Gelukkige mensen zijn effectiever in hun werk. Maar is geluk af te dwingen? Of bestaat er slechts stom geluk, dat je komt aanwaaien. Frank van Marwijk dook in de World Happiness Database om te leren waar mensen gelukkig van worden en waarvan niet. Geluk als doel stellen is niet aan te bevelen, maar er zijn wel concrete manieren om u gelukkig te voelen. Af en toe een wijntje bijvoorbeeld.
"Afgelopen jaren heeft de werkstress zijn tol geëist. Mijn concentratievermogen en focus zijn afgenomen en dat valt het managementteam ook op. Of ik daar snel iets aan wil doen, want ik hoor als manager wel stressbestendig te zijn. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe. Ik zou geen reden weten waarom ik de werkstress zo slecht aan kan, maar ik merk wel dat ik het werk minder interessant vind. Wat te doen?"
Als tijdens een vergadering wordt gevraagd wie er wil notuleren, blijft het vaak angstvallig stil. Notuleren wordt vaak gezien als een vervelende klus. Ten onrechte, stelt Frank van Marwijk. De notulen van een vergadering zijn een samenvatting van wat er besproken en besloten is. Door u op te werpen als notulist, kunt u bepalen hoe de besluitvorming precies wordt geformuleerd. Daarmee heeft u veel invloed op de resultaten.
"Het ziekteverzuim op mijn afdeling is sterk toegenomen. Uit functioneringsgesprekken is gebleken dat de werkdruk veel te hoog is. Ik was me daar niet van bewust en verwachtte eigenlijk dat ik vanzelf wel signalen zou opvangen als dat het geval was, maar dat gebeurde niet. Hoe kan ik de werkdruk beter managen?"
Bent u iemand die zich regelmatig aan van alles ergert op zijn werk? En ergert u zich er vooral aan dat u zich ergert? Dan wordt het tijd om daar wat aan te veranderen. Vanaf nu krijgt u grip op uw ergernissen. Het gaat u weer lukken om met plezier naar uw werk te gaan. U leert zich vooral bewust te worden van uw ergernissen en die anders te kaderen.
"Zo aan het eind van het jaar is er weer niet voldoende tijd om na te denken over volgend jaar. We zijn gewend maar door te gaan, maar de tijden zijn veranderd en ik moet me dwingen om het volgende jaar strategisch in te gaan. Het risico is dat we achterblijven en niet meer meedoen met de rest van de branche. Hoe zorg ik ervoor dat we volgend jaar goed inzetten en een belangrijke speler blijven in het veld?"
Frank van Marwijk verdiepte zich in technieken die therapeuten toepassen bij de behandeling van depressieve mensen. Verrassend genoeg komen deze cognitieve technieken ook de hedendaagse manager goed van pas. Ze helpen om medewerkers te motiveren, inzicht in zichzelf of het team te krijgen of om resultaten gunstig te beïnvloeden.
"Volgend jaar zullen er veranderingen doorgevoerd moeten worden. Dat is mijn onderbuik gevoel. De veranderingen zijn niet helder, maar ik denk noodzakelijk, als ik naar de ontwikkeling van de arbeidsmarkt kijkt. We zullen anders met personeel moeten omgaan. Tijdens de beoordelingsgesprekken wil ik daar toch al rekening mee houden, maar ik hoe doe ik dat?"
Uit talloze onderzoeken blijkt dat gelukkige mensen langer leven, lichamelijk gezonder zijn, socialer, energieker, vriendelijker, flexibeler, vindingrijker, groter zelfvertrouwen hebben, meer geld verdienen en een prettige energie uitstralen. Bovendien is geluk besmettelijk, is het maakbaar, vergroot het de arbeidsproductiviteit en arbeidssatisfactie, verlaagt gelukkig zijn het ziekteverzuim en werken gelukkige mensen veel beter samen.
"Het gaat steeds meer opvallen dat we heel passieve medewerkers hebben. Het verloop binnen ons bedrijf is klein. De medewerkers, voelen zich comfortabel bij ons, kennen het werk en doen wat ze moeten doen. Echter, dat werkt niet meer. Er zijn veranderingen nodig en die zijn ingezet. Medewerkers zien daar tegen op, klagen veel en zijn niet proactief. Wat doe ik hieraan als manager die net een half jaar in dienst is?"
Afspraak is afspraak. Dat geldt misschien voor u en u zou willen dat het voor anderen ook zo was. Maar regelmatig wordt u er mee geconfronteerd dat er mensen zijn die zich niet aan afspraken houden. U zal dan geneigd zijn ze dat even flink in te peperen maar dat is niet verstandig. U kunt ze beter met fluwelen handschoenen aanpakken.
"Ik zie op tegen de 15 beoordelingsgesprekken die ik moet voeren. Medewerkers zijn altijd op hun hoede over hun functioneren en ik moet dan ook ingaan op de financiële gevolgen. Ieder jaar zie ik op tegen de gesprekken. We groeien gestaag, ik heb er meer FTE bijgekregen en heb niet veel tijd. Toch wil ik de gesprekken gemotiveerder voeren. Wat te doen?"
De pen. We krassen, peuteren, schroeven en timmeren ermee of kauwen erop. De pen doet dienst als roerstaaf of als handige verlenging van onze vingers. We dirigeren ermee en bakenen er ons territorium mee af. De vraag is hoe lang we dit alles kunnen blijven doen. Dit vertrouwde schrijfgerei ligt namelijk onder vuur. Afgelopen week verscheen in het nieuws het bericht dat kinderen in Finland niet meer hoeven te leren schrijven met een pen. In plaats daarvan krijgen ze typeles op een iPad; met een pen schrijven is toch niet meer van deze tijd?! Of toch nog wel? Frank van Marwijk vindt van wel.
"Een medewerker van mij kan heel kritisch uit de hoek komen. Hij kan niet met fouten van zichzelf of anderen omgaan en is niet flexibel en in de communicatie loopt het mis. Hij komt heel behoedzaam en afstandelijk over en collega's ontwijken hem. Alles ligt ook altijd aan de ander. Hoe ga ik met deze medewerker om?"