Hoe wordt uw organisatie een excellente organisatie, die beter presteert dan uw concurrenten? Sleutelen aan de organisatiestructuur of meer zelfstandigheid geven aan uw medewerkers heeft weinig zin, stelt André de Waal. Hij onderzocht wat high performing organisaties (HPO's) kenmerkt. Hij ontdekte vijf hoofdkenmerken. Open deuren eigenlijk, waar u wel doorheen moet.
"We moeten anders gaan werken. De dienstverlening van ons bedrijf wordt aangepast en in die lijn worden maatregelen getroffen waarbij ook een aantal kerntaken veranderen. De gevolgen zijn groot. Er is sprake van boventalligheid en functieaanpassing. Daarbij is niet iedereen, zelfs het MT, op de hoogte van hoe en wat moet veranderen. Dat geeft onzekerheid. De impact wordt onderschat. Hoe ga ik hier mee om?"
Veel mensen hebben moeite met het maken van contact en aanknopen van een gesprek. ‘Hoe moet ik beginnen en wat moet ik zeggen?’, is voor velen een reële en essentiële vraag. Verliefde jongens piekeren zich suf over de juiste openingszin om het meisje van hun dromen met succes te benaderen. Bestaat zo’n magische openingszin wel en kunt u er dan ook gebruik van maken in zakelijke context zoals bij netwerken en acquisitie?
"We hebben twee medewerkers aangenomen, waar ik niet tevreden over ben. Ze leken in de eerste instantie ambitieus, maar ze zijn afwachtend, werken niet zelfstandig en wat ze opleveren is onder de maat. Ik heb ze aangenomen omdat ze inhoudelijk goed zijn, maar ze moeten wel prestaties leveren en helpen het bedrijf mee uit te bouwen. Hoe ga ik hier mee om?"
In uw organisatie is meer kennis beschikbaar dan u voor mogelijk houdt. Deze kennis bevindt zich bij uw personeel en bij uzelf. Maar krijg die er maar eens uit! Het is de kunst om deze kennis te bundelen, koppelen en daarna weer te verspreiden. We maken een klein uitstapje terug in de geschiedenis naar het begrip kennismanagement. Wat kunt u hiermee en wat zijn de struikelblokken?
"Een medewerker in mijn team vraagt erg veel aandacht en dat werkt verstorend. Ze heeft de hele dag door wel opmerkingen of vragen. Non-verbale signalen werken niet. Ze signaleert die wel, houdt zich dan even in, maar gaat dan gewoon verder. Opmerkingen als 'daar kom ik op terug' hebben ook weinig effect. Wat kan ik doen?"
Spiritualiteit op de werkvloer is hot! Vakbonden vinden zelfs dat meditatie moet worden opgenomen in cao's. Een goed plan? Jazeker, vindt Sheila Neijman. Spiritualiteit komt de prestaties van uw organisatie ten goede. En is spiritualiteit zweverig? Welnee!
"Een medewerker van mij klaagt veel over stress, naar mijn idee onterecht. Deze medewerker blijft op een bepaald niveau hangen, functioneert soms onder de maat, maar ik denk toch dat er meer in zit. Maar dat komt er niet uit en ik kan het hem niet duidelijk maken. Wat kan ik doen om de medewerker beter te laten functioneren en hoe kan ik zorgen dat de stressbeleving afneemt?"
Uit onderzoek van de ES Research Group blijkt dat tussen de 85 en 90 procent van de verkooptrainingen geen blijvende impact heeft. Dus dan maar stoppen met trainen? Of is er toch nog hoop? Michel Hoetmer beschrijft onder welke voorwaarden u uw medewerkers met een gerust hart op verkooptraining kunt sturen.
"De werkdruk bij ons neemt toe. We moeten meer doen met minder mensen. Enkele medewerkers lijken de druk niet te kunnen hanteren. Zeker de minder assertieve types. Die presteren niet alleen minder goed, maar geven ook geen signalen af. Hoe kan ik hier verandering in aanbrengen?"
Als u voor een groep spreekt, weet u dat verbale en non-verbale communicatie belangrijk zijn. Met uw non-verbale communicatie kunt u zelfs andere boodschap overbrengen dan u uitspreekt. Dat heet subliminale beïnvloeding. Frank van Marwijk beschrijft hoe u deze techniek effectief kunt inzetten.
"Sinds kort ben ik er achter gekomen dat ik de uitdaging in het managen niet meer opzoek. Dat zou comfortabel moeten voelen, maar ik ben niet echt tevreden. Het is vooral gemakkelijk, zo op; de automatische piloot. Ik vrees ook dat ik straks de consequenties van mijn gedrag terug zie in mijn functioneren. Hoe kom ik uit deze fase van risico vermijdend gedrag?"
Schrik niet, maar er zitten misschien wel elf verschillende type roddelaars in uw team. Het woord roddelen heeft gewoonlijk een negatieve klank. Toch zou het naïef zijn om te denken dat uw medewerkers niet over u en over andere collega's spreken. In elk team spreken medewerkers wel eens met elkaar over de collega's die er op dat moment niet bij zijn. Wat voor types herkent u en welke bent u zelf?
"Er wordt bij ons veel overlegd. Daar gaat veel tijd in zitten terwijl de meeste beslissingen eigenlijk logisch zijn en zonder het overleg sneller genomen hadden kunnen worden. De input is mager , maar de tijd die er in gaat zitten om iedereen weer goed te informeren en te betrekken is vermoeiend en irriteert mij. Is er een midden weg?"