Wat kan en mag als het om het incasseren van uw facturen gaat? Michel T Schroots beschrijft de do's en do'nts, want elk bedrijf heeft wel eens te maken met incassoproblemen. Trap vooral niet in smoezen, is één van zijn adviezen.
"We presteren als bedrijf onder de maat, vergeleken met onze concurrenten. Ik wil op een structurele manier met prestatie- en kwaliteitsverbetering aan de gang. Daar bedoel ik mee dat er processen moeten worden verbeterd. Alleen is dat wat mij betreft onvoldoende. Waar moet ik nog meer aan denken?"
'Soort zoekt soort' is een bekend Nederlands gezegde. Dat is ook het geval in organisaties. Onbewust trekt u mensen aan die op u (en elkaar) lijken. Het is echter verstandiger om bij de selectiecriteria voor uw personeel rekening te houden met diversiteit, betoogt Frank van Marwijk. Dit komt uw organisatie namelijk ten goede.
"Wij moeten mensen ontslaan. Daar willen we een goede regeling voor opzetten. Onze personeelsafdeling bestaat uit personeelsfunctionarissen die daar geen praktische ervaring mee hebben. Eén functionaris heeft wel wat theoretische kennis daarover. Wij als management zijn gevraagd om mee te denken. Waar moet ik op letten?"
"Momenteel zit ik in een impasse. Mijn huidige functie vervul ik al drie jaar, maar ik wil als manager een volgende stap maken en ik wil meer inhoudelijk bezig zijn. Zekerheid is voor mij belangrijk, maar uitdaging ook. Hoe maak ik een keuze?"
"Bij ons in het bedrijf is er veel afstand tussen management en medewerkers. En er is geen samenwerking tussen de verschillende businessunits. Dit leidt tot verminderde motivatie bij de medewerkers, maar zij durven hun onvrede vaak niet te uiten. Hoe kunnen we de relatie tussen management en medewerkers verbeteren?"
"Een medewerker op mijn afdeling reageert op alles en iedereen. Hij geeft (ongevraagd) commentaar en dat doet hij op een vrij negatieve manier. Kritiek is niet erg, maar vaak is het ongefundeerd. Het irritatieniveau op de afdeling stijgt. Hoe verander ik het gedrag van deze medewerker en hoe krijg ik de werksfeer weer positief."
"Ik geef leiding aan een HR-afdeling van vier personen. Ik krijg het idee dat we het nooit goed doen. De credits gaan altijd naar het management en als er iets fout gaat, wordt er naar ons gewezen. Voorstellen om zaken anders aan te pakken worden genegeerd en we worden als laatste geïnformeerd bij veranderingen. Hoe kan ik de rol van HR binnen onze organisatie versterken?"
Vakantie duurt gevoelsmatig altijd te kort. Toch kunt u daar wel wat aan veranderen. U kunt weinig invloed uitoefenen op de feitelijke duur van uw vakantie, maar wel op de beleving daarvan. Dan Ariely, hoogleraar psychologie en gedragseconomie aan de Duke Universiteit beschrijft in zijn boek The Upside of Irrationality hoe u uw vakantie kunt optimaliseren.
"Ik ben al vier jaar teamleider van een afdeling administratie/klantenservice. Het liefst geef ik leiding door verantwoordelijkheden uit handen te geven, maar dat lukt niet goed. Medewerkers doen niet wat ze moeten doen. Ik spreek ze daar echter eigenlijk nooit echt op aan, omdat ik niet van conflicten houd. Daardoor zijn de medewerkers eigenlijk de baas geworden. Nu vraag ik me af of ik eigenlijk wel geschikt ben als teamleider en wat ik hier eventueel aan kan doen?"
Wat heeft een charismatisch leider dat hem de kunst van het leidinggeven zo gemakkelijk afgaat? Heeft hij een natuurlijk talent voor het ontwikkelen van visie? Is het zo'n goede spreker dat hij zijn ideeen altijd wel weet te verkopen of is het iets in zijn houding, zijn lichaamstaal, dat hem deze bijzondere uitstraling geeft? En is dit te leren, of is het een aangeboren eigenschap? De charimatische leider ontleed door Frank van Marwijk.
"De meeste zich zelf respecterende organisaties doen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen ( MVO). Het is echter veelal een corporate initiatief. Hoe zal MVO zich verder ontwikkelen binnen organisaties? Blijft het een corporate thema of zal het, net zoals HR, IT en Finance op centraal- en afdelingsniveau een deel van het integrale management worden?"
In zakelijk contact en/of officiële gelegenheden is het daarom prettig om uit te gaan van bepaalde uitgangspunten waaraan mensen zich in sociaal opzicht kunnen conformeren. Als er afgesproken omgangsvormen bestaan, weet iedereen waar hij aan toe is. Een lesje 'zakelijke etiquette' van Frank van Marwijk.
"Ik ben manager van een afdeling van technisch specialisten. Eén van hem is zeer deskundig op een belangrijk deelgebied. Hij wil zich graag verbreden en ook op andere technische gebieden gaan werken. Dit juichen wij ook erg toe. Het probleem is dat deze persoon zich als een soort 'goeroe' (alwetende) gedraagt. Andere medewerkers hebben daar moeite mee en kunnen daardoor niet met hem samenwerken. Wat te doen?"