ben ik aangenomen om omdat ik goed kan structuren. Dat is nodig, maar ik ervaar problemen met het team. Ik krijg niet alle projectinformatie die ik nodig heb. Opdrachten lopen altijd uit, al is het eindproduct op zich goed. Ik sta bekend om mijn wilskracht en zit ik er boven op, maar mijn inbreng wordt in feite niet getolereerd. Hoe kan ik dit veranderen?"
"Ik overzie het momenteel niet goed en krijg taken niet op tijd af. Alles lijkt even belangrijk. Er worden van alle kanten eisen gesteld en ik moet steeds meer bijeenkomsten bijwonen en leiden. In principe prima, want ik heb een brede interesse en leuk werk met veel mogelijkheden. Mijn zorg is dat ik mezelf betrap op uitstelgedrag. Ik heb het gevoel dat ik tekort schiet in mijn functie. Hoe kan ik dit veranderen?"
"Met timemanagement heb ik ervaring. Toch lukt het me niet meer om alles in de hand te houden. Ik ben resultaatgericht en wil door, maar stagneer regelmatig omdat ik niet alles op tijd kan afronden. Hoewel bij mij alles om planning draait lukt het niet om die bij te houden. Mijn functie is veeleisend en de informatiestromen lijken alleen maar toe te nemen. Zowel in vorm als in frequentie. Hoe leid ik dit in goede banen?"
"Overwegend het grootste deel van het bedrijf is in opstand tegen een broodnodige alliantie die we aangegaan zijn, inclusief mijn team. We komen niet uit onderhandelingen. Veranderingen stagneren en de zogenaamd onschuldige acties, als informatie achterhouden, geen deadlines halen (vormen van sabotage) et cetera kosten ons enorm veel geld. We proberen veel en ik wil het probleem ook op gedragsniveau benaderen. Waar begin ik?"
"We maken een inhaalslag wat technische toepassingen betreft. Het managen van de overgang naar digitale transformatie geeft echter veel zorgen. Ik mag de overgang coördineren, maar kom veel weerstand en frustratie tegen van mijn personeel in het doorvoeren van aanpassingen. Er is niet voldoende budget om mensen op te leiden; tijd om werkwijzes aan te passen is er ook niet voldoende. Wat kan ik doen?"