"Binnenkort start ik als teamleider in en nieuw bedrijf. Het team bestaat uit 27 medewerkers, verdeeld over diverse productiehallen. Enkele van deze medewekers sturen weer kleinere groepjes aan. Deze hebben zeer veel productie/ en technische kennis in huis. Op dit moment ben ik fysiek de meeste werkplekken aan het "inleren". Zo kan ik niet alleen de werkzaamheden maar ook de medewekers beter leren kennen. Mijn doel is om een zelfstandig, zelflerend en zelfsturend team te vormen waarbij ik een goede sfeer en loyaliteit heel belangrijk vind. Heb jij voor mij echte bruikbare tips?"
Binnen een organisatie hebben medewerkers soms verschillende ideeën om hetzelfde doel te bereiken. De meningen lijken te botsen, maar als u goed luistert, is er wel aansluiting te ontdekken. U kunt uw best doen de problemen te analyseren om te komen tot een besluit of compromis. Maar het is beter om eerst te zoeken naar de aansluiting die er tussen de uiteenlopende meningen bestaat. Probeer de creativiteit van uw medewerkers te bundelen.
"Sinds twee maanden ben ik als senior medewerker in een slecht functionerend team gezet met de bedoeling te inventariseren wat beter kan en een positievere sfeer binnen het team te brengen. Nu is mij al snel duidelijk geworden dat dit een team is met goed gemotiveerde en functionerende mensen. Echter zonder enige structuur en leiding. Men krijgt geen enkele feedback van de teamleider. Haar heb ik dit subtiel proberen duidelijk te maken, maar zij ziet mij als bedreiging en vreest -niet geheel ten onrechte- voor haar baan. Hoe kan ik dit het beste aanpakken zonder op haar te stoel te gaan zitten?"
Als er iets verkeerd gaat, doen we meestal ons best om de schade zoveel mogelijk te herstellen waardoor besluiten soms worden teruggedraaid. Tegelijkertijd wordt de menselijke kant veelal vergeten. Het simpele woordje ‘sorry’ valt ons erg zwaar.
"Ik geef leiding aan een team van ongeveer 30 verzorgenden, voedingsassistentes en verpleeghulpen. In het kader van een professionaliseringstraject is mij nu gevraagd een teamanalyse te maken. Ik wil dit zorgvuldig aanpakken. Hoe moet ik te werk gaan?"
Stel iemand geeft u de kans om op een makkelijke manier geld te verdienen. Het werkt heel simpel. U mag een munt opgooien en als de door u gekozen zijde bovenop komt krijgt u 1,50 euro. Natuurlijk zit er ook een addertje onder het gras. Als de verkeerde zijde boven komt verliest u 1 euro. Maar u mag net zo vaak gooien als u wilt. U begint met gooien, maar u heeft pech. Telkens valt de munt in de verkeerde richting. Wat doet u? Stopt u? Of gaat u door met alle risico's van dien?
"Met veel belangstelling las ik je bijdrage Hoe pak ik een notoire roddelaar aan? maar hoe moet je met een noitoire roddelaar omgaan als hij de leidinggevende is van een leidinggevende? Dan kun je namelijk veel van uw tips niet gebruiken terwijl de mensen onder de "tweede" leidinggevende er wel last van hebben. Wat kan zo'n "tweede" leidinggevende dan hieraan doen?"
Tijdens een vergadering kunnen meningsverschillen een eigen leven gaan leiden. Dit veroorzaakt soms ellenlange discussies over ieders gelijk, vaak zonder resultaat. De emoties kunnen daarbij hoog oplopen en niemand luistert dan meer naar wat de ander nog zegt. En zoals bij vele conflicten, gaat het gesprek op een gegeven moment alleen nog maar over het conflict zelf in plaats van over de inhoudelijke zaken die de aanleiding waren voor het debat.
"Binnenkort start ik als teammanager. Binnen mijn team is er iemand die eveneens gesolliciteerd heeft op deze functie, maar het (dus) niet geworden is. Ik verwacht dat dit de nodige spanningen kan gaan geven. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan?"
"Wij willen een systeem van teamcoaching opzetten binnen onze onderwijsinstellingen. Het thema is vooral feedback geven. Hoe geeft een assistent feedback aan de docent? Hoe geeft de docent feedback aan de onderwijsassistent en hoe stuurt hij deze aan? Eigenlijk moeten wij samenwerken op basis van gelijkheid, maar de docent is in zijn rol eindveranwoordelijk.Sommigen voelen zich onuitgesproken hoger in positie."
Wist u dat tevreden klanten vaak net zo gemakkelijk weglopen als ontevreden klanten? Dat bleek jaren geleden al in een Amerikaans onderzoek. Alleen zeer tevreden klanten gedragen zich wel loyaal. Het verschijnsel is eenvoudig te verklaren, betoogt Michel Hoetmer, die tevens oplossingen en voorbeelden aandraagt om zeer tevreden klanten te krijgen.
Vrouwen kijken op een andere manier naar problemen en pakken ze op een verschillende manier aan als mannen. Vrouwen en mannen zijn gelijkwaardig, daar zijn we het steeds vaker over eens. Maar vrouwen en mannen zijn niet gelijk. We kunnen de verschillen leren en waarderen.
"In mijn team werk ik samen met een collega zorgcoördinator die jong is en nog niet zoveel ervaring heeft als ze doet voorkomen. Ze heeft altijd haar woordje klaar en zegt het gewoon beter te weten. Ik heb haar met voorbeelden verteld dat ik dit geen prettige samenwerking vind, maar ze zegt dat ze de voorbeelden niet herkent. Hoe ga ik hier mee om?"
"Sinds kort werk ik als teamleider op de hartbewaking van een groot ziekenhuis. Het team heeft een jaar zonder leidinggevende gezeten. Ze willen wel leiding, maar zijn ook gehecht aan hun vrijheden die er ingeslopen zijn. Er is geen duidelijke taakomschrijving voor mij omdat de taken onder verschillende mensen zijn verdeeld. Nu wil ik coachingsgesprekken opzetten zodat ieder zijn persoonlijke kwaliteiten verder kan ontwikkelen. Hoe kan ik dit het beste aanpakken zonder al te veel weerstand op te roepen?"