"Ik ben een vrij daadkrachtig, generalistisch persoon die kwaliteit hoog heeft staan. Die combinatie zou prima passen bij mijn huidige managementfunctie. Maar alleen in de communicatie naar de buitenwereld staat kwaliteit centraal, want intern blijkt daar niets van. Ik presteer altijd meer dan nodig, maar ik heb idee dat ik de enige ben. Dat geeft me een gevoel van machteloosheid. Hoe ga ik hiermee om?"
"Terwijl ik best goede kwaliteit aflever in mijn werk, heb ik niet het gevoel dat het gewaardeerd wordt. Ik werk harder dan de gemiddelde persoon, verleen extra service aan klanten, ben loyaal, maar wordt onderschat; vermoedelijk door mijn bescheiden opstelling. Dat wordt mij verteld. Mijn omgeving is dominant ingesteld en vrij overtuigend, zelfs wat discutabele zaken betreft. Ik ben het beu, wil me niet aanpassen aan de rest, maar wil wel beter tot mijn recht komen. Wat te doen"
Bedrijven die duidelijke strategische keuzes maken en deze consequent doorvoeren, zijn succesvoller dan bedrijven die van alles een beetje doen. Dat stelde ooit oerstrateeg Michael Porter. Het klinkt zo voor de hand liggend: wie kiest, heeft succes. Wie echter dieper in het onderwerp strategie duikt, verdwaalt per direct. Tien antwoorden op dito domme vragen over strategie.
Eén van de krachtigste eigenschappen van sterke CEO’s is het nemen van een besluit en daarnaar te handelen. Je kunt dit als vaardigheid ontwikkelen: leer vertrouwen op je gevoel en twijfel niet. Veel ondernemende geesten gaat dat goed af. Maar durf je er ook de ‘zachte kanten’ van je organisatie mee te benaderen?
"Ik blijf hangen in wat ik doe en sinds kort besef ik dat het werk me niet meer inspireert. Iedereen dendert door, ik ook, op zoek naar meer zekerheid, schat ik in. Eigenlijk doe ik niet meer de dingen die ik leuk vind, namelijk het managen van projecten en innovatie, maar meer van de dingen die ik al een tijd doe: het managen van bestaande zaken. In mijn beoordeling echter werd mijn gesprek aan inspiratie ook al genoemd. Hoe kom ik uit deze spiraal, zonder verlies van mijn zekerheden?"
Stel een potentiële klant vraagt via uw website om meer informatie. Hoe gaat u daar mee om? Belt u de prospect en probeert u meteen een afspraak te maken? Of kiest u voor een andere, wat minder hitsige aanpak?
"In werk sinds een jaar met professionals in de creatieve sector. Destijds ben ik aangenomen om omdat ik goed kan structuren. Dat is nodig, maar ik ervaar problemen met het team. Ik krijg niet alle projectinformatie die ik nodig heb. Opdrachten lopen altijd uit, al is het eindproduct op zich goed. Ik sta bekend om mijn wilskracht en zit ik er boven op, maar mijn inbreng wordt in feite niet getolereerd. Hoe kan ik dit veranderen?"
In veel organisaties houden we ons vaak bezig met zaken waar de klant helemaal niet voor betaalt en die overigens ook niet echt bijdragen aan onze eigen effectiviteit en werkvreugde. Dit is het uitgangspunt van de managementfilosofie lean, een bij Toyota ontwikkelde kijk op het werk, vanuit de ogen van de klant. Een centraal thema hierin is de bewustwording van, en het beperken van verspillingen. Frank van Marwijk beschrijft hoe u deze verpillingen kunt voorkomen of beperken.
"Ik overzie het momenteel niet goed en krijg taken niet op tijd af. Alles lijkt even belangrijk. Er worden van alle kanten eisen gesteld en ik moet steeds meer bijeenkomsten bijwonen en leiden. In principe prima, want ik heb een brede interesse en leuk werk met veel mogelijkheden. Mijn zorg is dat ik mezelf betrap op uitstelgedrag. Ik heb het gevoel dat ik tekort schiet in mijn functie. Hoe kan ik dit veranderen?"
Growth Hacking. Je hebt deze term waarschijnlijk sinds de introductie ervan in 2011 - door Sean Ellis - verantwoordelijk voor de groei van DropBox – al wel eens gehoord. De kans is groot dat je dit associeert met tech start ups en online marketing, of dat je niet precies weet wat Growth Hacking is. Logisch en terecht. Wil je weten wat Growth Hacking is en waarom het voor ieder bedrijf extreem waardevol is, lees dan verder.
"Met timemanagement heb ik ervaring. Toch lukt het me niet meer om alles in de hand te houden. Ik ben resultaatgericht en wil door, maar stagneer regelmatig omdat ik niet alles op tijd kan afronden. Hoewel bij mij alles om planning draait lukt het niet om die bij te houden. Mijn functie is veeleisend en de informatiestromen lijken alleen maar toe te nemen. Zowel in vorm als in frequentie. Hoe leid ik dit in goede banen?"
Ken je dat? Met lang niet iedereen loopt je communicatie van een leien dakje. Soms gaat het ronduit stroperig. Er zijn er die aan een half woord genoeg hebben, anderen horen na twee keer uitleggen nog niet wat je bedoelt. Het is dan ook ronduit frustrerend om te zien dat zaken daarom stagneren of zelfs helemaal buiten beeld raken.
"Overwegend het grootste deel van het bedrijf is in opstand tegen een broodnodige alliantie die we aangegaan zijn, inclusief mijn team. We komen niet uit onderhandelingen. Veranderingen stagneren en de zogenaamd onschuldige acties, als informatie achterhouden, geen deadlines halen (vormen van sabotage) et cetera kosten ons enorm veel geld. We proberen veel en ik wil het probleem ook op gedragsniveau benaderen. Waar begin ik?"
Gedrag kunt u het beste aansturen met gedrag. Toch doen we dat doorgaans niet. We wijzen medewerkers door middel van woorden op hun gedrag en mogelijke verandering daarvan. Frank van Marwijk over hoe u het verschil kunt maken met lichaamstaal. Inclusief twee testjes.