Als uw team bestaat uit meer dan vijf personen, bent u waarschijnlijk niet de enige leider! Naast u als formele leider is er vermoedelijk nog iemand die het informele aanzien van uw werknemers geniet. Deze informele leider springt in bij calamiteiten, neemt uw plek over als u er onverwachts niet bent, maar kan daarentegen ook uw medewerkers aanvoeren in de strijd tegen elke verandering. Het is aan u om de informele leider in uw team te vinden en constructief met hem samen te werken.
De “r” is weer in de maand. Het is de tijd voor het maken van nieuwe verkoopplannen. Onwillekeurig ga je dan ook bekijken wat er van al die fraaie oude plannetjes terecht is gekomen. Soms blijkt dat tegen te vallen. In dit artikel onderzoekt Michel Hoetmer wat hiervan de oorzaak kan zijn.
Hoe objectief bent u bij de beoordeling van mensen? Gaat u bij de aanname van personeel vooral af op aantoonbare kwaliteiten van een sollicitant, of laat u zich sterk beïnvloeden door de leeftijd, het uiterlijk en het geslacht van de kandidaat. Uit onderzoek van de psycholoog Marc Luxen, blijkt dat de partnervoorkeuren van recruiters een belangrijke rol spelen bij de selectie van personeel. Hoe zit dat bij u?
Schalen behoren tot de meest eenvoudige, aansprekende en toegankelijke hulpmiddelen afkomstig uit het oplossingsgerichte gedachtengoed. Schalen zijn zeer gemakkelijk te gebruiken en hebben zeer veel toepassingsmogelijkheden. Met dit artikel maakt Coert Visser u heel snel wegwijs in het gebruik van schalen.
Als u gezien wilt worden dient u als manager vaak prominent aanwezig te zijn. Uw uitstraling dient zodanig te zijn dat u op een positieve manier opvalt. Toch zijn er ook momenten waarop het wenselijk zou zijn om wat minder in het oog te springen. Als het u lukt uzelf onzichtbaar op te stellen kunt u in veel situaties nuttige informatie bemachtigen.
Veel managers zien het oplossen van problemen als hun belangrijkste dagtaak. Ze analyseren de situaties die zich voordoen en onderzoeken steeds opnieuw welke problemen daarbij optreden. Ze maken plannen om de ontdekte problemen op te kunnen lossen en stemmen hun werkwijze daarop af. Er dient zich telkens weer een nieuw probleem aan dat moet worden opgelost. Geen probleem? Dan is er pas echt een probleem, want zonder problemen valt er ook niets op te lossen. Is uw voornaamste doel het oplossen van problemen?
Behalve uw houding, mimiek en oogcontact zijn de posities en bewegingen die u - al dan niet bewust - maakt met uw hoofd bepalend voor hoe een gesprek verloopt. Het derde en laatste deel van een serie bijdragen van Frank van marwijk over gespreksregulatie met uw hoofd.
Doet uw bedrijf ook zo keurig wat er in de marketingboekjes staat? Gaat u voluit voor klanttevredenheid, loyaliteit en andere marketingclichés? Stop daarmee, betoogt Michel Hoetmer. Het kost u handenvol geld dat in een bodemloze put verdwijnt. Zijn artikel eindigt met het advies om alle marketingboeken te lezen en de goedbedoelde adviezen 180 graden anders toe te passen. Tussendoor voorziet hij u van handige tips en voorbeelden van tegendraadse marketing.
Behalve uw houding, mimiek en oogcontact zijn de posities en bewegingen die u - al dan niet bewust - maakt met uw hoofd bepalend voor hoe een gesprek verloopt. Deel twee van een serie van drie bijdragen van Frank van marwijk over gespreksregulatie met uw hoofd.
Lichaamstaal heeft een belangrijke functie bij het sturen van gesprekken. Door goede beheersing van de verschillende aspecten van deze non-verbale taal kunt u uw invloed op de communicatie vergroten. Behalve uw houding, mimiek en oogcontact zijn de posities en bewegingen die u - al dan niet bewust - maakt met uw hoofd voor een belangrijk deel bepalend voor hoe een gesprek verloopt. Deel één van een serie van drie bijdragen van Frank van marwijk.
Coert Visser en Harry Norman introduceren een praktische methode voor (management)teams om beter op elkaar ingespeeld te raken, beter samen te werken en meer teamgeest te realiseren. In zes stappen beschrijven zij het reflecterende management-team.
Vaak sluiten wij ons af voor de leerzame informatie die ons dagelijks bijna op een presenteerblaadje wordt uitgereikt. We kijken oplettend, maar zien het niet. We luisteren aandachtig, maar horen het niet. Frank van Marwijk helpt u anders te kijken, te luisteren, te managen.
Michel Hoetmer raadt Dick Advocaat aan het boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap maar eens te lezen. Dan komt het misschien nog goed als onze jongens strafschoppen moeten nemen. Je bent wie je denkt dat je bent. De manier waarop wij denken heeft direct invloed op onze handelingen. Geloof in eigen kunnen en zelfvertrouwen zijn belangrijke ingrediënten voor succes en geluk, betoogt hij.
Mensen die verstand hebben van direct marketing (DM) roepen het al jaren: de helft van het succes van een DM-actie wordt bepaald door het gebruik van de juiste adressen. En dat geldt ook voor verkoopacties. Maar hoe kom je aan die “juiste” adressen. Dat is pas de échte uitdaging: het zoeken én vinden van gekwalificeerde prospects. In dit artikel praat Michel Hoetmer u eerst bij over de doodlopende weg die velen voor u bewandeld hebben. Daarna krijgt u een gouden tip voor het vinden van de juiste prospects.