Ik werk als directiesecretaresse en ben tevens officemanager. Dat betekent dat ik coördinerend secretaresse ben. In die hoedanigheid moet ik zes vrouwelijke en één mannelijke collega aansturen. In de praktijk ondervind ik veel tegenwerking van hen. Ze sputteren tegen als ik ze vraag om iets te doen. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
Jaarlijks geven managers en bedrijven grote bedragen aan externe coaches en adviseurs uit. Er is een enorm aanbod aan zeer uiteenlopende advies- en coachingsmethoden. Maar hoe kunnen managers weten welke aanpakken goed werken en welke niet, zodat geld, tijd en aandacht goed besteed worden en gemaakte kosten goed te verantwoorden zijn?
Eén van mijn medewerkers heeft nogal een hoge dunk van zichzelf. Hij denkt dat hij alles beter weet en nooit fouten maakt. Bovendien ondermijnt hij mijn gezag door roddels te verspreiden dat ik te weinig van mijn werk zou afweten. Hoe moet ik hier mee omgaan?
In onze organisatie wordt steeds meer gehamerd op klantgerichtheid. Maar vervolgens wordt niet duidelijk gedefinieerd wat daarmee wordt bedoeld. Wat is klantgerichtheid precies en hoe kan ik het toepassen in mijn afdeling? En wat is het verschil tusesn interne en externe klantgerichtheid?
De moderne mens maakt meer veranderingen door in een paar jaar dan iemand uit de zeventiende eeuw in zijn hele leven. Of u het leuk vindt of niet, u moet meedoen. Weerstand bieden tegen veranderingen is een doodlopende strategie. Met een positieve houding zijn veranderingen een feest. Een artikel met nuttige actietips.
Door verschillende omstandigheden -ziekte onder andere- zijn mijn werkgever en ik overeengekomen dat ik niet meer goed kan functioneren in mijn huidge managementfunctie. Daarom is besloten dat ik een outplacementtraject in ga. Maar hoe gaat zo'n traject eigenlijk in zijn werk?
Er is in deze tijd veel te doen rondom ziekte en gezondheid. Per 1 januari 2006 zijn ziekenfonds en de particuliere verzekeringen ingewisseld voor één basisverzekering voor iedereen. Tegelijkertijd is de vertrouwde WAO vervangen de WIA. Maar los van alle actuele verzekeringskwesties is het goed om eens stil te staan bij de betekenis van ziek zijn. Ziekte lijkt alleen vervelend, maar ziek zijn heeft ook een communicatieve functie.
Als starter die opzoek is naar een managementfunctie krijg ik vaak de vraag: Hoe ga jij om met mensen die jou niet accepteren als leidinggevende? Het gaat dan om een functie waar je mensen moet coachen die al jaren werkzaam zijn bij een organisatie, ouder zijn dan jij of mensen die veel van hun werk af weten. Als 'broekie' wordt je vaak niet geaccepteerd. Hoe ga je om met deze mensen? En is er een verschil in omgang wanneer het gaat om laagopgeleiden en hoogopgeleiden?
In 2005 deelden de auteurs van Managersonline.nl in tientallen artikelen weer veel managementkennis met u. Traditiegetrouw zetten wij op een rijtje welke artikelen u het liefst las: de top-3 van best gelezen artikelen op Managersonline.nl in het afgelopen jaar.
Elke week beantwoordt organisatieadviseur en managementcoach Asha Kalijan vragen van lezers. Ook in 2006 staat zij weer voor u klaar. Heeft u een vraag, stuur deze dan in. U ontvangt per email het antwoord. De vraag verschijnt in geanonimiseerde vorm op de site. Wat waren in 2005 de best gelezen vragen en antwoorden?
Ik ben werkzaam als coach bij de Kamer van Koophandel. Door een reorganisatie worden de medewerkers van het register verplicht om ook voorlichtingswerkzaamheden te doen. Niet iedereen staat hierom te springen en er zijn zelfs medewerkers die duidelijk aangeven dat ook een coach niet kan bereiken om de sleutel tot positiviteit om te draaien. Hoe ga ik hier nu mee om?
Als u een verkeerde beslissing neemt kan dit soms verstrekkende consequenties hebben voor personeel of organisatie. Helaas nemen ook hierbij meestal gedane zaken geen keer. De manager die het besluit heeft genomen houdt vaak zijn poot stijf en handhaaft zijn standpunt. Kunt u nog terugkomen op eerder genomen besluiten of denkt u daarmee uw geloofwaardigheid te verliezen?
Ik ben als kwaliteitsmanager werkzaam bij een autodealer in het luxe segment. Vanuit de importeur wordt er hard gewerkt om de Klantentevredenheid te verbeteren. Klantentevredenheid en Kwaliteitsmanagement zouden hand in hand moeten gaan, maar mijn managementteam heeft er weinig aandacht voor. Het blijft bij mooie woorden. Binnenkort worden we geaudit voor de certificering. Hoe zorg ik dat het nog goed komt en het managementteam aandacht voor kwaliteitsmanagement heeft.
In het bedrijf waar ik als communicatieadviseur werk is behoorlijk gereorganiseerd. Deze reorganisatie verloopt met veel onduidelijkheid en frustraties. De managers hebben dit allemaal achter hun buro bedacht en hebben geen rekening gehouden met de impact op hun medewerkers. Nu moet ik samen met P&O een communicatieplan schrijven voor deze medewerkers. Maar ik vind eigenlijk dat de managers op een andere manier met hun personeel om moeten gaan. Hoe kan ik zo'n gedragsverandering bij het management bereiken?