Bekende wetenschappers concludeerden onafhankelijk van elkaar, dat mensen hun beslissingen voor 95 procent nemen op basis van onbewuste keuzes en emoties in plaats van rationele afwegingen. Met dit besef is het belangrijk dat u goed leert luisteren naar uw gevoel als u beslissingen neemt. Verder is het zinvol dat u de emoties van anderen leert herkennen en daarop anticipeert, meent Frank van Marwijk.
"Onze frontoffice medewerker draagt ongepaste kleding op kantoor. We ontvangen regelmatig (potentiele) klanten voor gesprekken en voor het bedrijf is een eerst indruk belangrijk. Zij heeft daarin een ambassadeurs functie. Wij hebben geen formele kledingvoorschriften, maar de meeste medewerkers kleden zich naar behoren. Ze functioneert verder uitstekend. Hoe maak ik haar duidelijk dat ze zich gepaster moet kleden?"
Het is een warme zomerse dag en u besluit vandaag eens in uw nieuwe bermuda naar uw werk te gaan. Als vrouw komt u daar waarschijnlijk nog wel mee weg, maar als man zult u de nodige scheve blikken kunnen verwachten als u plotseling in uw korte broek ten tonele verschijnt. Misschien krijgt u een spottende opmerking van uw collega over uw harige benen, maar er zit meer achter. De nieuwe mode mag misschien voorschrijven dat een kostuum met bermuda, inclusief colbert en das, voldoende afkleedt. Maar met uw kledingkeuze overschrijdt u toch een gangbare norm in het zakelijk bedrijfsleven. Nederland is er nog niet klaar voor; we zijn het gewoonweg nog niet gewend.
"Binnen ons bedrijf hebben wij het nieuwe werken ingevoerd. Dat houdt in dat er flexplekken bestaan naast vaste werkplekken. We hebben wat zaken gefaciliteerd, zoals achtergrondmuziek, aparte ruimte om te bellen en te overleggen. Er is één medewerker die pertinent geen achtergrondmuziek wenst. De rest wel. Wat kan ik doen?"
Om een project te doen slagen moet een team als geheel beschikken over een aantal basiskwaliteiten. Zo heeft het team bijvoorbeeld iemand nodig die sterk is in het bedenken van nieuwe ideeën, iemand die structuur weet aan te brengen, iemand die kan coördineren, iemand die overzicht weet te bewaren en iemand die goed is in implementeren en afronden.
"Als projectmanager werk ik met een team, waar aanvankelijk weinig motivatie heerste. Het team toont weer bedrijfstrots en we werken hard. De directeur gaf de indruk dat er veel ruimte was voor zelfstandigheid, overleg en groei. Dat bleek niet het geval en eerder bleek hij onvoorspelbaar, onredelijk en hij misbruikt macht. Recent volgde een notitie met een strakkere werkwijze. Zonder implementatietijd en op vragen antwoordt hij vrij genadeloos. Hoe ga ik hiermee om?"
Sommige informatie die u wilt onthouden is er maar lastig in te stampen en/of op het juiste moment weer op te roepen. Wilt u meer controle over wat u zich herinnert? Dan leert Frank van Marwijk u nu een les over het geheugen die u nooit meer zult vergeten.
"Als marketing manager loop ik op tegen de pragmatische inslag van de afdeling verkoop. Ik ben niet tegen het oppakken van spontane kansen die zich voordoen, maar ik mis het denken op de lange termijn, een visie. Nu heb ik al een paar stevige discussies gehad, maar we komen niet nader tot elkaar. In de communicatie loopt het stuk. Hoe zorg ik voor een betere verstandhouding?"
Een mens is nooit te oud om te leren, wordt vaak gezegd. Feitelijk kunt u ook niet anders. Elke dag leren we nieuwe dingen, maar sommige dingen blijven hangen; andere niet. We lijken daar niet altijd invloed op te hebben. Soms onthouden we de meest onnozele dingen. Op andere momenten lukt het niet om de meest cruciale informatie op te slaan in ons geheugen of die daaruit op te diepen. Toch kunt u daar wel wat aan veranderen. U kunt leren hoe u zinvolle informatie beter kunt onthouden en zorgen dat de opgeslagen data ook op het juiste moment weer naar boven komt, schrijft Frank van Marwijk.
"Binnenkort moeten we weer op zoek naar een nieuwe werknemer. We zijn niet ervaren in het voeren van sollicitatiegesprekken. Degene die wij aanvankelijk aangenomen habben blijkt het werk niet aan te kunnen en heeft gelogen over zijn opleiding en werkervaring Hoe doorzie ik leugens tijdens sollicitatiegesprekken?"
In een discussie probeert elke partij zijn gelijk te halen. Daarbij schuwen mensen soms geen enkel middel. Michel Hoetmer beschrijft een een rijke bloemlezing aan trucs die mensen gebruiken om hun gelijk te halen. Ten koste van alles, vooral de waarheid natuurlijk. Leer ze herkennen.
"Binnenkort heb ik weer een gesprek met een medewerker over zijn functioneren. Ik lijk maar niet tot hem door te dringen. Hij schiet direct in de verdediging en is daarna slecht aanspreekbaar. Dat heeft invloed op de werksfeer. Maar het ergste is dat zijn gedrag maar niet verandert. Ik moet het anders aanpakken, maar weet niet hoe. Heb je tips?"
Door de mediavrijheid, de extreme transparantie van Internet en social media en de overvloed aan informatie, entertainment en kennis zijn de eisen van de mediaconsument definitief gewijzigd. Het zenden van verkopend stimulerende boodschappen naar specifieke doelgroepen is niet langer effectief. In plaats daarvan stellen slimme organisaties de wensen, behoeften en dromen van de mediaconsument centraal. En daarmee is het niet langer het verkoopproces dat gemanaged moet worden, maar eerder het inkoopproces van de potentiële klant. Bob Oord beschrijft de zeven fundamenten van content marketing.
"Binnen het technisch bedrijf waar ik sinds een halfjaar werk, is er meer behoefte aan een meewerkend voorman dan een manager. Ik ben meer een manager, met een technische theoretisch achtergrond. Nu moet ik beslissen of ik ook meewerkend voorman kan zijn in functie. Kan ik dat wel?"