Gedrag kunt u het beste aansturen met gedrag. Toch doen we dat doorgaans niet. We wijzen medewerkers door middel van woorden op hun gedrag en mogelijke verandering daarvan. Frank van Marwijk over hoe u het verschil kunt maken met lichaamstaal. Inclusief twee testjes.
1 maart is het de Nationale Complimentendag en inmiddels ook World Compliment Day. Waardering is één van de belangrijkste brandstoffen die we nodig hebben om gezond en effectief te blijven functioneren en plezier te hebben in ons werk. Dit keer kijkt Frank van Marwijk met u naar complimenten die een speels karakter hebben, maar tegelijkertijd een serieuze ondertoon: Ik waardeer je voor wie je bent en wat je doet!
We willen de beste cijfers krijgen op school, de hoogste graad behalen, uitblinken in sport, het meest verdienen, in de duurste auto rijden, in een groot huis wonen, een succesvol bedrijf runnen en daarbij ook nog mooi en gezond zijn. Wie wil dat nu niet? De praktijk is voor de meesten van ons echter anders. De meesten van ons zijn namelijk slechts... gemiddeld. En dat is helemaal niet erg, aldus Frank van Marwijk.
Nieuwjaarsrecepties zijn traditioneel hetzelfde. De medewerkers van een bedrijf worden uitgenodigd om samen te komen in een grote ruimte. De directeur houdt een toespraak en vervolgens is er gelegenheid om elkaar het beste toe te wensen. Echt spannend is dat niet. Zorg dit jaar eens voor iets verrassends, bepleit Frank van Marwijk.
Wat uw goede voornemens voor het nieuwe jaar ook zijn, het gaat er niet alleen om ze te bedenken, maar ook om u zich eraan te conformeren, het vol te houden en de voornemens te laten slagen. Dat is voor velen een probleem. De voornemens zijn prachtig, maar na enkele weken zijn ze weer weggezakt. Frank van Marwijk geef acht tips die u helpen bij het succesvol laten slagen van uw goede voornemens.
Plannen en vooruitzien is een eigenschap die veel mensen zich eigen zouden willen maken want ‘structuur in je leven en werk brengen’, ‘alles op orde brengen’ en ‘met tijd leren omgaan’, worden steevast genoemd in de top tien van goede voornemens tijdens de jaarwisseling. Frank van Marwijk geeft u vijf praktische tips.
Door de ontwikkeling van elektronische apparatuur is het leven de laatste dertig jaar danig veranderd, zowel op het werk- als in de privésituatie. Zo is het dankzij e-mail, Whatsapp, LinkedIn et cetera mogelijk om de dag door te brengen zonder ook maar één persoon te ontmoeten. Maar gaat die techniek niet ten koste van ons sociale functioneren?
Uw geheugen is minder betrouwbaar dan u misschien denkt. Het is verbazingwekkend te ontdekken hoe mensen zich bepaalde ‘feiten’ verschillend kunnen herinneren. De overtuigde herinnering van één persoon kan die van een ander volledig tegenspreken. Daarbij is het mogelijk dat beide personen ‘zeker weten’ dat iets zich op een bepaalde manier heeft afgespeeld. Frank van Marwijk beschrijft hoe u zich feiten uit het verleden beter en juister kunt herinneren.
Herkent u dit fenomeen? U moet een grote, belangrijke maar vervelende klus doen. U stelt het uit en gaat in plaats daarvan allerlei kleine, onbelangrijke klussen doen: een mailtje beantwoorden, koffie halen of iets anders triviaals. De oplossing voor dit probleem is volgens Frank van Marwijk heel eenvoudig: gewoon tóch aan die lastige klus beginnen. U zult merken dat het werkt.
Droomt u ervan om een belangrijke deal binnen te halen, een spetterende presentatie te geven of een briljante organisatieverandering aan te sturen? Acht u het voor mogelijk dat u hier binnenkort uitvoering aan geeft? Als u er aan twijfelt of dit gaat lukken, is het verstandig om in ieder geval te doen alsof u deze successen nu al bereikt hebt.
Interne communicatie is altijd een lastig probleem geweest in grote organisaties. Meestal zijn er slechts simpele veranderingen nodig om deze beter te laten verlopen. Frank van Marwijk geeft nuttige suggesties, te beginnen met het intranet. Maak van intranet een sociaal intranet, is zijn advies!
LET OP: In dit stuk ontbreekt een essentieel element. Probeert u het eens te ontdekken terwijl u leest! Beperkingen kunnen enorme belemmeringen vormen. Toch kunnen de tekortkomingen, die u tegenkomt in uw werk, u ook juist uitzonderlijk goede mogelijkheden bieden. Beperkingen kunnen eyeopeners zijn. Ze kunnen u inspireren.
In ons alledaagse taalgebruik gaan we uit van routines, aannames en verwachtingen. We laten belangrijke informatie die we als vanzelfsprekend beschouwen weg, we voegen er iets aan toe of zeggen, soms ongemerkt, iets totaal anders dan wat we feitelijk duidelijk willen maken. We gaan er gemakshalve van uit dat de ander wel snapt wat we bedoelen, zonder extra uitleg. Meestal klopt dat ook wel.