Asha coacht en adviseert managers in leiderschapsontwikkeling om met een heldere visie en aanpak zichzelf en anderen succesvol mee te nemen naar de volgende stap in organisaties. En ze begeleid managers bij de implementatie van toekomstgerichte programma’s, zoals Impact met SDG’s, IT in beweging, inclusive leadership en inner leadership. Ze is auteur van het FAQ-boek voor managers en 75 Checklisten voor de nieuwe manager. En draagt ruim 14 jaar als online Coach bij tot het delen van kennis via Managersonline.
Vraag het Asha
Heeft u een vraag voor Asha, stuur deze in. U ontvangt direct antwoord per email. Later wordt de vraag volledig anoniem en niet herleidbaar op de site geplaatst. Klik hier om uw vraag in te sturen.
"Al weken ben ik bezig om alle timemanagement vaardigheden toe te passen, maar ik struikel ieder keer. Uitstellen, deadlines niet op tijd halen blijft een punt. Waar ik aan begin, maak ik af en ben ik tevreden over, maar veel blijft liggen en anderen stagneren daardoor ook. En dagelijks komen extra taken op mijn bord te liggen. Wat moet ik nu doen?"
"Ik wil promotie maken, omdat ik weet dat ik meer kan. Dat word niet gezien. En ik zet de stappen niet die misschien nodig zijn. Ik stel uit of kom of kom er gewoon niet aan toe. Over vijf jaar ben ik te oud om mee te doen met ons Management Development (MD) programma, waar ik graag in wil. Maar hoe kom ik eerst van mijn uitstelgedrag af?"
"Mijn huidige functie verdwijnt, maar ik kan doorstromen naar een andere functie. Alleen is de selectieprocedure vrij uitgebreid. In het interview struikelde ik over vragen naar een managementfunctie vijf jaar geleden. Ik merkte dat de teleurstelling over de gang van zaken destijds me nog hoog zit. Dat werd opgemerkt, maar ik wilde er niet meer op ingaan. Er komt een tweede gesprek. Moet ik hierover blijven zwijgen?"
"Ik zit met een keuze probleem, een dilemma. Coördineren, aansturen en de dagelijkse managementtaken eisen alle tijd op en dat is al jaren zo. Het geeft me geen inspiratie meer. Sinds kort ben ik bezig me te oriënteren op mogelijkheden die me meer boeien, zoals nieuwe diensten en vernieuwing managen. Maar daar is geen ruimte voor. Ik word heen en weer geslingerd tussen wat noodzakelijk is en wat mogelijk is en kom er niet uit. Wat te doen?"
"Mijn aanpak als manager is het beste te illustreren als iemand die snel gaat, oplossingen zoek en dan actie neemt. Geen tijd voor flauwekul. Blijkbaar kom ik niet authentiek over en ben ik pragmatisch, hoor ik van een opmerking van een klant. Dat laatste klopt, maar ik pak kansen die er liggen en doe er mijn voordeel mee. Het is werk en ik dacht mijn taak als leidinggevende. Hoe kom ik hieruit?"
"Jaren zet ik me als expert in voor mijn bedrijf en het resultaat is demotie. Ik ben regelmatig uitgezonden geweest naar het buitenland. Nu zijn er bezuinigen en krijg ik te horen dat ik teruggezet word in functie, zonder de gangbare privileges. Mijn invloed zou te onzichtbaar zijn, maar anderen strijken wel met de eer van mijn werk. Hoe ga ik hiermee om?"
"In mijn werk ben ik best vaak afhankelijk van anderen. Als interim projectmanager van een IT-programma roei ik met de riemen die ik heb. En toch valt dat niet mee. Ik wil zelf sturing geven aan projecten, maar in de praktijk valt dat tegen. Het lijkt wel of ik de volger ben en de ander de leider. Dat houdt in dat ik soms moet werken met de chaos van anderen en meer met verandermanagement bezig ben. Hoe ga ik hiermee om?"
"Ik heb een goedlopend advies- en trainingsbedrij. Een aanbod om gezamenlijk een bedrijfsunit op te zetten, geeft me gemengde gevoelens. Ik heb een leuk bedrijf, opereer zelfstandig, bezit een brede visie en heb zowel hoofd- als sub-activiteiten. De samenwerking betreft een sub-activiteit. Mijn kwaliteiten ken ik en een valkuil is dat ik zaken graag in eigen hand hou. Hoe kom ik uit dit dilemma?"
"Mijn functioneren wordt als weinig inspirerend en vrij hiërarchisch ervaren, zo blijkt. Ik zou problemen niet adequaat oplossen, maar die worden steeds complexer. Het managen gaat me eerlijk gezegd steeds moeilijker af en kost mij veel energie. Hoe los ik dit snel op?"
"Een senior medewerker die niet goed functioneerde, kreeg een andere functie en pakte haar verbeterpunten vrij goed op, al duurde het even. Ze is accuraat en zelfstandig, op het solistische af, maar redde deadlines niet en samenwerken ging haar slecht af. Maar haar leercurve laat stagnatie zien. Ze gaat teveel de diepte in en overziet nog niet alles. Hoe ga ik hiermee om in het volgende functioneringsgesprek?"
"Verandermoe, weerstand, geen inspiratie. Dat is de fase waarin ik nu zit. Ik kom er maar niet uit en dat heeft invloed op de medewerkers. Daar moet ik snel verandering in brengen, want niemand heeft er iets aan. Er zijn veel hobbels die genomen zijn. Binnenkort heb ik een belangrijk gesprek om weer nieuwe stappen te zetten met mijn afdeling. Hoe kom ik door deze fase?"
"Een medewerker doet zich heel aardig en gewillig voor, maar in de praktijk toont hij ontwijkingsgedrag en liegt hij structureel. Dat heeft impact op de resultaten en de werksfeer. Ik had het niet zien aankomen. Hij doet zich heel deskundig voor, maar neemt geen leiding en zelfverantwoordelijkheid. Ook isoleert hij zich en in de praktijk manipuleert en misleidt hij. Hij is niet bereid om zijn gedrag te veranderen. Wat kan ik doen?"
"We werken met betrokken, leuke professionals en zijn de recessie redelijk goed doorgekomen. Maar een teruggang treedt nu in. Medewerkers lijken teleurgesteld en we zien mensen vertrekken. Er wordt van ons verwacht dat we loyaal blijven en investeren, maar het management staat niet open voor feedback en er wordt met twee maten gemeten. Hoe ga ik hiermee om?"
"In mijn team zit een medewerkster die helemaal niet meewerkt: ze geeft steeds commentaar en uit te pas en ten onpas kritiek. De sfeer in het team wordt daardoor verziekt. Bovendien zijn de prestaties ondermaats en krijgt ze steeds klaar wat ze voor ogen heeft: bv één dag per week thuiswerk en dergelijke, maar toch is ze niet tevreden. Ze heeft onlangs opslag gevraagd maar niet gekregen. Resultaat: ze heeft zich ziek gemeld. Hoe kan ik die persoon motiveren?"