Een manager ligt op zijn sterfbed en blikt terug op zijn leven. Iemand vraagt hem wat hij anders had willen doen. De manager antwoordt: ‘Ik wou dat ik meer tijd op kantoor had doorgebracht!’
"De stijgende lijn blijft uit bij ons bedrijf. Nu doet zich een kans voor om een nieuwe productlijn te gaan voeren. We zijn bezig met de test van het product, maar ik merk dat ik moeite heb met de manier waarop het product in de markt wordt gezet. Je wordt als medewerker erg gepusht om je eigen (privé) netwerk er bij te betrekken. Wat te doen?"
In veel arbeidsovereenkomsten wordt een concurrentiebeding opgenomen. Vaak zijn dat standaardteksten die ook standaard in elke overeenkomst worden opgenomen door de werkgever. Dat is niet verstandig want daarmee is de kans groot dat een rechter het beding ongeldig verklaart. Michel Schroots beschrijft de do's en don'ts rond het opnemen van concurrentie- (en andere) bedingen. Zijn advies: bekijk het van geval tot geval en wees streng, doch rechtvaardig.
"In het bedrijf waar ik werk, ben ik gestaag doorgegroeid tot een managementpositie. Dat gaat me goed af, maar ik ben niet tevreden. Dat laatste speelt al jaren. Ik ben best wel vergroeid met het bedrijf en neem de stap maar niet om iets anders te vinden. En ik weet ook niet duidelijk welke kant ik op wil. Wat te doen?"
Er zijn veel redenen waarom veranderingstrajecten kunnen mislukken en gebrekkige communicatie is daar één van. Met de juiste communicatie kunt u weerstanden doorbreken en zelfs mensen enthousiast krijgen voor de nieuwe koers. Deze checklist helpt u de geesten rijp te maken voor veranderingen en behoedt u voor een aantal bekende valkuilen.
"Ik ben commercieel directeur geworden van een sterk technisch bedrijf. Technisch zijn we erg goed, maar bij klanten laten we kansen liggen. Het moet beter, klantgerichter. Daarvoor moet er echter wel iets fundamenteel veranderen. Hoe kan ik dat aanpakken?"
Managers werken vaak volgens het spreekwoord bezint eer ge begint. U maakt eerst een goed plan voordat u aan de slag gaat. In veel gevallen is dat ook de juiste aanpak. Maar niet altijd, aldus Frank van Marwijk. Begint eer ge bezint kan soms een betere aanpak zijn, zo betoogt hij.
"Er vallen ontslagen bij ons bedrijf. Voor mijn afdeling zijn de namen bekend. De gevolgen voor mijn eigen positie zijn nog niet bekend. Ik moet het nieuws over een week brengen aan enkele van mijn medewerkers. Ik worstel met de vraag hoe ik het nieuws moet brengen en wil daarbij de onzekerheid over mijn eigen positie niet mee laten wegen. Wat raad je me aan?"
In tijden van grote verandering is het verstandig om uw communicatie 'klein' te houden. Dat geldt zowel voor politici en bankiers in de huidige kredietcrisis als voor bedrijven die een grote reorganisatie tegemoet gaan. Johanna Kroon geeft nuttige communicatiesuggesties wat te doen als er onrust heerst, als het roer om moet of als het denken moet veranderen.
"Wij willen meer gaan doen aan het ontwikkelen van ons management. Op dit moment zijn onze managementprogramma's vrij standaard. Het Nieuwe Werken komt daar bijvoorbeeld nog niet in voor. Er is vernieuwing nodig om onze leidinggevenden meer op de toekomst van het bedrijf voor te bereiden. Waar moet ik op letten?"
Vrijwel elke organisatie kent droeve verhalen over leads die ergens in een bureaula liggen weg te kwijnen. Wat had u niet allemaal kunnen verkopen als…!? Dat is jammer zeker als u bedenkt hoeveel moeite verkopers soms moeten doen om nieuwe klanten binnen te halen. Een artikel met praktische tips.
"Wij houden onze medewerkers zo goed mogelijk betrokken bij het bedrijf via verschillende kanalen, zoals nieuwsbrieven nieuwsbrieven. Ik vraag me af of we dat effectief doen, want ik mis een vorm van bedrijfstrots bij veel van onze mensen. Mijn streven is dat onze medewerkers goede ambassadeurs zijn. Hoe kan ik bedrijfstrots stimuleren?"
Erkenning is essentieel in elke menselijke relatie. We onderscheiden een aantal vormen van erkenning waarmee u rekening dient te houden in het contact met collega’s, klanten en medewerkers. Ieder mens wil gezien worden, geloofd worden en erbij horen. Verder willen mensen onderscheidend zijn en waardering krijgen. Frank van Marwijk beschrijft zes wegen naar erkenning, waarmee u uw voordeel kunt doen.
"De laatste tijd lees ik veel berichten in vaktijdschriften over de rol van managers. Regelmatig wordt de middenmanager als een overbodige, beheerszuchtige tussenlaag neergezet. Ik vraag mij dan ook af: Welke toegevoegde waarde heeft een manager? Waar gaat het met onze functie naar toe? Waar let ik op en waar moet ik rekening mee houden?"