"We werken met flexibele arbeidscontracten. Mensen zijn niet levenslang verbonden aan ons bedrijf, maar wat opvalt is dat specialisten vertrekken na gemiddeld een jaar. Ze kunnen elders goed terecht lijkt het. We hebben afgelopen jaren geïnvesteerd in een reorganisatie en dat kan er mee te maken hebben. Hoe hou ik goede mensen vast?"
Het staat vaak in de profielschets van managers: een relativerende werkhouding. Dit betekent dat u de problemen in uw werk op een veerkrachtige manier kunt benaderen. U bent enthousiast en betrokken en streeft naar de beste resultaten. U hebt vertrouwen in uw mensen en geeft ze alle ruimte. Maar tegelijkertijd verstaat u ook de kunst om dingen los te laten als het tegen zit.
"Ik ben verre van dominant, maar inhoudelijk weet ik veel van mijn werk en ik ben goed met mensen. En hoewel ik in theorie uitstekend kan organiseren en plannen, merk ik dat ik mijn doelen niet altijd haal. Wat misschien tegen me werkt is dat ik heel erg rekening hou met de verschillende partijen. Ik laat me beïnvloeden en pas me aan. Het lijkt wel of mijn besluiten niet van mezelf zijn. Hoe verander ik dit patroon?"
"De sfeer op het werk is slecht al bevalt de inhoud van het werk me wel. Er is te veel werk. Alles komt bij mij te liggen, omdat er te weinig mensen zijn en die krijg ik er niet bij. Ik krijg taken niet af en heb niemand aan wie ik het kan delegeren. Mijn team is gedemotiveerd en ik heb alles gedaan om het draaglijk te houden. Ik overweeg ontslag. Hoe ga ik met deze situatie om?"
Vaak gaat je dag voorbij zonder dat je dat in de gaten hebt. Vaak ook heb je aan het eind van de dag dingen gedaan, waarvan je ’s ochtends niet wist dat ze voorbij zouden komen. En te vaak is er dan van je eigen ToDo-lijstje niet veel terecht gekomen… Herken je dat?
Soms lijkt het allemaal tegen te zitten. U raakt gefrustreerd, u zoekt naar een zondebok of zwelgt in zelfmedelijden. Maar dat lost niks op. Het is de kunst om te leren relativeren, zonder onverschillig te zijn en hoge verwachtingen te blijven koesteren, zonder iets te verwachten.
Stilstand is achteruitgang – omdat ook jouw organisatie verder moet, zul je willen dat jouw mensen regelmatig wat nieuws leren. In het meest ideale geval kun je tevoren vaststellen wát ze moeten leren en er een training voor ontwikkelen. De eindtoets laat zien of dat doel gehaald is, of ze klaar zijn voor de echte wereld en daarmee bijdragen aan de gewenste organisatieverandering. Maar wat nu als ze na de training direct aan de slag moeten, in de werkelijke situatie? Zou je ook ontspannen en met ruimte voor fouten kunnen laten leren in de praktijk? Zou jij als leidinggevende die ruimte durven bieden?
Vandaag is het een dag met grote risico’s. Menig serieus zakenvoorstel zal een illusie blijken te zijn. Dit is de dag waarop fake news de media beheerst, de dag met gevaar voor gezichtsverlies en de dag waarop er openlijk de spot met u gedreven wordt. Uw werk kan vandaag op diverse fronten worden belemmerd en u wordt genept waar u bijstaat. Wees vandaag bijzonder alert, of het zal ook u treffen! Neemt u uw werk serieus? Houd dan rekening met hen die dat niet doen.
"Om persoonlijke redenen heb ik mijn werk een half jaar moeten onderbreken. In een tijd van transitie binnen het bedrijf, was er geen ruimte om werk en zorgtaken te combineren. Nu ik deels terug ben, ik werk drie dagen, merk ik dat er veel is veranderd. Er is een interim manager die mijn werk doet. Ik loop achter en niemand lijkt tijd te hebben om mij bij te praten. Ik merk ook dat ik minder scherp ben. Hoe ga ik met dit alles om?"
"Enkele teamleden zijn achter mijn rug om naar mijn leidinggevende gestapt. Dat duwt me in het defensief, want ik raak mijn invloed kwijt en het is niet bevorderlijk voor de relatie onderling. Ik begrijp niet waarom ze zo handelen, vooral omdat ik doelgericht en duidelijk ben en ook altijd beschikbaar voor vragen. Ze weten wat ze aan me hebben. Het frustreert mij mateloos, want dit is niet de eerste keer en ik wil weten wat er gezegd is. Hoe zorg ik dat ik de invloed op mijn team terug krijg?"
In de loop van ons leven leren we steeds minder nieuwsgierig te zijn. Dat is jammer, want nieuwsgierig zijn is gezond, aldus Frank van Marwijk. Hij geeft zeven tips om weer toe te geven aan die kinderlijke nieuwsgierigheid.
Zo langzamerhand zijn medewerkertevredenheidsonderzoeken wel ingeburgerd. Wettelijk verplicht zijn ze niet, maar medewerkers die tevreden zijn over hun werk, de werkomgeving en de organisatie presteren beter en dragen bij aan het succes van de organisatie. Om die tevredenheid te meten en vervolgens te kunnen verbeteren, wordt dus vaak het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) ingezet. Wat kun jij ermee?
"Ik moet voor mijn in het kader van professionalisering van mijn organistie (in de zorg) een teamanalyse maken. Eigenlijk wordt ik meteen in de richting van een verbeterpunt gestuurd. Hoe maak ik een teamanalyse met de focus op persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van deskundigheid en vaardigheden?"
Door voortaan maximaal 5 minuten te douchen, kan Nederland 1,5 megaton minder CO2 uitstoten. Maar werkt dat advies? Is Nederland bereid zijn dagelijkse ritueel aan te passen? Dat is nogal relatief, legt Frank van Marwijk uit.