"Ik werk als afdeling manager bij een gemiddeld groot bedrijf. Mijn afdeling bestaat uit 20 man. Op dit moment hebben we het zwaar (door de financiële crisis) en er gaan gedwongen ontslagen vallen, helaas ook op mijn afdeling. Hoe kan ik een slechtnieuws-gesprek voorbereiden en moet ik de mensen op de afdeling voorbereiden op wat komen gaat? Er heerst al best een onrustige sfeer. Maak ik het misschien alleen maar erger door opener te zijn over de situatie?"
"In een zorginstelling ben ik aangenomen om vier teamleiders aan te sturen en te begeleiden, die op hun beurt leiding geven aan 10 medewerkers. Door een niet-doorgevoerde reorganisatie zijn die teamleiders er niet en stuur ik zelf 43 medewerkers aan. Ik word geacht verzuim-, functionerings- en voortgangsgesprekken te houden, het kwaliteitscertificeringstraject in de gaten te houden en nieuwe markten te ontdekken. Ik kwam binnen op een juniorfunctie, maar er is niks 'junior' aan deze baan. Hoe maak ik mijn zorgen en problemen bespreekbaar?"
"Onze organisatie heeft na jaren van een stabiele omzet en winst besloten weer te kiezen voor een assertieve marktaanpak. We willen nieuwe markten op en de vraag naar onze producten en diensten stimuleren. Hoe kunnen we dit concreet vorm geven?"
Het laatste nieuws over de kredietcrisis maakt weinig mensen gelukkig. De grootste klappen gaan nog vallen, laten economen ons weten. En na het grootbedrijf is vooral het midden- en kleinbedrijf (mkb) aan de beurt, is het idee. Laat het u niet overkomen! Frank van Marwijk geeft een voorzet hoe uw bedrijf positief uit de crisis kan springen.
"Ik leid een voor- en naschoolse opvang voor kinderen. Wij vangen kinderen op vanaf 7 uur 's ochtends en na schooltijd tot 18.30 uur. Eén medewerker heeft gevraagd of ze pas vanaf 8 uur mag komen werken, aangezien ze zelf haar kinderen naar school moet brengen. Moet ik daaraan toegeven? Ik twijfel, want dat zou niet eerlijk zijn richting haar collega's. Aan de andere kant: het is moeilijk goede medewerkers te vinden die op deze tijden willen werken."
"Mijn vriend is onlangs plotseling overleden en ik probeer nu de sportschool waar hij eigenaar van was te redden. Dat is echter moeilijk want ik ben niet dagelijks aanwezig. In de sportschool werken een paar mensen, maar die hebben geen verstand van leidinggeven of het runnen van een bedrijf. Ondertussen nemen de liquiditeitsproblemen toe. Wat moet ik doen?"
"Ik ben manager bij een kleine bedrijf in de chartervaart. Eén van onze schippers is overspannen geraakt. Door de verschillende instanties is bepaald dat hij dit werk niet meer kan doen. Als werkgever moeten wij passend werk aanbieden. Dat hebben wij gedaan, maar ook daar kwam hij niet opdagen en kwam hij zijn afspraken niet na. Volgens de arbodienst moeten we daar begrip voor hebben. Wij zitten als werkgever met de handen in het haar. De regels zijn verstikkend. Hoe kunnen wij hier uitkomen?"
Eén van de belangrijkste taken van managers is om anderen zo ver te krijgen dat zij doen wat ze graag wil hebben dat er gedaan wordt. Maar ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. De mate van het succes, waarmee medewerkers een bepaalde klus klaren, wordt in hoge mate, naast hun vakbekwaamheid, bepaald door hun motivatie. De hamvraag is daarbij natuurlijk: 'Hoe krijg en houd ik mijn medewerkers gemotiveerd?'
"Ik ben operationeel manager bij een groothandel met 22 man personeel. Het hoofd van het magazijn heeft zich in 2008 circa tien keer twee dagen ziek gemeld. Ik heb hier meerdere keren met hem over gesproken en hij zegt dat hij er ook van baalt en dat hij echt ziek is Zelf denk ik echter dat het door zijn hobby's komt (DJ en nachtvissen). Zijn absentie is slecht voor het moreel onder zijn collega's. Wat kan ik doen?"
"Ik ben net afgestudeerd aan de IVA en heb van een merkdealer de opdracht gekregen om een nieuwe structuur op te zetten, omdat niet alles hier efficiënt verloopt. Zo factureert de directeur nog zelf de verkooporders. De meeste managers hier zijn rond de 40 en willen eigenlijk geen veranderingen. Hoe kan ik als 21-jarige het beste omgaan met weerstand tegen veranderingen?"
"Ik ben managers sales bij een Belgische verzekeringsmaatschappij. Onder mijn collega's hebben wij een dilemma: moeten wij verkopers variabel belonen (met een bonus) of kunnen we volstaan met alleen een vast salaris. Sommigen vinden een bonus niet eerlijk, omdat de binnendienst die niet krijgt, terwijl de binnenmedewerkers mede het succes van de verkopers bepalen. Wat is jouw advies?"
"In ben leidinggevende van een team in een klein bedrijf. Ik heb een probleem met één van mijn medewerkers. Zij neemt zelf beslissingen en onderneemt acties waarvoor ze eigenlijk eerst mijn toestemming moet hebben. We hebben dit een paar keer besproken, maar telkens valt ze terug in haar oude gedrag. Ik krijg het gevoel dat ik door haar genegeerd word, terwijl ik haar leidinggevende ben. Wat te doen?"
"Momenteel ben ik, naast de directeur, als enige werknemer bij een werving- en selectieburo. Binnenkort worden er echter vijf nieuwe verkopers en vijf nieuwe consultants aangetrokken en krijg ik de rol van office manager. Ik ben nog maar 22 jaar en heb geen opleiding in HRM. Hoewel ik bedrijf van a tot z ken, ben ik bang dat ik niet ben opgewassen tegen de hoogopgeleide consultants en verkopers. Kun je me advies geven?"
Van lichaamstaal-specialist Frank van Marwijk verwacht u misschien niet direct een artikl over de economie en de huidige recessie. Maar zijn originele visie willen wij u niet onthouden. Beschouw u zelf als automobilist die in een rij staat te wachten voor het stoplicht. U trekt pas op als de auto voor u heeft opgetrokken. Maar waarom trekt u beiden niet gelijktijdig op? Dan komt de rij veel sneller op gang...