Wanneer is een beloning eerlijk? Als de 'postcodekanjer' in uw straat valt en u heeft als enige geen lot gekocht, zou u dat als oneerlijk beschouwen? Frank van Marwijk analyseert het begrip 'eerlijk'. Alvast een tip: vergelijk u zelf met anderen, die minder goed af zijn dan u.
"Ik geef leiding aan een team dat totaal ongemotiveerd is. Ik stop veel energie in mijn medewerkers en de dagelijkse aansturing, maar het is alsof ik aan een dood paard trek. Afspraken worden vergeten, er is geen initiatief, taken laten lang op zich wachten en de werksfeer is matig. Ik probeer betrokkenen te motiveren, maar dat gaat moeizaam. Hoe verander ik deze situatie?"
Leiderschap is een belangrijk thema in veel organisaties. Als er een organisatieprobleem optreedt is er altijd wel een HR-adviseur te vinden die "leiderschap" op de agenda zet als mogelijke oplossing. Met als gevolg: leiderschapstrajecten, die gretig worden aangeboden door consultants en trainingsbureaus. De hei op. Workshops met paarden om de teugels te leren vieren,. Kooksessies om het teamproces een nieuwe smaak te geven et cetera. Maar wat is nu het nut van deze trajecten, vraagt Simon van der Veer zich af.
"Als leidinggevende voel ik me soms een coach. Daar word ik wel eens onrustig van, want de investering in tijd is enorm. En ik zie onvoldoende resultaat. Respect hebben voor elkaar en je houden aan afspraken zouden heel vanzelfsprerkend moeten zijn, maar mijn medewerkers houden zich er vaak niet aan. Hoe ga ik daarmee om?"
"Mijn projectteam werkt niet effectief met elkaar. Dat merk ik aan de verslechterde prestaties, de sfeer en de samenwerking. Het team is nu acht maanden bij elkaar en de opdracht moet over enkele maanden afgerond zijn. Ik kan een volgende opdracht met het huidige team doen, maar als de teamontwikkeling blijft stagneren, dan moet ik het team ontbinden. Kan ik dit voorkomen?"
Of u nu manager of verkoper bent, maakt weinig uit. U bent constant bezig anderen te overtuigen van uw ideeën en standpunten. Helaas is het regelmatig een weg met lastige horden en obstakels. Anderen overtuigen is moeilijk. Michel Hoetmer reikt een model aan, waarmee dat gemakkelijker wordt.
Een manager moet vaak meerdere leiderschapsstijlen naast elkaar beheersen. Soms is besluitvaardigheid nodig, soms een luisterend oor. Frank van Marwijk beschrijft hoe u uw leiderschapsstijl kunt aanpassen aan elke situatie, inclusief een handig stroomschema dat u helpt om beslissingen op de juiste manier te nemen.
"Onze organisatie is gereorganiseerd. We richten ons meer op de kernactiviteiten en moeten centraliseren. Zelfstandig werkende afdelingen moeten nu meer samenwerken en dat gaat moeizaam. Momenteel doen zich efficiency problemen voor. Hoe kunnen we dit oplossen"
Het is een vraag waarover men zich in deze economisch zware tijden regelmatig het hoofd breekt in directiekamers: ‘Waarom lukt het onze verkopers niet om te verkopen?' En in het verlengde daarvan: ‘Wat kunnen wij er aan doen?’ Uiteraard bestaat er op deze vraag geen eensluidend antwoord. Maar gelukkig is het wel mogelijk er enkele zinnige opmerkingen over te maken.
"In gesprekken en vergaderingen merk ik dat er niet echt geluisterd wordt naar mijn argumenten. Ze worden niet serieus genomen. Als een ander hetzelfde zegt, wat best voorkomt, maar dan met veel verbaal vertoon, dan lijkt het ineens wel een belangrijk punt. Dit is niet bevorderlijk voor mijn zelfvertrouwen en mijn humeur. Hoe ga ik met deze situatie om?"
Een open en eerlijke bedrijfscultuur is een utopie. Een organisatie bestaat uit een verzameling individuen. En hoezeer iedereen ook is begaan met het bedrijfsbelang, het individuele belang weegt vroeg of laat altijd zwaarder. En omdat nooit alle individuele wensen kunnen worden gerealiseerd, moet u vechten voor uw belangen. Niet met stokken, zwaarden of geweren maar met woorden, verleiding en handige manoeuvres. Met politiek gedrag dus. Fred Akkerma over wederzijdse afhankelijkheid, verborgen agenda's en het belang van sleutelfiguren.
"Ik ben manager van een business unit. Al enige tijd zit ik in een impasse. Ik maak lange dagen, maar het rendement is laag. Ik ben veel tijd aan 'brandjes blussen' en heb weinig inspiratie. Ik doe mee met een leiderschapsprogramma, maar dat helpt mij niet echt verder hoewel anderen in de groep daar wel wat aan lijken te hebben. Hoe doorbreek ik deze negatieve spiraal?"
Teleurstellingen op het werk zijn aan de orde van de dag. Een offerte die wordt afgewezen of een collega die zijn beloftes niet nakomt. Als u te maken hebt met teleurstellende ervaringen, is het goed om daar bij stil te staan. Maar daarna moeten u en uw medewerkers toch weer verder. Frank van Marwijk beschrijft suggesties om de negatieve associaties weer om te buigen in positieve.
"Eén collega in mijn managementteam denkt vooral vanuit macht en dwang. Als iemand het oneens is met hem, dan zoekt hij medestanders en komt vervolgens met een vaak onzinnige confrontatie om zaken door te drukken. Gelijk krijgen lijkt zijn voornaamste belang. Ook met zijn medewerkers gaat hij zo om. Erg vermoeiend allemaal. Is dit gedrag te veranderen?"