Volgens managementgoeroe Stephen Covey is het goed om u steeds af te vragen in hoeverre de vraagstukken die op u afkomen belangrijk (voor uzelf) of alleen maar urgent (in de ogen van anderen) zijn. En in het laatste geval dient u uw grenzen aan te geven. U hoeft niet altijd bereikbaar te zijn en u hoeft niet op alle vragen meteen in te gaan. Soms is het goed om nee te zeggen, het antwoord uit te stellen of de zoektocht naar een oplossing te delegeren. Kortom: u moet prioriteiten stellen, aldus Frank van Marwijk.
"Nu met de afronding van het jaar hollen we achter onszelf af. Meer dan anders. Ik kom tot de conclusie dat de afdelingssecretaresse niet goed georganiseerd is en dat leidt tot achterstand en spanningen. Ik heb binnenkort een functioneringsgesprek met haar. Haar ‘stapels’ worden groter, ze straalt onvrede uit en we kunnen zaken niet afronden, omdat dossiers niet volledig (af) zijn. Ik kan een gepland vrije dag vrij niet opnemen, omdat ze afspraken verkeerd gepland heeft. Heb je aanwijzingen voor mij voor het komende functioneringsgesprek?"
Best een onverwachte opmerking van éen van Nederlands bekendste presentatiegoeroes: Iedereen die kan spreken, hoeft GEEN presentatiecursus te volgen. Dat stelt Pieter Frijters. Immers: bent u met vrienden en iemand vraagt u iets over het trouwfest waar u de dag daarvoor was, dan bent u prima in staat om daar uitgebreid over te vertellen. Een presentatie voorbereiden is daarom niet meer dan begrijpen waar u het over gaat hebben, stelt hij.
"Ik krijg veel kritiek van anderen, omdat ik een zichtbare functie heb. Daar kan ik niet altijd goed mee omgaan en erger, ik kan er niets mee, omdat het niets toevoegt. Soms trek ik me de kritiek persoonlijk aan, maar dat is het niet alleen. In mijn functie moet ik altijd boven de materie en de persoon staan, terwijl ik soms twijfel. Hoe kan ik kritiek beter hanteren of voorkomen?"
"Zoals voor meer collega’s zal gelden denk ik, is het voor mij niet altijd gemakkelijk om te onderhandelen tussen medewerkers en directie. Vaak komt de bal bij mij te liggen en ik word dan heen en weer geslingerd tussen partijen. Dat vind ik lastig en het legt een grote druk op mij. Ik doe het nooit goed lijkt het. Hoe kan ik zodanig onderhandelen dat het prettig werken is?"
Moet u mee in de rat race van content marketing en verkoop via sociale media? Of moet u het radicaal anders aanpakken. Michel Hoetmer ziet wel wat in dat laatste. Want u onderscheidt zich pas als u het anders doet dan anderen. Terug naar de klassieke acquisitiemethoden dus.
Weerstand bij organisatieveranderingen komt vaak voort uit oud zeer: eerdere veranderpogingen zijn mislukt, en dat is men nog niet vergeten. Hoe valt dat te doorbreken? Johanna Kroon geeft drie handzame tips.
"In mijn manier van leidinggeven ben ik vrij direct en duidelijk. Compromissen horen daar niet bij. Ik draai niet om de feiten heen, mijn visie breng ik overtuigend en ik ben goed in wat ik doe. Maar ik merk dat mijn stijl niet in altijd iin goede aarde valt bij anderen en ook niet altijd in mijn voordeel uitpakt. Hoe kan ik hier anders mee omgaan, zonder al te veel water bij de wijn te doen en tegen mijn eigen visie in te gaan?"
Hoe u uzelf en uw organisatie aan de buitenkant laat zien, heeft effect op de beeldvorming van anderen. En dat beïnvloedt hun meningsvorming en hun handelen. Het is daarom zinvol om aandacht te besteden aan uw "etalage". Net als winkeliers kunt u ervoor zorgen dat u, en alles wat u wilt uitdragen, op een positieve manier opvalt.
"Sinds twee jaar werk ik voor een internetbedrijf waar het werk alleen maar toeneemt. Een goede zaak, we werken daar met z’n allen hard aan en we hebben de tijd mee. Alleen merk ik dat het team last heeft van de toenemende werkdruk. Ik kan goed werken onder hoge druk. Het team laat steken laten, gaat gemakkelijker om met projecten en taken. Dat houdt ook meer (herstel)werk in voor mij. Hoe pak ik de werkdruk aan en voorkom ik toename van stress?"
Iedereen die wel eens geprobeerd heeft in een organisatie dingen te veranderen, weet dat je daarbij kunt rekenen op een enorme hoeveelheid weerstand en verandermoeheid. Vaak wordt gezegd dat die weerstand bewijst dat medewerkers per definitie tegen veranderingen zijn, maar Johanna Kroon denkt daar anders over. Volgens haar is verandermoeheid het gevolg van iets anders, en is er wel degelijk iets aan te doen.
"Al maanden zit ik met steeds erger wordende twijfel. Ik moet beslissingen over samenwerken met vier externe partijen, waar we al zaken mee doen of hebben gedaan. We hebben een paar nieuwe diensten die we via hen willen uitzetten. Het kunnen alle vier de partijen worden of minimaal twee. Ik weet ook niet of partijen exclusiviteit willen en of dat verstandig is. Hoe kom ik hier uit?"
In de eerste aflevering van de tv-serie De Prooi, naar het gelijknamige boek van Jeroen Smit, konden we zien hoe voormalig ABN-topman Rijkman Groenink, gespeeld door Pierre Bokma, een cursus in empathie kreeg. De bankier werd verweten dat hij zich slecht kon inleven in anderen. Daar had hij een list op kunnen verzinnen, zo beschrijft Frank van Marwijk.
"Recentelijk kwam ik een artikel tegen over het aansturen van teams op afstand. Ik vind dat zelf niet gemakkelijk tegenwoordig en ik mis praktische tools. Het nieuwe werken en dergelijke heeft veel voordelen, maar veel van mijn medewerkers, vooral de meest ervaren, verliezen hun betrokkenheid. Ik weet niet precies wat bij hen leeft omdat ze elders aan het werk zijn. Om efficiënt te werken moet ik wel op afstand aansturen. Hoe kan ik dat doen op een praktische manier?"