"Ik ben directeur van een productiebedrijf met meerdere vestigingen in het land. In de vestiging in Hoofddorp. Ik stoor me eraan dat de productiehal en de kantine rommelig zijn: er wordt nooit opgeruimd, zo lijkt het. Hoe krijg ik de productieleider zover dat hij dit inziet en uitstraalt, zodat de boel er altijd netjes bijligt? Dat het kan bewijst zijn collega in Eindhoven, waar het er altijd opgeruimd uitziet."
70 procent van alle organisatieveranderingen mislukt. Maar 30 pocent slaagt wel. Waar ligt dat aan? Johanna Kroon ontdekte dat één simpel communicatieprincipe het verschil maakt. Ze schreef er een boek over met als titel Wat hebben ze nu weer bedacht? Managersonline publiceert het eerste hoofdstuk van dit boek, dat volgende week verkrijgbaar is in de boekhandel.
"Ik ben leidinggevende van een ploeg van dertien vrouwelijke medewerkers, onder wie twee seniormedewerkers die de werkvloer aansturen. Sinds mijn komst wil ik een aantal zaken veranderen, omdat het of opgelegd beleid is of omdat ik verbeterkansen zie. Maar ik word voortdurend tegengewerkt door mijn medewerkers. Ook mijn eigen manager (MT-lid) steunt mij niet, als ik de problematiek bij hem neerleg. Wat te doen?"
Niet elke manager voelt zich altijd even zeker over alles, maar u hoeft uw twijfels niet te laten blijken. Veel managers laten hun onzekerheden doorsijpelen in hun woordkeuze of ontkrachten hun woorden door hun gedrag. Als u anderen wilt overtuigen, kunt u beter de indruk geven dat u zich zeker voelt over wat u uitdraagt. Frank van Marwijk beschrijft de do's en don'ts om zelfverzekerd over te komen.
"Ik ben sinds kort manager van een afdeling en doe mijn werk met veel plezier. Ik zie veel dingen/processen die efficienter kunnen. Er is echter één persoon op de afdeling die veranderingen onnodig vindt omdat 'we het altijd zo hebben gedaan'. Daardoor is het lastig veranderingen door te voeren, want ik hou toch rekening met zijn mening. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?"
Het is lastig nieuwe klanten te interesseren voor uw producten of diensten. Klanten worden tegenwoordig overspoeld met reclameboodschappen. Hoe valt u nog op tussen al dat geweld? In dit artikel geeft Michel Hoetmer u tien praktische tips voor meer omzet!
"Ik heb ruime ervaring als manager van een callcenter.. Ik zit met een knagend probleem. Als een supervisor aanwezig is, wordt er prettig en hard gewerkt. Maar zodra die even weg is 'vergeten' de medewerkers hun verantwoordelijkheid en beginnen met elkaar over privézaken te praten of gaan internetten. Als dit ter sprake wordt gebracht tijdens een teammeeting, weet niemand ergens wat van af. Elkaar aanspreken op dit gedrag werkt ook niet. Collega's die dat doen worden gezien als verklikker. Wat kan ik hier aan doen?"
Grootschalig internationaal onderzoek van Marcus Buckingham en Donald Clifton (2001) heeft laten zien dat effectieve managers de nadruk niet leggen op zwaktes en beperkingen maar op sterktes. Veel managers moeten die slag nog maken. En dat valt niet mee. Want over sterktes ben je gauw uitgepraat. Coert Visser introduceert een methode waarmee u direct aan de slag kunt.
"In ons bedrijf kunnen we ontslag niet voorkomen, als gevolg van de recessie. Daar is goed over nagedacht en we hebben ook gekeken naar het potentieel van het personeel. Enkele medewerkers zullen ons moeten verlaten en helaas ook één op mijn afdeling. De formele procedure wordt geregeld via personeelszaken, alleen zie ik erg tegen op om de boodschap te brengen. Hoe doe ik dat op een manier waarbij zowel de medewerker, als ik, goed uit het gesprek komen?"
Door de kredietcrisis en met het oog op een mogelijke uitbraak van de Mexicaanse Griep is het zinvol dat medewerkers breed inzetbaar zijn. Daarom is het volgens Frank van Marwijk tijd voor een in onbruik geraakt instrument uit de jaren tachtig: job rotation!
"Ik ben een jonge manager/bedrijfsleider in de horeca zit met drie collega's in het managementteam. Mijn directe leidinggevende is de restaurantmanager. Hij is communicatief slecht, solistisch en een bullebak. Als ik nieuwe processen verzin, die goed uitpakken gaat hij met de eer strijken bij de eigenaar. Mijn collega-managers zijn bang voor hem. Wat kan ik doen om meer autonomie als manager te krijgen, met meer te ontplooien en de werksfeer te verbeteren?"
Inefficiënte bijeenkomsten zijn een doorn in het oog van menige manager en medewerker. Uit recent onderzoek van Microsoft blijkt dat er veel en lang vergaderd wordt zonder resultaat. Het is dus geen wonder dat vergaderingen vaak veel energie opslurpen en als nutteloos worden gezien. Door de succesgerichte benadering te hanteren in vergaderingen kunnen deze veel effectiever en minder ergerniswekkend worden.
"Een vrouwelijke consultant op mijn afdeling, heeft een aanklacht tegen me aangediend wegens seksuele intimidatie, terwijl daar niets van waar is. Ik geef leiding aan een IT-afdeling, waar vooral mannen werken. 30 procent is vrouw. De vrouw in kwestie presteert al tijden heel erg slecht en moet vrezen voor haar baan bij de aanstaande ontslagrondes. Het lijkt daarom een tactische actie. Maar nu wordt ik raar aangekeken en vrees ik voor mijn baan én carrière. Ik ben op het matje geroepen om mijn kant van het verhaal uit te leggen. Wat moet ik doen?"
Besluitvormingsprocessen in organisaties hebben vaak veel weg van oeverloze discussies waarbij velen het gevoel hebben zich te moeten conformeren aan de standpunten van anderen en waarbij de kwaliteit van de beslissingen te wensen over laat. Coert Visser geeft suggesties om effectiever gebruik te maken van de wijsheid van groepen.