Als tijdens een vergadering wordt gevraagd wie er wil notuleren, blijft het vaak angstvallig stil. Notuleren wordt vaak gezien als een vervelende klus. Ten onrechte, stelt Frank van Marwijk. De notulen van een vergadering zijn een samenvatting van wat er besproken en besloten is. Door u op te werpen als notulist, kunt u bepalen hoe de besluitvorming precies wordt geformuleerd. Daarmee heeft u veel invloed op de resultaten.
Bent u iemand die zich regelmatig aan van alles ergert op zijn werk? En ergert u zich er vooral aan dat u zich ergert? Dan wordt het tijd om daar wat aan te veranderen. Vanaf nu krijgt u grip op uw ergernissen. Het gaat u weer lukken om met plezier naar uw werk te gaan. U leert zich vooral bewust te worden van uw ergernissen en die anders te kaderen.
Frank van Marwijk verdiepte zich in technieken die therapeuten toepassen bij de behandeling van depressieve mensen. Verrassend genoeg komen deze cognitieve technieken ook de hedendaagse manager goed van pas. Ze helpen om medewerkers te motiveren, inzicht in zichzelf of het team te krijgen of om resultaten gunstig te beïnvloeden.
De pen. We krassen, peuteren, schroeven en timmeren ermee of kauwen erop. De pen doet dienst als roerstaaf of als handige verlenging van onze vingers. We dirigeren ermee en bakenen er ons territorium mee af. De vraag is hoe lang we dit alles kunnen blijven doen. Dit vertrouwde schrijfgerei ligt namelijk onder vuur. Afgelopen week verscheen in het nieuws het bericht dat kinderen in Finland niet meer hoeven te leren schrijven met een pen. In plaats daarvan krijgen ze typeles op een iPad; met een pen schrijven is toch niet meer van deze tijd?! Of toch nog wel? Frank van Marwijk vindt van wel.
Bepaalde verwachtingen van uw medewerkers kunnen verschillen met die van u. Als u uzelf vooral ziet als een bestuurder, verwacht u misschien grote zelfstandigheid van uw medewerkers. Uw medewerkers op hun beurt verwachten wellicht dat u zich opstelt als een coach die meer naar hen luistert en hen frequenter stimuleert, maar ervaren u eerder als een baas die alles bepaalt. Uw beeldvorming en die van hen verschilt dan.
Frank van Marwijk bestormt op dit moment de hitlijsten met zijn boek Manipuleren kun je leren. In deze bijdrage geeft hij een mooi voorbeeld hoe u op een positieve manier de zaken naar uw hand kunt zetten. Van Marwijk beschrijft hoe u draagvlak voor uw plan kunt krijgen, als u weet dat niet iedereen uw voorstel ziet zitten.
Jonge kinderen die aardig zijn voor hun omgeving, worden door hun klasgenoten meer gewaardeerd dan 'gewone kinderen', zo blijkt uit onderzoek. Zal dat voor volwassenen, en meer in het bijzonder leidinggevenden, ook gelden? Dat vraagt Frank van Marwijk zich af. Onderzoeken op dat gebied spreken elkaar nogal eens tegen.
Als u vaak kinderen om u heen hebt, zult u merken dat zij regelmatig vragen om bevestiging voor wat ze doen: ‘Kijk eens wat ik kan!’ Ondanks het feit dat sommige kinderen zich uitstekend alleen kunnen vermaken, willen zij toch graag dat u ziet wat ze doen en wat ze kunnen en dat u daar uw waardering voor laat merken. Aandacht voor hun activiteiten helpt hen het nog beter of mooier te willen doen. Aandacht is dus een belangrijke motivator. Dit geldt overigens niet alleen voor kinderen.
Iedereen heeft wel eens een energiedipje op het werk. De oplossing is vaak eenvoudig: één of twee koppen koffie. De caffeïne zorgt er voor dat u er weer even tegen kunt. Maar is dat wel zo? Werken koffie of energiedrankjes als een energiebooster? Of is een dutje doen (de powernap) een beter idee. Frank van Marwijk zocht het uit en geeft handige tips.
Als manager houdt u zich dagelijks bezig met het beoordelen van mensen en situaties. Om juiste beoordelingen te maken, vergelijkt u de informatie die u ontvangt met soortgelijke informatie, met bepaalde standaarden of met de kennis die u al had. In dat proces kan het wel eens fout gaan, aldus Frank van Marwijk.
Werkt u graag met mensen samen of pakt u de zaken op uw werk liever alleen aan? Als dit een vraag zou zijn tijdens uw sollicitatiegesprek voor een managementfunctie, dan lijkt er maar één sociaal wenselijk antwoord mogelijk. Natuurlijk werkt u graag samen met andere mensen! Toch is samenwerken niet altijd het meest effectief. Sommige dingen kunt u beter individueel (laten) doen voor het snelste en beste resultaat.
Wilt u dat anderen denken dat u zich uit de naad werkt om uw doelen te behalen of wilt u liever uitstralen dat u alles onder controle hebt? Dit laatste bereikt u door juist niet alles snel te doen, maar door een rustige en kalme aanpak te tonen. U mag best wel snel werken, maar dat moet liever niet door anderen gemerkt worden. Het gaat om snel zijn, maar rustig doen dus. Op die manier toont u dat u zich niet gek laat maken door tijddruk en deadlines, schrijft Frank van Marwijk.
Denkt u dat u zich bewust bent van alle belangrijke zaken die zich binnen uw bedrijf en op uw afdeling afspelen? Weet u altijd waar uw medewerkers mee bezig zijn? Begrijpt u steeds waar uw collega’s het over hebben als ze met elkaar praten? Frank van Marwijk leert u hoe u opmerkzamer kunt worden.
Van gekruiste armen wordt vaak beweerd dat het zou duiden op een gesloten en afstandelijke houding. Niet doen dus. Toch is dat te kort door de bocht, stelt Frank van Marwijk. Het kruisen van de armen heeft namelijk ook positieve effecten.