De effecten van de kredietcrisis beginnen langzaam maar zeker tot ons door te dringen. Orders worden geannuleerd, krediet wordt verminderd, investeringen worden uitgesteld. Is dat allemaal terecht? Frank van Marwijk denkt van niet. In crisissituaties reageren mensen zeer basaal. We laten ons dan eerder leiden door onze emoties dan door onze ratio.
"Met het MT waarin in HR-manager ben, bespreken we binnenkort het winstdelingssysteem voor ons personeel. Wij hebben nu een systeem, waarbij medewerkers bonuspunten kunnen krijgen op vijf verschillende onderdelen, zoals mentaliteit en gedrevenheid voor het vak. Bonuspunten krijg je als je het extra goed doet. Dit gaf in eerste instantie heel veel commotie, want mensen gaan toch vergelijken en er over praten. Nu is men er aan gewend, maar er wordt nog steeds wel gemopperd. Hoe kunnen we dit systeem verbeteren?"
"Wij hebben een bedrijf met vijf vaste krachten. Vorig jaar hebben we met kerst voor het eerst een (flinke) kerstbonus uitgekeerd, omdat we een goed jaar hadden gehad. Dit jaar is veel slechter verlopen en dus zit een kerstbonus er eigenlijk niet in. Maar de medewerkers rekenen er min of meer wel op. Wat kan ik doen om de mensen niet al teveel teleur te stellen?"
Het is een bekend gezegde: u heeft maar één keer de kans om een goede eerste indruk te maken. Dat is geen nieuws. Maar wat u misschien niet wist, is dat eerste indrukken in veel gevallen diepe sporen nalaten. Michel Hoetmer beschrijft de psychologie van de eerste indruk en geeft advies hoe u de perfecte eerste indruk kunt achterlaten.
"13 jaar gelden ben ik mijn eigen kinderdagverblijf gestart. Ik heb in de loop der tijd onder andere mijn jongere zus in dienst genomen. De samenwerking met haar verliep in het begin goed. Nu heb ik mijn zaak verkocht aan een stichting, waarvan ik nu directeur ben. Mijn zus heeft zich intussen ontpopt tot een overheersende medewerker in het kinderdagverblijf, die geen inspraak duldt van haar collega's. Daarmee drukt ze nieuwe initiatieven de kop in en verpest ze de sfeer. Als ik haar er op aanspreek, trekt ze het in het emotionele en haalt er familiezaken bij. Wat kan ik doen om dit op te lossen?"
Als manager heeft u in uw organisatie waarschijnlijk regelmatig te maken met ingrijpende of minder ingrijpende organisatieveranderingen en met de invoering van nieuwe managementsystemen en technologieën. In de praktijk verlopen evaluaties van veranderinitiatieven vaak problematisch. Te slordig en te vluchtig of juist te gedetailleerd. Gelukkig is er een eenvoudig en effectief alternatief, aldus Coert Visser.
"Ik werk nu 10 jaar als IT manager in hetzelfde bedrijf dat momenteel in moeilijke
omstandigheden opereert. We kennen een hoog personeelsverloop in dit bedrijf. Ik vraag mij of mijn loyaliteit op de arbeidsmarkt wel gewaardeerd wordt? Er is veel meer vraag naar jonge IT-ers met technische kennis dan naar IT-managers op middelbare leeftijd, maar met ervaring. Wanneer wordt loyauteit schadelijk en wat kan ik eraan doen?"
"In mijn team zit een medewerker die waarschijnlijk een drankprobleem heeft. In gesprekken zorgt hij ervoor dat er enige afstand is tussen hem en gesprekspartner. Dat lukt lukt niet altijd en dan komt de alcohollucht je tegemoet. Bovendien intimideert en overrompelt hij collega's en roddelt over collega's die hij niet aankan. Het probleem is dat mijn eigen leidinggevende hem als een groot talent beschouwt, die hooguit wat gecoacht moet worden. Wat moet ik doen?"
De komst van computers, internet en email heeft de hoeveelheid informatie in korte tijd exponentieel doen toenemen. Het fabriceren van teksten is dankzij copy/paste veel gemakkelijker geworden. Maar u moet het allemaal maar zien te lezen. Kan dat niet een beetje sneller?
"De communicatie tussen de directie en medewerkers in mijn organisatie verloopt niet goed. Nu ben ik als leidinggevende gevraagd een communicatie-verbeterplan te maken. Hoe pak ik dat aan?"
Welke klussen moet u nog doen? Moet u ze doen, of wilt u ze doen? Frank van Marwijk duikt in de wereld van moeten en niet-moeten. Hij moest dit artikel het afgelopen weekend schrijven. Maar waarom moest hij dat? Of van wie?
"Als P&O'er voer ik regelmatig exitgesprekken. Daarbij komt ook vaak kritiek op de leidinggevende naar boven, die ze niet met hun manager hebben besproken. Ze geven aan dat ze dat niet durfden. Hoe kan ik bereiken dat medewerkers wel eerlijke (dus ook kritische) feedback aan hun manager geven?"
"Onlangs had ik een gesprek met een medewerker over het (niet) mogen bezoeken van erotische sites op het werk. De vraag die opkwam kon ik niet goed beantwoorden. De vraag was, waarom dit eigenlijk door bedrijven verboden wordt. Waarom mag een sportliefhebber in zijn pauze dan wel naar sport kijken? Misschien is het zelfs voor sommigen motiverend/stimulerend als ze in de pauze iets opwindends mogen lezen of zien?"
Met welke tegenstellingen heeft u te maken in uw organisatie? Zijn dit harde tegenstellingen of kunt u er enige nuance in aanbrengen? Hoe gaat u om met contrasten en waarop legt u de focus? Als u de nadruk legt op verschillen, dan worden die verschillen alleen maar groter. Richt u zich op de overeenkomsten – die er ook altijd zijn – dan vergroot u de samenhang, gelijkheid, teamgeest en onderlinge afstemming.