"Wij zijn een financieel advies buro en hebben vijf buitendienstmedewerkers met elk een eigen target. Nu opperde één van hen om van individuele targets over te stappen op een teamtarget. Volgens mij werkt dat niet omdat ik ook de individuele prestaties moet kunnen volgen en belonen. Daarnaast kunnen conflicten ontstaan als iemand in de ogen tekort doet of tekort bijdraagt aan de target. Hoe kijk jij daar tegen aan?"
Mensen die -op wat voor gebied dan ook- excellente prestaties leveren, moeten haast wel een aangeboren talent hebben. Zou je denken. Toch is dat niet het geval. Talent is aangeleerd, niet aangeboren, stelt Michel Hoetmer. Ook u kunt excelleren, met de juiste inzet.
Op 16 april is het Secretaressedag. Sommige mensen hebben moeite met zo’n speciale dag. Zij vragen zich af waarom men per se een dergelijke dag nodig heeft om stil te staan bij iemands prestaties en hem daarvoor bijzonder te waarderen. Toch zijn er goede redenen om uw secretaresse in het zonnetje te zetten, stelt Frank van Marwijk.
"Als middenmanager heb ik veel taken en bevoegdheden overgedragen gekregen van mijn directeur. Hij is een charmante man en ligt goed bij het personeel. Echter, dat heeft ook tot gevolg dat als een medewerker klaagt over een maatregel van mij of mijn collega's, wij overruled worden. Wat kan ik hier aan doen?"
De meeste managers weten alleen maar dat 'ze het druk hebben' maar kunnen in de regel niet benoemen waarmee. Vaak is het een kwestie van verkeerd omgaan met dat ene schaarse goed: tijd. Voor alle managers en ondernemers die het zo druk hebben en geen slaaf maar meester van hun werk- en vrije tijd willen zijn, heeft Phil Kleingeld een mini-cursus timemanagement in zes eenvoudige stappen in petto.
"Ik werk als manager bij een technisch bedrijf en word geacht met de bedrijfsleider te werken aan een werkbare structuur en een beter werkklimaat. Hoewel ons vrijheid is toegezegd worden we echter steeds teruggefloten door de directeur. Nu is ons gebleken dat de directeur een manipulerend iemand is. Als hij zijn rekeningen niet kan betalen bijvoorbeeld, beschuldigt hij de leverancier van nalatigheid. Hoe kunnen we verandering brengen in deze werkrelatie?"
Manipuleren -het beïnvloeden van uzelf en uw omgeving via onbewuste kanalen- is een kwaliteit die managers zouden moeten bezitten. Goede leermeesters zijn de Amerikaanse president Barack Obama en PVV-leider Geert Wilders, stelt Frank van Marwijk.
"Ik ben bezig met de afronding van een 'advanced managementcourse'. Daarbij is ondermeer behandeld hoe om te gaan met een manager die narcistische neigingen demonstreert op de werkvloer. Vraag: hoe kun men effectief blijven functioneren bij zo'n manager?"
Waarschijnlijk hebt u het vroeger wel eens meegemaakt op school. In uw klas bevond zich iemand die bij iedereen populair was. Op de een of andere manier was die persoon aantrekkelijk. Iedereen vocht om de gunsten van het idool. De ‘godheid’ reageerde koel op toenaderingspogingen en hield vooral de hongerigste klasgenootjes op afstand. Het maakte ze extra aantrekkelijk in de ogen van hun begerige klasgenootjes. Zo werkt het ook in het zakenleven.
"Ik geef leiding aan een team van 12 specialisten (allemaal 'exacte' mensen). Dit gaat me zeer goed af. Waar ik echter niet verder mee kom is het volgende: hoe coach ik een hoogbegaafde en zeer intelligente man van 40, voor wie het werk routinematig is geworden, en die zich wel wil ontwikkelen? Ik al veel geprobeerd (nieuwe projecten, meer verantwoordelijkheid), maar het brengt hem niet echt verder. Wat kan ik doen?"
Volgens premier Balkenende staat Nederland voor ‘een zware beproeving.‘ Maar gelukkig biedt iedere beproeving ook nieuwe mogelijkheden. Deskundigen als Herman Wijffels en Arnold Heertje hebben al gewezen op de kansen die nu voor het grijpen liggen om over te schakelen op een economisch model dat humaner, socialer en duurzamer is. Ook voor bedrijven schept de crisis nieuwe kansen. Heeft u al een Plan B?
"In onze organisatie zitten we als alle leidinggevenden te broeden op het volgende: laat je interne kandidaten voor een functie voorgaan op externe. Na heel wat heen en weer gediscussieer hebben we besloten zowel de interne als externe kandidaten met elkaar te laten 'concurreren'. De procedure zal voor interne kandidaten wel iets anders zijn. Is dit een goede aanpak?"
Het schouderklopje is een waardevol managementinstrument. Een compliment is immers een enorme motivator. Met het schouderklopje kunt u op een positieve manier manipuleren: namelijk om zaken voor elkaar te krijgen.
"Binnen ons bedrijf hebben we een werknemer die de afgelopen twee maanden al een paar keer te laat is gekomen. Bovendien is zijn gedrag storend voor zijn omgeving (te en te onpas boeren en wind laten). Hij is hier al meerdere keren door mij op aangesproken, zonder succes. Zijn werk doet hij goed, maar hij houdt zich niet aan regels en is nonchalant. Graag had ik hiervan een officiële nota gemaakt. Wat mag en wat niet?"