"Ons personeelsbestand bestaat voor tweederde uit de leeftijdsgroep van 45 en 65 jaar. We hebben veel ervaren adviseurs in dienst en het verloop is laag. Feit is wel dat het personeelsbestand vergrijst en nu medewerkers in principe langer moeten doorwerken, maak ik me toch zorgen om de kosten, willen we concurrerend blijven. Waar kan ik doen om de kosten beheersbaar te houden?"
"In onze organisatie hebben bepaalde medewerkers in het kader van hun persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) de mogelijkheid om een externe coach in te schakelen. Dit is nu een paar keer gebeurd. Alleen wordt de coaching vooral gebruikt voor carrièredoeleinden, terwijl wij als management liever zien dat ze de coaching gebruiken om kennis op te doen die ze direct kunnen gebruiken in hun werk. Hoe kan ik dit veranderen?"
"Ons bedrijf staat er door de recessie slecht voor en zijn we op het punt gekomen dat we mensen moeten ontslaan. Maar wie moeten we ontslaan. Zelf dachten we aan mensen op de verkoopafdeling en de administratie. Maar dat zijn wel goed functionerende medewerkers met groeipotentie. Hoe kunnen we de juiste keuze maken?"
"We groeien als bedrijf en dat heeft gevolgen voor de personeelswerkzaamheden. We hebben dit jaar naast functioneringsgesprekken ook beoordelingsgesprekken gepland, die eind dit jaar klaar moeten zijn. Ik zie er een beetje tegen op. De eerste afspraken zijn al gepland en ik ben nog aan het aftasten wat de toon en wat de focus van de gesprekken moeten zijn. De procedures formaliseren zich en ik wil hierbij de goede relatie met de medewerker hoog houden. Waar moet ik op letten?"
Bij langdurige veranderingsprocessen in organisaties maken managers zich soms zorgen over de mogelijkheid dat er op enig moment een stagnatie of terugval kan optreden. De energie verdwijnt, de vooruitgang in de richting van het doel lijkt verdwenen, mensen gaan weer over tot de orde van de dag, oude problemen steken de koop weer op en er ontstaat cynisme. Coert Visser beschrijft hoe u dit kunt vermijden.
Kennis is macht, zo luidt het gezegde. Maar kennis kan u ook in de weg zitten. Door uw kennis hebt u niet meer in de gaten dat anderen u niet meer begrijpen. Frank van Marwijk legt uit hoe dat werkt.
"We hebben vorig jaar geen kerstpakket versterkt wegens bezuinigen. We kregen daar veel commentaar op en de lange gezichten van de medewerkers hebben ons lang achtervolgd. Maar de bezuinigingen hebben geholpen. Dit jaar kunnen we wel een kerstpakket geven, al hebben we niet de beschikking over een groot budget. Hoe kunnen we iets bedenken wat toch tot tevredenheid leidt?"
Vrijwel elke organisatie kent droeve verhalen over leads die ergens in een bureaula liggen weg te kwijnen. Wat had u niet allemaal kunnen verkopen als…!? Dat is jammer zeker als wij zien hoeveel moeite verkopers soms moeten doen om nieuwe klanten binnen te halen. In dit artikel vindt u een praktisch stappenplan om vanv leads orders te maken.
"Als HR-manager loop ik al een tijd tegen het probleem aan dat we als afdeling achter de feiten aanlopen. Dat komt deels door de informatie die we krijgen van de top en deels omdat we niet pro-actief kunnen werken, wegens werkdruk. We zijn 90 procent van de tijd met administratie en uitvoering bezig. Er komt nu een grote reorganisatie aan. Hoe zorg ik dat HR meer waarde toevoegt zodat wij niet gemarginaliseerd (ge-outsourcet) worden?"
"Wij hebben binnen ons bedrijf weinig zogenaamde 'allochtone' werknemers in dienst. Het lijkt wel of we ze niet kunnen vinden, in ieder geval niet degenen die geschikt zijn voor ons bedrijf. In het kader van het diversiteitbeleid dat we moeten gaan voeren, wil ik graag weten hoe aan goede mensen kan komen binnen deze groep?"
"Ik moet samen met drie collega's een project uitwerken. Bij de vergaderingen ben ik voorzitter, maar voor de rest staan we op gelijke voet. Eén van de collega's is asocial, heeft nooit een mening en doet zijn werk niet goed. Hij wordt echter beschermd, omdat hij familie is van de baas. Hoe krijg ik deze collega zover dat hij toch actief meedoet en toegevoegde waarde levert?"
"Ik ben bedrijfsleider van een grote winkel. Met drie medewerkers heb ik een probleem omdat ze elke dag te laat komen. 's ochtends 5 tot 10 minuten en na de middagpauze wel 30 tot 45 minuten. Hun wektijden zijn van 8 tot 6. Hun argument is dat ze na sluitingstijd vaak nog even doorwerken, maar dat gaat om hooguit 10 minuten per dag. Bij hun collega's komt dit probleem niet voor. Ik wil dit in het functioneringsgesprek aan de orde stellen. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?"
"Ik ben filiaalhouder van een verzekeringskantoor. Door de recessie hebben wij moeite met het vullen van onze orderportefeuille. Tegelijk bellen veel klanten die bezorgd zijn over hun lopende verzekeringen. De directeur vindt dat we daar niet teveel aandacht aan moeten besteden en vooral met acquisitie bezig moeten zijn. Bovendien wil hij op alles bezuiningen (zelfs printwerk). Medewerkers zijn bezorgd dat ze hun baan kwijtraken als we doorgaan met dit beleid. Hoe overtuig ik de directeur om een andere koers te gaan volgen?"
Deze week schrijft Frank van Marwijk zijn 200ste (!) bijdrage voor Managersonline.nl. Een mooi moment om terug te blikken op belangrijke lessen uit het verleden. Opdat u dat ook doet. Trek eens een map open met oude notulen om te kijken of er geen agendapunten zijn die opnieuw opgepakt kunnen worden, is één van zijn suggesties.