Liegen is niet in alle gevallen slecht. Bekend zijn de ‘leugentjes om bestwil’ die redelijk onschuldig zijn. Veel mensen hebben er geen bezwaar tegen als u die gebruikt om uw eigen hachje te redden of om te voorkomen dat u iemand onnodig kwetst. Maar behalve deze onschuldige leugentjes bestaan er ook zeer nobele leugens. Daarbij is het niet alleen geoorloofd om onwaarheid te verkondigen, maar wordt dat zelfs van u verwacht. De waarheid kan ook veel kapot maken, aldus Frank van Marwijk.
"We zijn als commerciële instelling altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden, met bijpassende technieken en manieren van werken. Een senior collega die best veel heeft betekend in het verleden, is het keer op keer niet eens met de andere manieren van werken en doelen die gesteld worden. We moeten vooruitstrevend zijn en blijven en hij past zich hier niet bij aan. Hoe pak ik deze situatie aan?"
"Na een paar teleurstellingen in mijn carrière, probeer ik de draad weer op te pakken. Dat gaat heel moeizaam en ik werk onder mijn niveau. De slechte ervaringen heb ik achter me gelaten en toch lukt het niet om normaal te functioneren. Ik ben een harde werker (soms te) en vrij loyaal. Hoe doorbreek ik de cirkel waar ik nu in beland ben?"
Als je met managers spreekt over pesten, weten de meesten van hen wel dat dit iets is dat ook voor kan komen op de werkvloer en dat het ernstige vormen kan aannemen. Toch denken veel managers dat het in hun bedrijf niet voorkomt, maar de statistieken spreken dit gevoel tegen. Uit onderzoek van het Workplace Bullying Institute vorig jaar bleek dat 27 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking op een of andere manier te maken heeft gehad met pestgedrag.
"We hebben ruim een jaar met veranderingen te maken. Er wordt een harde lijn gevolg, die mijns inziens niet gaat werken. Ik pas daar niet in en wil dat eigenlijk ook niet. Maar ik kan ook geen verschil maken, omdat er nieuwe mensen zijn aangenomen die meer bevoegdheden hebben. Hoewel ik beter bekend ben met het bedrijf, word ik buiten beslissingen gehouden en volgens mij vind men mij lastig. Ik ben niet de enige en de werksfeer is niet optimaal. Wat kan ik doen?"
Het aannamebeleid van uw organisatie dient ruimte te bieden aan medewerkers uit andere culturen. Maar het kan zeker ook een inhoudelijke verrijking zijn als u een multicultureel team samenstelt. Vooral als u ook zaken doet met klanten die afkomstig zijn uit andere culturen heeft dit voordelen. Daarbij gaat het er niet alleen om of u elkaars woorden verstaat. Verstaat u ook elkaars lichaamstaal?
"Ik werk al drie jaar in een functie waar ik tot heden niet de juiste functiewaardering en schaalindeling heb gehad. De reden hiervan weet ik niet. Mijn manager en de directie zijn heel tevreden over mijn werk. Zelfs de HR-afdeling heefd bevestigd dat ik niet juist ben ingeschaald. Al drie jaar word ik als een junior betaald terwijl ik senior werkzaamheden verricht. Wat te doen?"
Elke goede voetbaltrainer weet dat er voor samenspelen meer nodig is dan werken aan de techniek en de conditie van de spelers. Het gaat ook om de onderlinge verhoudingen. De trainer moet inzicht hebben in aspecten als onderlinge sympathieën, erkenning en afgunst. Voor u als manager is dat niet anders.
"Sinds kort werk ik bij een klein bedrijf (20 fte). Ik ben weggegaan bij een groter technisch bedrijf, omdat ik hard werkte, maar niet de erkenning kreeg en er extern mensen aangetrokken zijn die mede bepaalden wat ik moest doen. Ik wil doorgroeien naar het middenmanagement, maar ik zie het op korte termijn niet gebeuren. Ik werk 11 uur per dag en heb last van concentratie- en motivatieproblemen. Waar kan ik doen?"
Het is niet altijd prettig om in een lange rij te moeten staan. Op anderen te moeten wachten kost tijd, is saai en geeft vaak irritatie. Toch kiezen we er vaak zelf voor om in de rij te staan. Dat er überhaupt een rij is, impliceert immers ook dat er iets bijzonders te zien of te halen valt. Wat zorgt ervoor dat mensen vrijwillig in de rij gaan staan? En hoe kunt u ervoor zorgen dat mensen ook voor u, uw product of uw dienst in de rij zullen staan?
"Ik werk twee jaar bij mijn huidig bedrijf en heb een medewerker op de afdeling die niet goed functioneert. Hij kan het werk niet aan, maar heeft hoge eisen. Zijn houding en gedrag passen niet bij wat ik van hem verwacht en zijn productiviteit is slecht. Er worden maatregelen genomen, maar tegelijkertijd wordt hem het hand boven zijn hoofd gehouden door het bedrijf. Dit patroon komt vaker voor intern. Wat kan ik doen?"
Onze vrije keuze is maar beperkt. Daar zijn we ons alleen niet zo erg bewust van. Steeds doen we automatisch na wat anderen doen. We denken vaak wat anderen ook denken. Toch ervaren we ons gedrag en onze gedachten als iets van onszelf. Hoe zorgt u ervoor dat u de controle over uzelf behoudt? In ieder geval door voor de juiste mensen te kiezen, stelt Frank van Marwijk.
"Ik zit in een organisatieonderdeel dat een slechte imago heeft. Het bedrijf is heel groot en ik wil helpen met het verbeteren van ons imago, maar ik weet niet waar ik moet beginnen en welke stappen te volgen. Heb jij tips voor mij?"
Als u lange tijd in een bepaalde functie blijft werken, zullen veel dagelijkse werkzaamheden die in het begin nog uw bijzondere aandacht nodig hadden vanzelfsprekend worden. De ontwikkeling van dergelijke routines heeft voordelen. U hoeft daardoor niet over alles wat u doet na te denken. Maar het kan ook overgaan in sleur. En dat wilt u niet. De oplossing? Doe hetzelfde werk, maar dan op een andere manier, betoogt Frank van Marwijk.