"Een werknemer heeft aangegeven dat ze per 30 april bij onze organisatie vertrekt. Met verrekening van vakantiedagen zou ze 21 april al vertrekken. Maar vanaf 11 april heeft ze het bijltje er al bij neergegooid, terwijl ze volgens de bedrijfsarts niet ziek is. Ik ben het daarmee niet eens en wl haar salaris inhouden, maar daar gaat zij niet mee akkoord. Zij beroept zich nu op een afspraak die ze met mijn compagnon heeft gemaakt, maar die gaat helemaal niet over personeelszaken. Wat te doen?"
Feedback geven en ontvangen is essentieel. Hoe goed we namelijk ook ons best doen: we leveren niet altijd automatisch uitstekende prestaties. We hebben evaluerende informatie nodig om te weten wat er van ons verwacht wordt, hoe we overkomen en wat we goed doen en wat beter kan of moet. Als feedback goed verloopt in organisaties hebben mensen interesse voor signalen over de effecten van hun eigen gedrag en sturen zij elkaar constructief bij. Fantastisch! Maar nu de minder rooskleurige alledaagse praktijk...En hoe het anders kan: met de feedbackladder!
"In mijn team van acht marketingmensen zit één senior, die hard en goed werkt, maar absoluut niet kan samenwerken; een echte solist. Collega's informeren, kennis delen, feedback innemen, overleggen; het zit er allemaal niet in. Hij communiceert alleen per e-mail. Zijn collega's balen van de manier waarop hij zich opstelt en dat verpest de sfeer. Zelf herkent deze medewerker het probleem totaal niet. Hij presteert toch goed? Hoe kom ik uit deze situatie en hoe kan ik de medewerker stimuleren om meer samen te gaan werken?"
"Voor mijn organisatie moet ik een heel evaluatieproces op gaan zetten. De doelstelling daarbij is dat de medewerkers eerlijk en open zijn over plus- en minpunten die zij ervaren. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?"
Mensen die qua ideeën met elkaar op één lijn zitten, nemen vaak dezelfde lichaamshouding aan. Ze bedienen zich van dezelfde gebaren en gebruiken dezelfde soort woorden. Elkaars gedrag kopiëren, als we het met elkaar eens zijn, is iets dat we onbewust en van nature doen. Dit gegeven kunt u nuttig gebruiken als u contact maakt met anderen. Als u hen bewust nadoet, heeft dat namelijk ook een positieve uitwerking.
"Ik ben bezig met een interim opdracht. De opdracht is helaas niet concreet omschreven en daar ondervind ik nu hinder van. Het lijkt er nu op of mijn opdrachtgever heel veel werk, vragen en projecten op mijn bordje schuift om zelf 'uit de wind' te blijven bij het uitvoeren van werk en het nemen van beslissingen. Ik voel me nu oneigenlijk gebruikt. Wat kan ik doen?"
"Ik moet een workshop geven aan een groep productiemedewerkers van lbo-niveau. Daarbij moet ik ze zover zien te krijgen dat zij zélf oplossingen voor problemen in hun werk gaan aanreiken. Ook wil ik bereiken dat ze zoveel mogelijk de oplossing zelf gaan zoeken en problemen niet afschuiven op een andere collega of afdeling. Wat is hierbij de beste aanpak?"
U heeft maar één kans om een eerste indruk te maken. Een verzorgd uiterlijk wordt gezien als een goede eigenschap. Onbewust veronderstellen we dan dat de persoon die er verzorgd uitziet ook andere goede eigenschappen bezit zoals intelligentie, betrouwbaarheid, kracht en respect. Maar een goed voorkomen draait om meer. Handige tips van Frank van Marwijk.
Een visitekaartje is een waardevol document in creditcard formaat. Het aanreiken van zo’n kaartje is meer dan simpelweg het verstrekken van uw naam en contactgegevens. Het houdt ook een persoonlijke uitnodiging in. Visitekaartjes zijn er in verschillende soorten en maten. Ze worden soms te pas en te onpas verstrekt. Hoe kunnen ze er het beste uitzien? Wanneer, aan wie en hoe geeft u ze? Hoe neemt u ze in ontvangst? Hoe kunnen ze u het meest van nut zijn? Frank van Marwijk vertelt u er alles over.
"Momenteel ben ik samen met twee andere personen een grote website aan het professionaliseren. Ik sta aan het hoofd van het team. Eén van mijn medebestuursleden blijkt niet goed met belangrijke, vertrouwelijke informatie omgaan en praat regelmatig zijn mond voorbij tegenover derden. Het liefst wil ik hem nu buiten belangrijke vergaderingen houden, zonder hem voor het hoofd te stoten. Hoe pak ik dat aan?"
Veel managers en professionals overwegen voor zichzelf te beginnen. Want wat is er mooier dan eigen baas zijn? Vorig jaar deden zo'n 100.000 dat ook daadwerkelijk. In veel gevallen loopt het ondernemersavontuur echter verkeerd af. Michel Hoetmer beschrijft de valkuilen, waar veel starters in zijn gevallen en geeft tips en adviezen om u daarvoor te behoeden.
"Sinds zeven jaar werk ik als leidinggevende in de zorgsector. Ik heb een luxe-probleem. Wat ik ook probeer, mijn 'aardigheidsgehalte' is enorm hoog. Het hindert me niet in mijn werk; ik doe wat in mijn ogen gedaan moet worden, ook minder leuke dingen. Maar medewerkers blijven me op handen dragen. Dat leidt echter ook tot problemen. De vorige teams die ik als leidinggevende had, hebben het mijn opvolgers enorm moeilijk gemaakt. Ze plaatsten mij op een voetstuk en ik werd volkomen geidealiseerd, waardoor de "nieuwe" het bijna onmogelijk goed kon doen. Ik ben er van geschrokken. Wat kan ik doen om dit anders aan te pakken?"
"Eén van de medewerkers in mijn team komt gemiddeld één à twee keer per week te laat op zijn werk. En met te laat bedoel ik één of anderhalf uur te laat. Ik heb hier een aantal keren met hem over gesproken, maar dat heeft tot nog toe geen resultaat opgeleverd. Wat te doen? Kan ik deze werknemer ontslaan?"
Als u onderhandelingen bent aangegaan voor een grote, zakelijke transactie, kunt u deze niet zomaar afbreken. U kunt dan juridisch verplicht worden om de onderhandelingen voort te zetten of een schadevergoeding te betalen. Zelfs als u vooraf een voorbehoud heeft gemaakt (zoals een financieringsvoorbehoud) kan dit nog gebeuren, schrijft Michel Schroots. De remedie om dit te voorkomen: glasheldere afspraken.