Nadat u in de reeks De emoties van de manager heeft kunnen lezen over uw angst en boosheid, hebben we het oude jaar met vreugde afgesloten. Laten we nu eens terugblikken op 2003. Is in dit jaar alles voor u vlekkeloos verlopen? Of heeft u misschien verliezen geleden en teleurstellingen moeten incasseren? Hoe gaf u daar uiting aan? Mag een manager zijn verdriet laten blijken? Toont u zich daarmee empathisch of komt u daardoor zwak over?
Wanneer wordt een artikel op Managersonline.nl goed gelezen? Tip 1: vewerk een getal in de titel. Tip 2: laat het gaan over de eigenschappen en eigenaardigheden van de manager. De drie best gelezen artikelen van de vaste auteurs op Managersonline.nl in 2003 zijn:
Frank van Marwijk schreef in de serie De emoties van de manager recentelijk over angst en boosheid. In deze blijde periode van kerst en nieuwjaar staat hij stil bij een positieve emotie: vreugde. Gaat u elke dag met plezier naar u werk? Kunnen anderen dat aan u zien en hoe laat u dat dan blijken? Welke effecten brengt u er mee teweeg en hoe goed heeft u uw blijdschap onder controle?
Nog eventjes en 2003 zit er weer op. Voor veel bedrijven is het een vervelend jaar geweest. De vraag is natuurlijk: hoe onttrekt u zich aan de economische malaise? In dit artikel geet acquisitie-specialist Michel Hoetmer enkele voorzetten. Oftewel vijf goede voornemens om meer te verkopen in 2004.
Een manager krijgt in zijn werk dagelijks te maken met verschillende situaties die hem vaak niet onberoerd laten. De uitingen van emoties die daarbij gepaard gaan hebben effect op de contacten met anderen. De vorige keer kon u lezen hoe het gesteld is met uw angst en vrees; deze keer komt de boosheid van de manager aan de orde.
Oplossingsgericht werken is een zeer nuttige coachings- en adviesmethode. Maar ook managers kunnen er veel aan hebben door gebruik te maken van de hieronder beschreven vier stappen methode, de meest compacte manier waarop wij oplossingsgericht werken kunnen omschrijven.
Een manager krijgt in zijn werk dagelijks te maken met verschillende situaties die hem vaak niet onberoerd laten. De uitingen van emoties die daarbij gepaard gaan hebben effect op de contacten met anderen. In een serie artikelen beschrijft Frank van Marwijk de rol van verschillende emoties bij managers. Te beginnen met angst en vrees...
Het gaat slecht met de economie. De supermarkten vechten een prijzenoorlog uit. Betekent dit dat u uw prijzen ook omlaag moet bijstellen? Nee, dat is helemaal niet nodig. Met een beetje moed en creativiteit kunt u zelfs hogere prijzen vragen! Michel Hoetmer geeft u de zeven belangrijkste redenen waarom dat vaak mislukt. En doet er -zoals het een goed verkoper betaamt- nog een schepje bovenop.
Woorden zijn vaak niet toereikend genoeg als het gaat om het overbrengen van gevoelsboodschappen. Een onhandige formulering kan er voor zorgen dat een opmerking over een persoon totaal verkeerd wordt opgevat. Zinnen zoals: 'ik vind het prettig om bij jou te zijn' of 'je bent nogal stug in de omgang' lijken duidelijke taal, maar kunnen behoorlijk in betekenis verschillen, afhankelijk van de relatie die u met de ander heeft, de timing en de manier waarop ze worden uitgesproken.
Wanneer over iemand wordt gesproken als een persoon die zijn emoties niet onder controle heeft, wordt doorgaans bedoeld dat hij zichzelf niet kan beheersen bij plotseling opkomende woede of verdriet. Hij wordt overspoeld door de emotie en geeft daar zichtbaar uiting aan. Vaak zijn emoties niet zo overweldigend, maar is het toch wenselijk als u de expressie daarvan kunt controleren. Het is in veel situaties niet zo prettig als anderen meteen aan uw gezicht kunnen zien hoe u zich voelt.
Stelt u zich de volgende situatie eens voor. Een puber is op het vrijerspad. Hij heeft zijn beste outfit aangetrokken en stapt een disco binnen. De jacht begint. Hij kijkt om zich heen en ziet een aantrekkelijke dame. Op de tonen van de muziek swingt hij onwennig richting zijn slachtoffer en spreekt met een brok in zijn keel de onvergetelijke woorden: "Hé schatje, wat zie jij er aantrekkelijk uit! Wil je met me sjansen?" Zal de jongen succes hebben? Michel Hoetmer trekt de parallel tussen verkopen en versieren.
Kunt u aan uw gesprekspartner merken of hij liegt, dan wel de waarheid spreekt? Het zou handig zijn als u tijdens onderhandelingen, verkoop-, sollicitatie- en functioneringsgesprekken aan uw gesprekspartner zou kunnen zien of wat hij zegt wel klopt. Als iemands lichaamstaal en woorden elkaar tegenspreken, zijn we geneigd om zijn lichaamstaal eerder te geloven dan hetgeen hij zegt. Maar is dat wel terecht?
Wat maakt een besparingsproject succesvol? Uit de praktijk van CostFocus blijkt dat de juiste mix van mensen, professionaliteit en commitment hiervoor doorslaggevend zijn. Hieronder volgt een praktijkvoorbeeld van een succesvol besparingsproject. Bij onderstaand project werden vier facilitaire kostengebieden onderzocht bij verschillende business units, te weten kantoorartikelen, koeriersdiesnten, wagenpark en uitzendkrachten.
Het maken van keuzes behoort tot de belangrijkste taken van het management. De hele dag door maakt u keuzes en soms hangt daar meer van af dan een andere keer. De manier waarop u gewend bent om te kiezen kan nogal wat verschillen en zegt veel over het type manager dat u bent.